fredag, augusti 01, 2008

SJ, SJ, gamle vän....

Staten Järnvägar....

Gick med stora förluster för en del år sedan, men går nu med vinst. Det är bra att företaget inte blöder.

Och man har goda ambitioner att arbeta effektivt och professionellt och punktligt.

Tyvärr klarar man inte detta, och det förefaller bara att bli värre. Jag satt för några veckor sedan i en 40-graders kupé från stockholm till Linköping i nära sex timmar, efter 4 timmars strömbrott tio minuter från Linköping. Veckan efter hände något liknande två gånger i rad, när en kanalbro låste sig. Aftonbladet rapporterar om mängder med liknande incidenter. Leif Nixon i Tankar från rooten hänvisar till fruktansvärda upplevelser i Norrland i veckan. Under mina tågresor till och från Stockholm är förseningar snarare legio än tvärtom. Signalfel, vagnfel, växelfel, nedfallen strömledning, lokfel.....

Gör man misstaget att planera sin dag efter att tåget håller tiden kan man drabbas hårt vid förseningar, man missar viktiga möten, missar flyg- eller tågavgångar, missar sitt arbete osv.
Möjligen kan man få biljettvärdet åter, men aldrig någon annan kompensation vad jag kan förstå. Det kan missbrukas, säger styrelseordförande Ulf Adelsohn.

Jag gillar egentligen både SJ och Adelsohn och har länge backat upp företaget. Men nu går det faktiskt inte längre, här behövs förbättringar på en rad punkter enligt ovan, Punktlighet, service, kompensation mm.

Ja, jag vet att Ostlänken måste byggas och andra järnvägar, jag vet att underhållet är kraftigt eftersatt sedan flera decennier och att alliansen måste förstärka både väg- och järnvägsresurserna, från centerpartiet är ju detta en mycket hög prioritet som vi jobbar stenhårt för.

Men under tiden måste SJ ta sig i kragen och fungera bättre än idag, det är en ko på isen (alldeles oavsett om den går på sommarbete eller ej).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte så enkelt Staffan.

Inför faktum att du skitit i det så kallade "blå skåpet" i signalspaningsfrågan kan du inte bara flumma ivär och prata om rovdjur, om Arbogamordet samt om att finska barn skall omskäras och om att Sj och Ulf Adelsson är klantskallar.

Du måste prestera en trovärdig Staffan Danielsson linje gällande signalspaningen om du inte skall gå till historien som ett politiskt skämt.

Tyvärr Staffan!

Leif Nixon sa...

Och då skrev jag ändå bara om uppresan. Nu har jag lyckats ta mig hem också. Blogginlägg kommer när jag återhämtat mig.

Nils Lindholm sa...

Det är väl inte SJ som får strömavbrott.
Det är väl inte SJ som har en trilskande bro.
Är det inte Banverket.
SJ har bokningsproblem.