fredag, januari 05, 2007

Dödshjälp - ja, det är rimligt

Förr...anågs självmord vara ett svek mot samhället och mot Gud. Den som tog sitt liv fick inte vila i vigd jord.

Nyligen fick en oerhört svårt handikappad person i Italien, som bara kunde blinka med ögat tror jag, hjälp med att sluta sitt liv. Katolska kyrkan, för vilken livet är heligt och där ett "för tidigt slut" är en synd, tillät inte denne svårt sjuke person en kristen begravning.

Vi lever dag 2007 6 miljarder mänskor här på jorden. Vi lever allt längre och kan bota allt fler sjukdomar.

Den som nalkas slutet av sitt liv och lider svårt, är svårt sjuk eller mycket gravt handikappad och själv vill somna in, ska detta under noggrann uppsikt kunna tillåtas eller ska det förbjudas och vara ett brott eller en synd...

Min mening är att en människa idag ska kunna erhålla dödshjälp om hennes situation är mycket svår, och om hon själv efter stor eftertanke har tagit ett självständigt beslut om detta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mår du Staffan.

Förra veckan grottade du väldigt djupt i frågeställningen om "självmordsbombare" och den här veckan kopplar du av med "dödshjälp".

Du verkar inte vara någon muntergök precis. Samtidigt skriver både Murre och Johan Lundgren om att dom redan har för mycket att göra.

"Ryck upp er nu"
Politiker kopplar av på olika sätt Ohly verkar ju vara helt ogenerad.

Staffan Danielsson sa...

tja, jag kommenterar bl a aktuella frågeställningar, en del av allvarlig karaktär.

Gladde mig i torsdags över att LHC slog Mora med 7-2.

Anonym sa...

Skönt att du fortfarande gläds åt världsliga ting, trots förpassandet till vardagspolitikens ”likbod”.

Har du länken till något intressant referensmaterial gällande mord, dråp eller värdigt slut, alternativt vad du själv vill benämna området? Kan ha sitt värde om du lägger ut något.

Jag tycker mig känna igen nästan varje argument och varje debattör från min tid som landstingspolitiker för mer än tio år sedan. Det är fortfarande synpunkter från Schweiz, Holland, Oregon och Norge som åberopas. I Sverige heter väl gurun antingen Carltorp, Brattgård eller varför inte Roland Larsson.

Länk

Betyder ditt benämnande “aktuella frågeställningar” att någonting håller på att hända?