måndag, februari 19, 2018

Får invandrare samma garantipension som födda svenskar? Ja och Nej!

Ann Heberlein skrev ett facebooksinlägg kopplat till denna nyhetsartikel av Expressen, där hon kritiserade att garantipensionären kan få ett större netto än den genomsnittliga kvinnliga pensionären.

Min facebooksvän Helena Lind Trotzenfeldt kritiserade i sin tur Ann Heberlein, man får visst inte full garantipension efter bara 3 år i Sverige.

Det verkar stämma, garantipensionen reduceras ju färre år man har bott i Sverige. Tydligen undantaget om man flyttat hit från EU-länder (och några länder till) och om man får asyl.

Men! Istället kan man få äldreförsörjningsstöd istället, som är skattefritt och ger nästa samma netto som garantipensionen efter skatt, samt som ger rätt till ett högre bostadstillägg än den med garantipension har rätt till.

(Jag tror att max bostadstillägg idag är ca 5.500 för garantipensionären och ca 6.500 för den med äldreförsörjningsstöd. Varför det är högre om man har äldreförsörjningsstöd vet jag inte.)

Hur är verkligheten då, om man fyller 65 år och inte har några pensionspoäng genom arbete. Hur mycket får man i netto efter garantipension och bostadstillägg, skiljer det mellan de som bott hela livet i Sverige och de som flyttat hit rätt nära pensionsåldern eller några decennier innan?

Signaturen Gruelse gjorde ett en kommentar här på min blogg som kanske stämmer, och i så fall har en garantipensionär med full garantipension ca 5.750 kr efter skatt plus rätt till ca 5.500 kr i bostadstillägg.

Äldreförsörjningsstödet ger i så fall 300 kr lägre i månaden efter skatt samt rätt till samma bostadstillägg, dvs kanske 3-4 % i lägre netto. Slutsatsen är väl att villkoren efter pension för de med garantipension som levt sitt liv i Sverige är i nivå med de som blivit medborgare här och erhåller äldreförsörjningsstöd. Och vice versa.

Jag kandiderar ju till riksdagen trots nedflyttning till plats fyra på riksdagslistan för Östergötland. Jag driver på för bättre villkor för pensionärer och för fler äldre i riksdagen, bl a.
Fler länkar här och här och här.

Här skriver Pensionsmyndigheten.

Och här är min slutsummering av diskussionen:

Heberleins text var inte korrekt, reaktionen mot den var faktiskt inte heller korrekt..jag har lärt mig mycket om denna intressanta debatt. I sakfrågan är dagsläget, som jag uppfattar det, att garantipension eller äldreförsörjningsstöd tillsammans med bostadstillägg ger ungefär samma villkor för de över 65 oavsett om man varit svenska medborgare hela livet eller blivit det strax före pensionsåldern. 
Tyvärr finns det en trend i debatten att vara otydlig om detta faktum genom att t ex lyfta fram att garantipensionen visst reduceras mycket kraftigt med få år i Sverige. Heberlein hade fel i ord men egentligen rätt i sak, villkoren efter 65 är väldigt lika oavsett om man erhåller garantipension eller äldreförsörjningsstöd.5 kommentarer:

Anonym sa...

Om du av Migrationsverket klassas som flykting får du och dina anhöriga garantipension förutsatt att du inte fyllt 65 år. Bosättningstiden räknas då från det du var 25 år.

Pap Pál sa...

Det svenska pensionssystemet ger lika mycket eller till och med mer i pension till helt nyhitkomna invandrare som inte har bidragit ett endaste dugg till vårt samhälle, som till en svensk som har jobbat heltid hela livet här i Sverige eller som har jobbat halvtid under delar av livet och samtidigt tagit hand om barn och hem. Detta genom den garantipension som nästan alla invandrare som är 65 år eller äldre får full utbetalning av direkt när de har kommit in i det svenska systemet.
Lag SFS 2005:728 som säger att som försäkringstid för garantipension skall även tid i hemlandet räknas in för de som får uppehållstillstånd som flyktingar och alternativt skyddsbehövande.
Därmed kommer de att ha rätt till full garantipension vid fyllda 65. Och det gäller både män och kvinnor.
Genom att skriva ”Men i vissa fall kan denna ersättning ge lika mycket …” så ges intrycket att det inte är så många av de invandrare som är 65 år eller äldre som får full ersättning på en gång, men i själva verket är det alltså så att nästan alla invandrare som nu för tiden kommer till Sverige och är i den åldern alltså får det.

Anonym sa...

"Jag driver på för bättre villkor för pensionärer och för fler äldre i riksdagen, bl a"

Bra!!!! Men hur ska man våga rösta på alliansen och än mindre centern om man tror att man får centerns invandringspolitik? Som vi har facit på. När sätter sig de fyra partierna ner och klara direktiv till väljarna vad som gäller, nivåer invandring, annhöriginvandring osv.

Anonym sa...

Är i Sverige 25 år och fick almän pension på 2600 hundra premiepensionen 600 och bara 1500 i garantipension. Efter skatt 4000 kr. Att leva på...? Varför är avtrapning på 2 steg till garantipension. De som har inte jobbat en enda dag i Sverige och bodde bara 3 år får helt garantipensionen. Känner mig mycket oroligt för min framtid

Hans Alberg sa...

Jag tycker det var ett intressant och klarläggande inlägg som visar att summan av de olika trygghetssystemen kan slå på ett märkligt sätt. Har det kommit några fler reaktioner förutom de kommentarer som redovisats här?