tisdag, november 22, 2016

Nya vindar i migrationspolitiken

Jag ser framåt och gläds över en mycket bra centerpolitik som tillsammans med en lysande bra partiledare nu ger opinionsframgångar.
Min enda varning är ju migrationspolitiken där jag menar att vår position tillsammans med Vänsterpartiet bromsar vår tillväxt mot de 12-15 % som är inom nära räckhåll.

Men även där rör sig Centerpartiet i rätt riktning. Vårt tonläge har nyanserats, Vi har ju många goda förslag för bättre integration och fler i arbete, och har med partiledaren i spetsen tagit många goda initiativ mot grov brottslighet och hedersförtryck, för fler poliser och skärpta straff.

Så jag ser framåt och ser stora möjligheter för Centerpartiet i ett Sverige som står inför mycket stora utmaningar/problem, jag kan exemplifiera med riksrevisorernas utomordentligt skarpa kritik av regeringens ekonomiska politik.

Men må det förlåtas mig att jag oxå i detta blogginlägg ser bakåt och noterar en viss upprättelse efter den starka kritik som jag och några andra röster mötte när vi kritiserade  7 partiers alltför ambitiösa migrationspolitik enligt "Reinfeldtslinjen".

Migrationsdebatten började för min del i idéprogramsdebatten när programgruppens ordförande 2011 slog fast att den bärande linjen var att förespråka fri invandring.

Jag och andra reagerade starkt, en livlig debatt utbröt som landade i ett bra idéprogram med stora visioner om öppenhet men med realism i den politiska närtiden de närmaste decennierna.

Inom asylpolitiken levde dock höga ambitioner kvar även i närtid, till en början mycket samstämda med "Reinfeldtlinjen" och med 6 andra partier. Centerpartiet ville dock mer.

Inför partistämman i september 2013 ville partistyrelsen utreda om Sverige ensamma kunde öppna sina ambassader för flyktingar i hela världen som ville söka asyl i Sverige.

Jag ansåg denna linje helt orealistisk för att statsbärande parti som styrt och vill styra Sverige. Så jag skrev en mycket sansad debattartikel (min uppfattning, javisst) på SvD Debatt som hårt kritiserades för att den inte var i linje med Centerpartiets värdegrund. Det tog mig naturligtvis oerhört hårt.

Jag har även det senaste året vid två voteringar i riksdagen inte kunnat rösta på C och V:s nej till inre gränskontroller och ID-kontroller. Jag avstod både i dec 2015 och i juni 2016.

Nu erfar Dagens Industri att Centerpartiet nyanserar sin framtoning i migrationsfrågorna. Ja, jag tycker ju att detta redan har skett och välkomnar det i så fall.

Smålandsposten noterar detta också, men utifrån ett kritiskt perspektiv där även de törnar som jag fått lyfts fram. Det är vänligt, för min del, att känna ett stöd, så klart. Sedan jag efter min uteslutning från riksdagsgruppen i november förra året snabbt kom tillbaka på oförändrade grunder har jag dock i mycket lagt det som varit bakom mig och ser framåt.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra skriver idag, avslutningsvis, en ärlig artikel i Aftonbladet där hon förklarar sin och moderaternas omsvängning i migrationsfrågorna bort frän Reinfeldtlinjen på ett övertygande sätt, (där hon själv för 15 år sedan motionerade om fri invandring)  och där hon oxå oförbehållslöst ger sin erkänsla åt oss "som på seriös grund"  har varnat för en
ohållbar situation men som blivit motarbetade.

Även Göteborgspostens Mathias Bred skriver på ledarplats om alliansen, centerpartiet och migrationspolitiken.

Henrik L Barvå skriver på ledarplats i NWT.

Från centertidningar avvisas ryktena från Dagens Industri. Yngve Sunesson i Skånska Dagbladet hänvisar till att Annie Lööf bestämt dementerat DIs ryktesspridning, och ställer sig helt bakom att ingen omläggning behövs.
Maria Haldesten i Hallands Nyheter har inget till övers för de som Kinberg Batra ger sin erkänsla åt, hon ställer dem istället i motsats till "vanligt hederligt folk" som kavlar upp ärmarna och jobbar med integrationen istället för att "ynkligt och ansvarslöst blunda och hissa upp vindbryggan när människor flyr för sina liv". Sverige behöver fler händer i välfärden och behovet av permanent andrum bygger på en samhällsekonomiskt tvivelaktig bas, enligt Maria Haldesten.

6 kommentarer:

Adam sa...

Otroligt starkt jobbat att du stått upp för dina åsikter även när det inneburit att många stämplat dig som rasist och främlingsfientlig. Måste vara en befrielse nu när fler börjar titta på fakta och använda förnuft. Tack för jobbet du gjort och gör!
Jag har själv haft liknande åsikter som du, och även framfört dom på middagar och i olika sammanhang när asylfrågan diskuterats. Det har inte alltid varit så kul att framföra dom åsikterna. Men nu är det är spännande att se när folk börjar inse att dom kanske varit naiva och lyssnat för mycket på debattörer som försöker vinna sympati och kortsiktiga poäng.

Det känns som att man i Sverige delat upp människor i goda och onda, antingen är man oroad över klimatet, är för en aktiv utjämningspolitik och säger ja till alla asylsökande, eller så är man Sverigedemokrat.

Själv är jag oroad över klimatet och närmiljön och sätter det som den viktigaste långsiktiga frågan. Men jag tycker också man ska föra en rationell politik som utgår från fakta inom alla andra områden. Invandringspolitiken ej undantagen. Jag hoppas verkligen att Centerpartiet fortsätter på den inslagna vägen och anpassar politiken efter verkligheten.

Jag har också en fråga: jag skulle gärna vilja få utlopp för mitt engagemang på något sätt, helst i verkliga livet och inte framför datorn. Jag är 30 år gammal och bor i Uppsala. Har du något råd att ge på den punkten?

Staffan Danielsson sa...

jäklar, skrev långt inlägg som försvann..

stärk svensk demokrati genom att gå med i något politiskt parti! ta det minst dåliga eller bästa. De flesta ligger lågt och vill inte ta ställning, synd.

I mindre partier går det snabbare att bli känd och ta plats, tror jag. I centerpartiet får du som medlem genast tillgång till kommungruppens möten ca 2 gånger i månaden.

Gillar du några lokala företrädare i kommunen så kontakta t ex dem.

Jag gillar att diskutera på sociala medier, där finns många debattforum. Jag modererar flera, med högt i tak men med god moderering, t ex Politisk Centerdebatt, öppen för alla på socialliberal grund med 2.300 med, och Politisk Allmändebatt, öppen för alla som sköter sig med 1.000 med, båda växer.

Vill du veta mer är min epost staffan.danielsson@riksdagen.se, eller bli fb-vän med mig om du inte redan är. Staffan D

Adam sa...

Tack för hjälpen! Jag är redan facebookvän och med i grupperna, intressanta diskussioner där. Men jag får prova med centerpartiets kommungrupp i Uppsala!

Anonym sa...

"Bättre efterklok än inte klok alls"

Jag tror att det finns ett stort stöd hos gemene man för personer som dig Staffan. Har dock svårt att se att (C) i närtid gör den omsvängning av migrationspolitiken som du och mer traditionella centerpartister på lokalplanet hoppas på. Att (C) går fram nu beror nog delvis på att nyliberaler från M och vissa från Mp söker sig till partiet - detta är väljare som vill, eller tror att de vill ha, fri invandring. I min egen omgivning kan jag dock konstatera att de som är mest positiva till asyl- och flyktinginvandring är de som har minst koll på konsekvenserna i termer av kostnader, utbildning, tid för etablering på arbetsmarknad, brottslighet m.m. Inte sällan är det personer som bor långt från de s.k. "utsatta områdena" och var övertygade om att Hillary skulle bli nästa president. Kan bli både uppvaknande och svekdebatt om/när media ändrar sin rapportering.

Jag tycker det saknas sunt "bondförnuft" i rikspolitiken, ffa sedan (C) blev ett nyliberalt storstadsparti.

Anonym sa...

Gratis Staffan till en viss upprättelse.

Men, generellt gäller för alla allianspartier att ni fortfarande är åratal efter i konsekvensanalys.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6570800
Lägenheterna håller helt enkelt på att ta slut. Och då har vi inte ens börjat prata jobb.

Singlar går det rätt bra att knöla ihop, men 2017-2018 börjar den icke insignifikanta anhöriginvandringen (om inte mot förmodan några modiga driver igenom mer försörjningskrav och RETROAKTIVT så) och då går singeln som är lågutbildad och i praktiken oanställningsbar (det finns ju tusentals i samma sits) till socialen och säger att han (sällan hon) behöver en lägenhet.

Den ena handen veta alls inte vad den andra handen gör i dagens byråkratiska ansvarslösa Sverige. Eller man vet, blundar och sköter bara sitt jobb.

Anonym sa...

Det är inte farligt för dig för du har ditt riksdagsarvode i behåll.Värre är det för alla vi andra som av stämplats som rasister och nazister och fråntagits vår möjlighet till försörjning.Tack vare er vansinniga tid vid makten blev många av oss vanliga människor förtvivlade över er politik.Vi kan bara få upprättelse med en helt annan politik och ett helt annat parti.Vi är tills vidare körda i samhället.Tack Alliansen,Tack Centern och Tack Staffan.