fredag, oktober 09, 2015

Hur kommer dagens "Luciabeslut" att se ut?

Jag är djupt bekymrad över flyktingsituationen i närområdet samt inom EU och i Sverige. Världssamfundet FN är lamslaget och har "inget" gjort för att stoppa inbördeskriget i Syrien och Irak, trots Assadregimens helikopterbombningar över bostadsområden med hemska oljefatsbomber och trots IS fasansfulla terrorregim.

FN har t o m svårt att upprätta flyktingläger och förse flyktingar där eller på flykt i området med mat, och än mer övriga nödvändigheter. Ett katastrofalt misslyckande.

Jag har en tid varnat för att Sverige riskerar att "gå in i väggen" om vi uthålligt fortsätter att ta emot 20 % och mer av alla de som flyr till EU. Vi närmar oss nu, slår olika röster larm om, risken för en "systemkollaps". Våra mottagningsresurser är utnyttjade till bristningsgränsen och fler flyktingar än någonsin kommer varje dag till vårt land.

Min bedömning av läget är att det är så allvarligt att det sannolikt kommer ett nytt "luciabeslut" när som helst om regeringen är handlingskraftig och kan ta ansvar för Sverige i nuvarande krisläge. Om inte regeringen kan enas, t ex om MP vägrar vara med, kan en regeringskris inträffa. Min prognos är dock att MP även på detta område kommer att dagtinga med sina vallöften och sina hjärtefrågor, vi får se. Gör de inte det "riskerar" vi att ha både flykting- och regeringskris.

Vad kommer då ett "luciabeslut" modell 2015 att innehålla? (Det som s-regeringen Carlsson tog på 1990-talet innebar ju att gränserna i stor utsträckning stängdes för många på flykt).

Jag kan gissa att Sverige temporärt anpassar sina asylregler till de som gäller i övriga EU-länder vad gäller t ex PUT och anhöriginvandring. Jag gissar också att någon finansieringslösning presenteras på de skenande kostnaderna (inrikesminister Ygeman sa nyligen att de ökar extremt snabbt), t ex en upplåning på många tiotals miljarder eller att någon öronmärkt ny skatt införs kombinerat med prognoser för många kommunala skattehöjningar. Jag gissar också att det handlar om beredskapsliknande beslut om extraordinära insatser och befogenheter, kanske också ökade yttre och inre "gränskontroller".

Varför då anpassa asylregler? Min uppfattning är alltså att Sverige uthålligt i nuvarande läge inte klarar att ta emot så höga andelar av de som söker asyl i något EU-land. Orsaken till att så många väljer att ta sig till Sverige är starka s k "pullfaktorer" som att vi är ett rikt land med goda sociala trygghetssystem samt att många redan har släkt och vänner här. Ovanpå det har vi valt att ha betydligt mer generösa asylregler. Min bedömning är att Sverige åtminstone temporärt måste anpassa dem i EU-riktning.

Har jag då några belägg för att situationen är så allvarlig som jag beskriver? Eller är jag helt ute och cyklar? Ge gärna era synpunkter på detta.

Här några länkar som jag bl a bygger min analys på. Expressen menar på ledarplats att "välfärden är hotad". SKL (sv. kommuner oich landsting) varnar för stora kommunala skatteökningar. Den ofta insiktsfulle Widar Andersson (S) i Folkbladet kritiserar regeringens "handlingsförlamning". Ulf Kristersson (M) varnar för att de ökande kostnaderna hotar välfärden, och M kräver idag att gränskontroller genomförs. Mats Knutson i SVT lyfter fram situationens allvar. Ekonomen Tino Sanandaji lyfter fram statiska fakta och drar ut konsekvenserna i pilens riktning vilket får Aftonbladet att gå i taket. S-bloggaren Johan Westerholm är frispråkig och oppositionell och lika oroad. Statsvetaren Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, är också oroad över allvaret i situationen. Författaren mm Lars Wilderäng driver en av de största bloggarna inom politik och han är också drastisk i sin analys.
 PM Nilsson i Dagens Industri vill se en ny migrationspolitik.

Jag har skrivit många blogginlägg tidigare i dessa frågor, t ex här och här och här.5 kommentarer:

Martin sa...

Lägger märke till att moderaterna opportunistiskt "kräver att gränserna stängs" EFTER att Löfven utlyst presskonferens. De vet väl om att det är vad folk i gemen vill och är rädda för att framstå som de massinvandringsfanatiker de är om nu Löfven tänkte utlysa stängda gränser på presskonferesnen.
Moderater är rent astronomiskt omoraliska och cyniska hycklare.

Anonym sa...

Varför tro att det är folk från kriget i Syrien? Statistik säger att det är inte så utan från andra länder pga pullfaktorerna. Varför tro att 7-klövern ska se verkligheten? De kör ju bara rakt i kraschen. Tältläger? Nåt är allvarligt fel på de som bestämmer i det här landet. Jag trodde inte det skull komma så snabbt men fortsätt gärna så vi blir en nattväktarstat inom nåt år. Jag ser bara blinda höns som inte tänker. Nej, se på vår Intelligenta granne Finland som gör det här rätt. Läs gärna Merit Wagner för bra info. Suck för våra politiker som saknar ryggrad och tydligen hjärna med.

Anonym sa...

Jag ser inte något nytt Luciabeslut 2015. Om denna situation är långsiktigt hållbar behöver Staffan inte fundera på. Det är uppenbart att den inte är det. Vi som är intresserade av Sveriges framtid vet vilka resultat vi uppnått med mycket lägre volymer och gynnsammare sammansättning av migranter. Jag behöver bara påminna om vad Europas generösaste migrationspolitik i kombination med OECDs sämsta integration har resulterat i. Vi har en regering som enbart är reaktiv, vilket inte minst framgick av dagens presskonferens. De enda två nya förslag som presenterades var att inventera privatägda lokaler och beställa nya tält. Moderaterna svarar med att kräva skärpt gränskontroll. Det är ju bra att veta vilka som kommer in i landet, men det innebär förmodligen också, eftersom alla ska registreras, att vi stryper de rännilar som reser vidare till Norge och Finland. Morgan Johansson kände sig tydligen tvungen att försvara migrationspolitiken med att säga "att den är rätt". Några besvärliga frågor ställdes naturligtvis inte av den samlade pressen, t ex varför Sverige översvämmas medan Danmark t ex har färre asylsökande än förra året hittills i år.De ökade flyktingströmmarna beror inte på att krigen har ökat. De beror på att EUs gränsskydd har kollapsat och då söker sig deflesta naturligtvis till de länder som har - på kort sikt, väl att märka - mest generösa villkor och den slappaste asylprovningen. Och som vi vet innebär att avslag rätt till skolgång, sjukvård etc i stället för att automatisk utvisning. För i landet av mjölk och honung är ingen människa illegal som det heter. Centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet har den mest extrema migrationspolitiken. En centerpartist efterlyste häromdagen en blocköverskridande migrationsöverenskommelse utan att med en stavelse ange vad den ska innehålla. En moderat varnade för situationen, men tyckte att vi skött det acceptabelt hittills, t ex att det tar minst 7 år innan bara hälften av invandrarna fått sysselsättning (vilket inte behöver betyda egenförsörjning) För att inte bli för långrandig: jag ser inga förutsättningar för att vi med en reaktiv regering och en splittrad och reaktiv opposition ska göra sådana förändringar av de pullfaktorer som skapat dagens kaos att det får någon avgörande betydelse. Bara en sådan sak som att vi med 2% av Europas befolkning accepterar att ta emot 30% av (de extremt dyra) ensamkommande flyktingbarnen utan att ens göra systematiska åldersbestämningar borde vara svar nog.
Läs gärna https://www.facebook.com/tino.sanandaji?fref=nf&pnref=story
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Jaa vad ska jag säga ?

BRA skrivet och intressant och sant . . .
Och dramatiska övertoner . . .

Tyvärr har detta "snack" kommit sedan regeringsskiftet.....

MEN det mesta har skapats av alliansen . .
.. bara och titta på invandringen ... .

osv

Problemet med en gradvis förändring en invandring på 50-100.000 årligen ger ju ett ackumulerat problem.
Varje kohort kostar och kostnaderna ackumuleras årligen . .

Gruppen utlandsfödda har just nu en arbetslöshet som ifall vi placerar dessa i gruppen pensionärer en demografi som innehåller större andel pensionärer bland utrikes födda . . . som lök på laxen är andelen barn i denna grupp också större andel (dvs det kostar åt båda håll)

Dessa kostnader har under allianstiden skapat en gigantisk årlig amortering som räcker i 20-40 år.

Alla reserver är tagna i anspråk dessutom har utträngningar blivit legio . . .

Konstigt nog så verkar inte inrikes födda inte få samma lika stöd . .som utrikes födda....

Antagligen därför att de finns många tolkar, socialarbetare et, al, som massivt hjälper till . . .
De goda och PK gör skillnad på folk och folk. .

Alla människors minst lika värde används . . .

Hur skulle det kunna accepteras ifall man tog boende från invånare i Thailand, Kina, Indien osv . . . som håller en högre kvalité än det som boende där har/får . . .

Vi är inte ett rikt land hur länge som helst med denna agenda . . .

Anonym sa...

En sann centerpartist skulle säga "Håll gränsen!".

Det bästa Löven kan göra är att utlysa nyval och sedan avgå. Karln är så djupt under isen att det är nattsvart. Sällan har en socialdemokratisk statsminister blivit så sågad av sin partifränder på kommunnivå. "Han är så dum att tiden stannar..". Det börjar i mitt tycke väckas mycket kritiska åsikter på gräsrotsnivå som inte framfördes för ett år sedan. Det enda sättet att se till att undvika att sd blir största parti är omval. 2018 i nuvarande takt har Sverige ett helt nytt politiskt landskap. Det är dags att våra politiker erkänner att den förda invandringspolitiken har varit ett misslyckande. Scenariot vad som händer när tiotusentals illegala unga män upplever att de blivit lurade att resa över Medelhavet är inte vackert.