söndag, april 26, 2015

Välkomna att diskutera på socialliberal grund på FB!


Riktlinjer för Politisk Centerdebatt (PolCD) – plattform och diskussionsunderlag. Välkomna!

Jag startade detta debattforum för 18 månader sedan, för att utnyttja internets enorma möjligheter till att förena människor som vill utveckla Sverige på socialliberal grund, och med Centerpartiet särskilt i fokus. Länk här.

Antalet som vill göra det här i PolCD ökar stadigt och det är stor bredd i debatterna och många mycket givande trådar inte minst den senaste tiden. En riktig skola i heta aktuella debattfrågor som speglas utifrån olika infallsvinklingar och med intressanta länkar. Mycket användbart på t ex utbildningar och för personlig utveckling och för att komma fram till var man själv står.

Jag är mycket glad över att vi nu är 4 - Staffan Danielsson, Edward Nordén, Annelie Sjöberg och Inge Svensson - som tillsammans modererar debatten här utifrån grundpelarna att vi diskuterar i sak och respekterar varandra, med en socialliberal utgångspunkt och att forumet är öppet för alla som vill lyssna och tillföra, även de på socialliberal grund som är med i andra partier, även intresserade journalister och kulturpersoner osv.

Visserligen är Centerpartiet lite extra i fokus men genom det breda anslaget är förhoppningen att även socialliberaler utan partihemvist, eller från andra partier, också kan finna det intressant att lyssna och kanske bidra till debatten. Min övertygelse är att det är en förmån för oss som är centerpartister i detta forum att även andra engagerade och intresserade medborgare finner det givande att ge spänst och bredd åt debatten, vars resultat vi kan använda i vårt politiska arbete men naturligtvis även av andra deltagare i sina verkligheter i andra partier eller av oss alla i olika sammanhang därutöver.

Centerpartiet strävar efter att vara det mest öppna partiet i svensk politik vilket vi nog faktiskt också är, t ex genom att varje medlem har rätt att vara med vid gruppmöten i kommunerna, genom rätt att motionera direkt till vår partistämma samt även att närvara och yttra sig på den. Det här forumet, startat av en aktiv centerpartist, då riksdagsledamot, är ett steg i samma anda. Det är inget forum styrt av Centerpartiet (ett sådant borde öppnas för medlemmar på partiets medlemssida Centralen, tycker jag).

Centerpartiets högsta ledning borde bejaka och vara glada för att det här, och andra, debattforum med centerkoppling finns och utvecklas med högt i tak och spänstig debatt, helt i linje med ambitionen om det mest öppna partiet! Det ligger väl i linje med liberalismens grund och anda, enligt min mening. (Att nätforum ofrånkomligen innebär övertramp och vildare svängar ibland ska moderatorerna göra allt för att begränsa).

Jag hoppas att forumets breddning med nya moderatorer ska leda till att fler förtroendevalda inom Centerpartiet ska beblanda sig med oss som frejdigt och öppet diskuterar här på PolCD. Om många centerpartister och andra samlas på ett ställe och livligt diskuterar politik borde inte då förtroendevalda gärna vara med ibland istället för att dra sig därifrån?

Men som sagt, PolCD vill vara ett forum för alla som brinner för ett allt bättre samhälle i Sverige och världen och där en viktig grundplattform är den socialliberala baserad på demokrati, humanism och mänskliga rättigheter. Välkomna att pröva PolCD, var och en avgör om man vill titta in någon gång eller ibland eller mer frekvent!

Inga kommentarer: