söndag, mars 29, 2015

Johanna Jönsson diskuterar migration hos Linköpingscentern!

Linköpingscentern med sin nye kretsordförande Lars Vikinge ordnade idag ett mycket intressant medlemsmöte om migrations- och asylfrågor med Centerpartiets talesperson i migrations- och integrationsfrågor Johanna Jönsson.

Hon talade engagerat och givande om dagsläget vad gäller hur Sverige klarar utmaningarna med den växande flyktingströmmen. Jag är faktiskt omskakad över situationens allvar, tänk att det bara är ett halvår sedan som Reinfeldt släppte anden ur flaskan och sa att låt oss öppna våra hjärtan, det  här börjar kosta mycket pengar (typ). Dessförinnan var ju mantrat att migration är en rejäl plusaffär, vilket ju stämmer i grunden och oftast men kanske inte vid dagens höga volymer när integration och arbete brister så länge.

Några intressanta konstateranden under kvällens anförande och diskussion:

* Viktigt att diskutera integration och migration integrerat, där ansvarar Johanna för båda sakområdena. Mycket bra!

* Bostadsbristen i Sverige allvarlig, t o m tältläger för nyanlända har övervägts. Sverige klarar idag sina åtaganden mot de nyanlända dåligt, måste bli bättre, därför Centerpartiets 20 punkter som fått mycket god respons.

* Att diskutera volymer till Sverige fel och ointressant, viktigast att förbättra det vi kan påverka inom landet för bättre mottagning, integration och få i arbete. Det handlar om människor. Som liberaler ska vi inte ifrågasätta att mänskor vill hit, tvärtom.

Viktigt att asylsökande kommer till alla kommuner, alldeles för ojämnt idag. Endast 15-20 % fördelas till kommunerna via avtal, övriga väljer eget boende själva, de 4 dominerande kommunerna där är Södertälje, Borlänge, Botkyrka och Kristianstad.

Tyskland, Sverige och Italien tar emot merparten av asylsökande till EU. De vill att fördelningen ska ske jämnare, övriga EU-länder diskuterar snarast mindre volymer för egen del är de redan rätt små. Så prognoserna om kraftig ökning för Sverige de närmaste åren stämmer nog. Om Sverige skulle anpassa några asylregler i EU-riktning skulle nog flyktingströmmen till Sverige endast minska i liten grad, Sverige är välkänt och har gott rykte och vägarna är inarbetade.

1,5 miljoner flyktingar väntar på överfart till EU i Libyen. Mångdubbelt fler i flyktingläger i mellersta östern. EU behöver göra mer. Att öppna vägar in till EU bör ske gemensamt, Sverige kan knappast ensamt gå före.

35-40 % av ensamkommande ungdomar till EU väljer att ta sig till Sverige. Många har släkt och vänner här, smuggelkanalerna är inarbetade. Åldersbestämningar görs en del i Sverige, dock vägrar barnläkarförbundet att redovisa med vilka metoder man åldersbestämmer. Det finns starka incitament att uppge sig vara under 18.

Svår fråga de EU-medborgare som finns i Sverige p g av fattigdom men inte har asylskäl. Utgångspunkten hjälpa på plats i första hand. Svårt klara av resurser för både asylsökande och fattiga, utmaningarna är stora.

Johanna Jönsson inser hur stora utmaningarna för Sverige är idag och de närmaste åren, och har lett arbetet med Centerpartiets 20-punktsprogram. Det ska hon ha stor heder för och kring allt det som måste förbättras i Sverige råder stor enighet i partiet.

Det jag har diskuterat och vill lägga till i Centerpartiets politik har jag summerat i denna motion till distrikts- och partistämman i år. Jag har fått stöd från min kommunkrets för de 2 sista att-satserna, och från distriktsstyrelsen för alla 4 (distriktsstämman är den 11 april).

Johanna lyfte med patos fram att denna fråga handlar om människor som flytt och farit illa.
Jag instämmer helt. Och naturligtvis är vi helt överens om att Sverige ska ligga i frontlinjen för utvecklingsbistånd, humanitära insatser och  asylpolitik. Det som slår mig nu är att vi knappast alls talade om den helt dominerande flyktinggruppen på över 95 %, som inte har resurser att klara den kostsamma och farliga resan till EU utan finns kvar i flyktingläger under svåra förhållanden. De är också människor och behöver också vårt stöd i ökad grad.

Mötet präglades av djupt allvar och engagemang och kretsordförande Lars Vikinge gladde sig åt att diskussionen fördes i sak och i respekt för olika synpunkter. Mötet är det första i en serie de närmaste åren för att vitalisera kretsens arbete och medlemmarna! En mycket bra början!


 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag säger bara vilket skitsnack,om inget görs åt volymen går det åt helvete,ni säger jobb,vilka jobb?tänk om många asylsökande inte vill integreras,vi skall ju han mångkultur,låter det som integration?Hur vet denna person Jönsson vilka som flyr från krig och förtryck? 90% har inga id handlingar när de kommer.I Filippinerna får du inget pass om du är straffad,det gäller nog andra länder med,ni är så naiva så man skäms.lättlurade svenska politiker!

Anonym sa...

" Att diskutera volymer till Sverige fel och ointressant..."
Stefan har kapitulerat. Att det inte går att påverka volymerna är nonsens. Slopa generellt PUT, gör seriösa åldersbestämningar, bevilja inte asyl för syrier som inte bott i Syrien på åratal, tillämpa Schengen. bevilja INTE undantag för över 99% för försörjningsstöd vid anhöriginvandring är några exempel på vad som kan göras om inte prioritet 1 är att vara politiskt korrekt.
" Viktigt att diskutera integration och migration integrerat, där ansvarar Johanna för båda sakområdena. Mycket bra!" Och konstaterar att det inte går att göra något åt volymerna!
"Tyskland, Sverige och Italien tar emot merparten av asylsökande till EU." Sverige tar emot 3-4 gånger fler per capita än tvåan Tyskland! Att jämställa oss med Tyskland och Italien är medvetet vilseledande.
Det är faktiskt så enkelt som att västvärldens mest generösa migration i kombination med västvärldens sämsta integration är en ohållbar kombination, vilket även Stefan inser egentligen, men i nyliberala centerpartiet gäller kartan och inte verkligheten.

Staffan Danielsson sa...

Som framgår av min motion så anser jag att Sverige bör anpassa några asylregler i EU-riktning. Jag anser det inte hållbart att Sverige över tid tar emot så hög andel av asylsökande till EU som idag, om vi inte klarar av att ta emot och integrera på ett bra sätt kan det t o m vara contraproduktivt för både flyktingar och land.

Anonym sa...

Ja du Staffan vi delar samma förnamn.men dit resonemang i övrigt där är vi inte på samma bog.Du säger att det inte är över tid är hållbart med en så hög andel asylsökande....om vi inte kan ta emot och integrera på ett bra sätt.Det tolkar jag som att du menar att med mera resurser så går det,alltså hundra miljarder mera till låtsasjobb bostäder fri sjukvård,förtur före svenska ungdomar och pensionärer till välfärd,det sluter illa!

Unknown sa...

Vittnesmål om hur jag erbjöds ett lån utan säkerhet för bara 2%.
Jag är Farida Agus Setiawati och jag är ett levande vittnesbörd om de goda nyheterna om Amanda Loan Firm.
Lyssna, ingen långivare här är villiga att hjälpa dig, utan de är bara här för att slita dig dina surt förvärvade pengar. Min man och jag sökte för lån från olika långivare på nätet men i slutet var vi lurade och lurade av våra pengar genom olika lån företag på nätet.
Vi lånade även pengar för att betala dessa online långivare men i slutet fick vi ingenting.
Jag och min man var i skuld och vi hade ingen att köra till för att få hjälp, vårt familjeföretag rasat och vi kunde inte få pengar för att möta våra dagliga utgifter tills vi infördes till Mrs Amanda som hjälpte oss genom att erbjuda oss ett oskyddat lån.
Kontakta Mrs. Amanda idag för ditt lån och glömma någon här lovar du lån på grund vid den senare slut kommer du inte få något lån från dem.
För mer information om hur du når Mrs Amanda eller följa hennes låneförfaranden, Skriv mig genom någon av min e-post, faridaaguss@gmail.com och kunfarida@outlook.com.
Eller så kan du skicka ett mail till Mrs Amanda på amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com och amandaloanfirm@cash4u.com