torsdag, maj 15, 2014

Staffan Danielsson kommenterar försvarsberedningens rapport


Staffan Danielsson kommenterar försvarsberedningens rapport den 15 maj:
http://www.regeringen.se/sb/d/18692/a/240414

 Osäkerheten i vår omvärld har ökat efter Rysslands exempellösa kränkning av Ukrainas suveränitet i strid med folkrätt och ingångna avtal. En enig Försvarsberedning talar klarspråk om detta, vilket är mycket bra.
Denna försvarsberedning har varit annorlunda genom att utöver många goda åtgärdsförslag även vara precis i fråga om budgetramar och finansiering. Centerpartiet ser ett stort värde i en bred samsyn om Sveriges försvars- och säkerhetspolitik, och det är glädjande att en sådan också har uppnåtts. Två partier skiljer dock ut sig i hög grad och det finns 5 specifika avvikande meningar därtill.

Jag beklagar att Socialdemokraterna skiljer ut sig genom att driva finansieringsförslag som vi anser skadliga för jobb och företagande.

Omvärldsläget gör att det är bra och nödvändigt att försvarets resurser successivt förstärks under de kommande åren på en rad områden, att övningsverksamheten prioriteras och att Gotland ges ett ökat fokus.

Det är också bra att försvarsberedningen så starkt lyfter fram vikten av att Sverige utvecklar sina militära samarbeten med andra demokratier, i EU, med Nato och med de nordiska länderna och länderna runt Östersjön. Beredningen lägger en rad konkreta förslag hur dessa samarbeten kan utvecklas, vilket är utmärkt. En stark tonvikt ligger på de nordiska länderna, särskilt Finland, men samarbetet med Nato inom ramen för det svenska partnerskapet nämns också som avgörande för försvarets utveckling. Sverige bör också sträva efter att det utvecklas ett differentierat partnerskap inom Nato. Den pågående utredningen om Sveriges militära samarbeten är naturligtvis högaktuell och jag hoppas att den kan ge en god grund till en konstruktiv dialog i partierna och med medborgarna.

På personalförsörjningsområdet läggs en rad konstruktiva förslag, vilket Centerpartiet välkomnar.
Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna utgör en stor del av arméstridskrafterna och är en mycket viktig resurs för försvaret av det svenska territoriet. Det är utmärkt att försvarsberedningen föreslår att hemvärnsförbanden bör utvecklas för att kunna lösa mer kvalificerade uppgifter, t ex med granatkastare och burna luftvärnsrobotar, liksom att hemvärnets numerär på sikt bör bli högre än dagens mål om 22.000 soldater.

De frivilliga försvarsorganisationerna har flera viktiga uppgifter i försvaret med stark koppling till rekrytering och folkförankring. Det är bra att beredningen anser det viktigt att långsiktigt säkerställa de frivilliga försvarsorganisationernas möjlighet att bidra till försvaret och samhällets krisberedskap.
Här och här och här och här några länkar till mina tidigare blogginlägg om försvarsfrågor.

15 kommentarer:

Sommarfararen sa...

Du behöver inte oroa dig Staffan - efter valet har du ingenting med Riksdagen att göra längre. Alliansens försvarspolitik är den sämsta i Svensk modern historia - ni är inkompetenta helt enkelt. Även fast de röd/gröns med stor sannolikhet är mer inkompetenta så finns det ett egenvärde i att rösta bort er. Inkompetens ska inte belönas på något sätt och till slut lär sig partierna och rensar bort de individer som inte hållet måttet.

Anonym sa...

"Jag beklagar att Socialdemokraterna skiljer ut sig genom att driva finansieringsförslag som vi anser skadliga för jobb och företagande"

Skämtar du?
Hur svårt kan det vara att skaka fram 900 Mkr i en statsbudget på drygt 2300 000 Mkr?
Hur svårt kan det vara för ett land som lägger skamligt lite på sin säkerhet som Sverige gör att öka med ett par promille?

//Jonas75

Thomas sa...

Onekligen vore de 900mio välbehövliga! Inte bara behövs anslagen nu de hade behövts långt tidigare då vi intecknat en utveckling i Ryssland som uppenbarligen inte har hänt!
900mio motsvarar drygt 0,1% osthyvling av statens övriga utgifter. Eller låna dem om inte annat?! Säg en utgiftspost som är viktigare att dimensionera rätt för en nation?! Bristen på finansiering av försvarets uppgifter bör vara en skam för varje borgerlig politiker! Så borgare jag är saknar jag idag en Ingvar Carlsson som skulle kunna vara pragmatisk och driva fram besluten som verkligen behövs istället för att bara drömma om makten och härligheten...

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja veta hur vårbudgetens satsningar på ca 5 miljarder är finansierade. Krona för krona.
F.ö. så innehöll väl inte beredningens rapport något om Gotland förutom att ni vill öva på Gotland? Något som är dyrt och bara till nackdel för alla inblandade inkl. gotlänningarna.

/Strandridaren

Bosse59 sa...

Alla är överrens om att Ryssland har totalt förändrat vårt läge, men inte en enda verklig krona tillförs "här och nu". Planerade stora och förödande besparingar detta år ligger fast och man skriver istället en massa önskedrömmar om vad "någon annan" bör ha fixat om tre mandatperioder.
Ordf i gruppen är visseligen omvittnatt obegripligt inkompetent, men skäms ni andra inte över att lägga fram detta?

Anonym sa...

Ynkligt, enligt Finansminister Borg ligger asylkostnaderna utanför budget,Migrationsverket har en budget på 20 miljarder under närmsta året åren,men till försvaret finns det inga extra pengar!Ynkligt oförsvarligt fy vilken sörja svensk politik är!

Anonym sa...

Staffan, under lång tid har Moderaterna som centern ständigt sagt att Ryssland rustar från en MYCKET låg nivå. Att det kommer att dröja många år innan Ryssland genomföra övningar större än 25 000 man, redan 2013 flyttade man styrkor med 160 000 man över den väldens till ytan största land, man upprepade med Zapad i höstas med en övning på 75 000 man, ni hade fel. Moderaterna som ni samarbetar med har ständigt hävdat att vi har ett modernt försvar här och nu... NI hade fel, Moderaterna Centern samarbetar med har stoppat flera viktigta försvarsprojekt för ni vill genomföra skattesänkninga, det kan man göra för vi lever i en säker del i Europa 2008 då hade redan Georgien hänt, ni hade fel! Ni avskaffade värnplikten med tre rösters övervikt nu kan vi inte fylla upp de små förbande vi har kvar... ni hade fel.. Nu kommer ni ha fel igen, socialdemokraternas 900 miljoner behövs nu och det kommer att visa sig att ni hade fel igen, vi ni så hostar ni fram dessa pengar, för det handlar om rikets säkerhet. (varför ekar NUON och 97 miljarder kronor i huvudet hela tiden?. Ni kan bli historiska i Alliansens för att ni till varje pris vill ha så många väljare som möjligt istället för att ta ansvar i mörkare tider, det kommer att ha sitt pris, för det är inte säkert att väljarna håller med er, tror inte de 5 miljarderna på krogmomsen gett effekt för svenska folket som försvann ur statskassan, vi pratar om 900 miljoner......

Anonym sa...

Försvarsberedningen - amatörernas afton
http://cornucopia.cornubot.se/2013/06/forsvarsberedningen-amatorernas-afton.html

Anonym sa...

Rysslands media-bevakade och lätt vinklade image känns som en införsäljning av NATO. Att man inte vill höja den egna, svenska beredskapen är ju uppenbart. Detta eftersom inga reala åtgärder eller förslag eller budgetjusteringar exekveras.

Alltså är det en ridå för att marknadsföra NATO.

Anonym sa...

Den här säger mycket:
http://www.6mannen.se/fruktstund-och-fiasko/

Anonym sa...

Staffan det är inte vem som helst som skrivit detta:
http://kkrva.se/hej-matematik-rattningskommentarer-nationella-prov-i-forsvarsekonomi/

Anonym sa...

"Krona för krona" Vadfalls, är ni ekonom eller politiker ?!? Störtlöjligt och ingen går på det där med "ansvarfullt" "Regeringsdugliga" mm heller. Det är sjuka, arbetslösa och försvaret mm som betalar era mutor till folket (dvs dessa oändliga skattesänkningar). Visst är det ok med en viss skattereduktion men du/ni måste förstå att civilisation kostar! Det är i mångt o mycket detta som skilt oss från resten av den mer ociviliserade världen skulle jag vilja påstå! Ett samhälle där rika måste låsa in sig i sina områden är inte ett civiliserat samhälle. Klyftor får inte bli för stora helt enkelt för då brakar hela staten samman och man blir på flera nivåer ett u-land igen. Herregud det är ABC kan man ju tycka men nej då inte för tokliberaler som ni och M. Det går tydligen alldeles utmärkt att slänga in 20 miljarder till migration i år (extra) men inte ens 900mille till vårt försvar, wow ni är verkligen tokiga på riktigt och det är detta ni faller på i september, folk har fått nog av mångkultur och svek mot medborgarnas säkerhet. Vi är inte resten av världens socialbyrå om du inte begripit det än. Citerar en fras ur en Håkan Hellström låt som passar utmärkt och är tankvärd för dig o dina gelikar. "Har en känsla av att du blir borta för en lång, lång tid".
Förbered dig på en ökenvandring utan dess like, makten lär du inte se skymten av igen.

Ursäkta mitt raljerande men man är innerligt förbannad på er!

Viktoria Leopold sa...

Tack, Danielsson, för att du bekräftar det jag befarat: att varje röst på ett alliansparti är en röst på "nya moderaterna". Bra för mig och alla andra väljare, eftersom vi då vet vad vi har att faktiskt välja mellan; tråkigt för Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna, som därigenom upphör att ha något som helst existensberättigande. Det finns helt enkelt ingen anledning att dela ut statliga *bidrag* till ett parti under fyra olika beteckningar.

Anonym sa...

INTYG
Härmed intygas att Staffan Danielsson är 100% inkompetent som försvarspolitiker.

Mattias sa...

Jag tror alliansen missat vilka konsekvenserna skulle vara av en ev konflikt i vårt absoluta närområde: förlusten av vår nationella självständighet, vår politiska lednings totala handlingsförlamning orsakad av ett reellt militärt försvar. DVS Om Ryssland vill så blir vi Rysslands lydstad, och vi kan inget göra. Det är alliansens present till väljarna 2014.
Frågan är om det är monumental inkompetens eller bara ett kriminellt svek?