torsdag, december 19, 2013

Välkommen ut, Wiseman!

Ett anti-militariskt nätverk har offentligtgjort vem försvarsbloggaren Wiseman är.

Expressen avslöjar vilka som skriver hatiskt under signatur, nätverk och hackare och kriminella utforskar, militära underrättelsetjänster likaså. Det är inte så lätt att vara anonym på nätet.

Jag har några gånger välkomnat ledande försvarsbloggar att "komma ut". Bättre att göra det på eget bevåg än att bli konfronterad som major Carl Bergqvist vid F21 i Luleå nu blev. Och särskilt svårt att avslöja någon som skriver under sitt smeknamn i flygvapnet kan det knappast vara, utan många av bloggens läsare torde ju haft en aning, t e x jag.

Samtidigt förstår jag Wisemans argument för sin anonymitet, det här är svåra avvägningar. Anonymiteten, och hans omdömesgilla penna,har ju lyft en från början säkert rätt oansenlig blogg till en opinionskraft i försvarsdebatten. Eller, om jag får rätta mig, utan det som Carl Bergqvist dokumenterat i alla år, gott omdöme och god kvalitet och förmåga att hålla subjektiviteten på armlängds lucka, hade naturligtvis ingen anonymitet i världen hjälpt för att öka besöksantalet på bloggen.

Wiseman skriver själv i Dagens Industri.

Välkommen ut, Carl Bergqvist, även om det var lite motvilligt! Vi får se hur det påverkar bloggen Wiseman. Jag hoppas att den fortsätter som tidigare och med kanske t o m ökad tyngd, vi får se!

Du har naturligtvis ett starkt samhällsintresse och politiskt intresse, kanske kan du hitta nya kanaler för det vartefter? Många skulle säkert köa då.

Har du vägarna förbi Stockholm så välkommen på fika, eller så!

Tillagt: Bjarne Grankvist (jag litar på att han heter så..) skriver om bloggar och anonymitet). Och intervju i SvD. Lars Wilderäng, som också kommit ut, kommenterar Gripenaffären på ett initierat och intresant sätt.

 

8 kommentarer:

jan-olov sa...

Fint Skrivet Staffan.


http://www.di.se/#!/artiklar/2013/12/19/debatt-anonymiteten-pa-natet-starker-demokratin/

mvh Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

Ann Helena Rudberg sa...

Visst kan man förstå de som vill vara anonyma, särskilt alla elaka, som kommenterar. De vill vara precis så dumma som de är utan hämningar. Är ett slags städningsprocedur som genomförs när de får ösa ur sig anonymt.

Själv har jag avslöjat en av mina stalkare på nätet och gått ut med hennes namn. Hon borde ha sökt hjälp hos psykolog istället för att förfölja. Gäller nog många fler att det är ett sätt att utvecklas i bästa fall när man får se vad man tänker och känner i skrift.

Anonym sa...

Staffan!

I en kommentar till ditt förra inlägg efterlystes dina reaktioner på riksrevisionens rapport.
Jag lyftet därför frågan även här.

Bjarne Grankvist sa...

Hej!

Jo, jag heter så. :-)

Mvh
Bjarne

Staffan Danielsson sa...

Jag tror nog det, Bjarne, men vem kan man lita på..:)!
Riksrevisionens rapport, jag har reagerat med stort allvar på försvarmaktens perspektivplan, skrivit på bloggen och lyft fram läget i riksdagens försvarsdebatt nyligen. Jag tar naturligtvis riksrevisionens rapporter på stort allvar, också.

Anonym sa...

Synd att han inte fick välja själv när han skulle släppa sin anonymitet. Hoppas han kan fortsätta blogga på det sätt han gjort, det har påverkat debatten stort tror jag. Följt vart enda inlägg i princip sen ett par år tillbaka.

/Rikard Hagman

Anonym sa...

"Jag tar naturligtvis riksrevisionens rapporter på stort allvar, också."

Men du ser inte att du har något ansvar för det inträffade eller att du har någon vilja att ställa saker till rätta?

Anonym sa...

"Men du ser inte att du har något ansvar för det inträffade eller att du har någon vilja att ställa saker till rätta?"

Var nog lite för jobbig fråga att svara på, så det blir nog ett angrepp på Naturskyddsföreningen istället som nästa inlägg från Staffan.