lördag, december 28, 2013

Aktuell migrationsdebatt - fri rörlighet, tiggeri mm

Jag har några år intresserat mig för de viktiga migrationsfrågorna, vilket framgår av några blogginlägg, länkar här och här och här.

Samhällsdebatten fortsätter och sker bl a utifrån det växande antalet asylsökande som söker sig till Sverige samt utifrån den ökning av främst rumänska tiggare som nu sker i alltfler städer.

Låt mig först länka till en del debatt- och nyhetsinlägg, och sedan göra några kommentarer.

I denna färska DN-artikel speglas debatten i Storbrittannien, som är väsensskild från Sverige. I SvD uttalar sig partiledarna om att skänka pengar. Lena Andersson talar i DN för rätten att migrera över gränserna. Stefan Hanna (C) argumenterar emot. Piratpartiets Henrik Alexandersson skriver på sin blogg om att fri invandring hotar välfärdsstaten (som han inte tror på eftersom människors frihet går före). Den medkännande centerpolitikern i Stockholm Stina Bengtsson skriver i SvD. Liberalen Hans Li Engnell argumenterar på sin blogg emot.  3 folkpartister i EU-parlamentet skrev i våras på DN debatt i Stinas riktning. Humanisten Hans Ivan Bratt resonerar här om vad lagen säger om bistånd mm. Journalisten Aaron Israelsson skriver på ideforumet Migro att istället för att tigga borde romer och andra EU-medborgare kunna söka jobb på arbetsförmedlingen. Corren belyser i en rad artiklar kring de som tigger deras bakgrund och vilka regler för bistånd som gäller i Sverige. Anna Dahlberg i Expressen behandlar frågan om resursernas knapphet. Andreas Johansson Heinö skriver i Barometern på samma tema.

Frågan om tiggeri och hemlöshet har diskuterats i Borås, bla av den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson. Professor Bo Rothstein skriver i DN om att förbud borde införas mot att tigga. Paulina Neuding argumenterar i SvD mot att öppna för ett B-lag i Sverige. S-bloggaren Johan Westerholm argumenterar mot Rothstein men ifrågasätter också EUs fria rörlighet.

De två ordförandena i Hela Sverige ska leva välkomnar i Aftonbladet i Per Ankersjös efterföljd alla till landsbygden som behöver ett hem.

Mina frågor är 2, dels makroperspektivet för hur många som Sverige klarar av att välkomna och integrera och skapa sysselsättning åt, dels hur invandrare ska klara att skapa de jobb vilket de som tvingats flytta trots stora ansträngningar inte lyckats med?

Naturligtvis innebär den stora migrationen till Sverige att befintliga bostäder och skolor osv kommer till användning samtidigt som många i småorterna får jobb för att serva alla de som kommer hit. Detta är naturligtvis positivt och fungerar så länge tillströmningen är stor. Samtidigt flyttar sedan många vidare till förorter till större städer av olika skäl. 


EUs fria rörlighet och det växande tiggeriet, då? Som jag har förstått rörligheten gäller den under 3 månader och förutsatt att man kan svara för sin egen försörjning, ungefär. Därefter kan man stanna längre om man försörjer sig själv på sparat kapital, typ, eller har fått arbete, jag utgår ifrån att det handlar om reguljära jobb på ordnade villkor.

Är rätten att tigga en mänsklig rättighet? Ja, kanske det. Dock har jag förstått att det är förbjudet att tigga i t ex Rumänien och Danmark.

 I Sverige ska ju socialtjänstlagen säkerställa att människor inte står utan mat och bostad mm. Enklast vore ju att alla mycket fattiga människor som lyckas ta sig till Sverige får samma stöd som vi själva. Problemet är att dessa är så väldigt många i EU och i världen att våra resurser inte räcker till. Min grundsyn är ju att Sverige ska ta ett stort ansvar för världens och Europas utsatta genom att dels EUs mest generösa migrationspolitik, dels genom att avsätta mycket till utvecklingsbistånd, vilket vi  relativt sett gör mest i världen. Eventuellt kunde vi använda en del därav även för att stödja Rumänien och utsatta där, vilket jag tycker är ett bättre sätt än att de väljer att resa till Sverige och tigga under svåra förutsättningar. Kommer nu många från Rumänien till Sverige borde kanske Rumänien och Sverige, och andra EU-länder, inleda ett samarbete för att förbättra verkligheten i Rumänien i första hand?

Vad är syftet med detta blogginlägg? Jo, helt enkelt att utifrån en generös grundsyn resonera och uppmuntra till dialog i dessa frågor som är så viktiga och berör människor. För att kunna landa i en bra och genomtänkt uppfattning i hur Sverige, och Centerpartiet, bör agera. Som framgår sliter jag själv med frågorna.

Tillagt 29 dec. Samhällsdebattören Tino Sanandaji skriver intressant på sin blogg om innebörden av liberalism och med kritik mot Lena Anderssons DN-artikel om friare invandring.

Tillagt den 2 januari. Fredrick Segerfeldt replikerar på Paulina Neuding, jag ligger närmare Neduding. (tillagt 15 januari, Paulina Neuding replikerar i Neo. Och Segerfeldt svarar igen, med bla a dessa meningar: "Om tio somalier vill komma till Sverige, dela på en tvåa och jobba för 5000 i månaden (återigen, siffran är höftad, som exempel för att visa på valet, dilemmat), ska de få det då eller inte? Det är det konflikten gäller, inte exakt hur PPP-systemet fungerar.").

Tillagt den 2 januari 2013. Tino Sanandaji citerar både Paulina Neuding och Fredrick Segerfeldt, jag tycker att Segerfeldts naiva radikalitet avsöjas naket. (tillagt den 15 januari: Och Tino svarar Segerfeldt igen).

Tillagt den 3 januari. PM Nilsson in Dagens Industri ser pragmatiskt på debatten och landar i ett Sverige inte är ett folk utan snarare ett system..., rätt anmärkningsvärt.

Tillagt 10 januari. En Svd-kolumn. Andreas Johansson Heinö skriver intressant i Barometern.

Tillagt 11 januari. Jag delar i stort Anna Dahlbergs analys i Expressen.

Tillagt 15 januari. Karin Pettersson i Aftonbladet argumenterar emot. 

10 kommentarer:

Magnus Redin sa...

Hur långt skulle utlandsbiståndet räcka till misären inom EU?

Anonym sa...

'Kommer nu många från Rumänien till Sverige borde kanske Rumänien och Sverige, och andra EU-länder, inleda ett samarbete för att förbättra verkligheten i Rumänien i första hand?'

Du berör pudelns kärna. Detta borde gälla hela migrations- och asylpolitiken.
Hade någon från SD sagt liknande hade rasistkortet spelats ut med en gång. Hoppas att du slipper det och att hela politiken kan ta ett helhetsgrepp utan pajkastning vad avser våra resurser och möjligheter att ta emot och hjälpa människor i nöd

Mvh
Anders

Anonym sa...

Annie Lööfs ståndpunkt att jobbskapande ska lösa problemet med utländska tiggare känns väldigt naivt.

Om man är så marginaliserad på exempelvis rumänska eller bulgariska arbetsmarknaden så känns det som en väldigt lång väg att vandra för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Borde man inte på laglig väg kunna utvisa tiggare? Den fria rörligheten under 3 månader för att söka arbete är ju inte villkorslös utan förutsätter att man har kapital att försörja sig under dessa 3 månader man söker arbete. Jag tvivlar på att någon större del av de som kommer för att tigga aktivt söker arbete eller har kapital att försörja sig i 3 månader när de anländer.

Anonym sa...

Bra och vettigt inlägg.

Varför har det blivit "finare" att hjälpa människor på plats här i Sverige än i respektive hemländer?

Om människor är på flykt för sitt liv har jag förståelse för att vi måste ge skydd tills de kan återvända.

Men i fallet tiggare har jag svårare för det resonemanget.

I vår lokaltidning var det ett reportage om fyra tiggare från Bulgarien som var här för att få ihop pengar till sina familjer som var kvar i hemlandet.
Nätterna tillbringades i en personbil.

Några av dem hade t o m skrivit in sig på arbetsförmedlingen.
Hur stora chanserna är för en person utan utbildning och som inte kan språket att få ett arbete, vilket som helst, behöver väl knappast diskuteras.
Jag vet inte om det är någon vag förhoppning att få någon sorts bidrag i slutänden?

Det hela blir en ond cirkel som dessa människor aldrig kommer att ta sig ur. Därför är väl förslaget om förbud för tiggeri inte helt fel tänkt. Givet att man nu försöker lösa det på annat sätt!

Detta måste lösas på EU-nivå, och lösningen måste finnas i tiggarens hemland.
Alla dessa frågor, inklusive invandringsfrågor måste kritiskt kunna diskuteras utan att automatiskt klassas som rasistiska och främlingsfientliga.

I vår nämnda liberala lokaltidning går det knappast en dag utan en ledare där vi får läsa om "kostymfascisterna" (gissa vilka det kan vara?), "dra undan mattan för Åkesson" m.m, m.m.
Att manifestationerna i Kärrtorp, som också hyllas av ledarskribenten, utvecklades åt ett annat håll lyckades Britta Svensson i Expressen tydliggöra i sin krönika.

/LP

Anonym sa...

Angående Corren engagemang för tiggare så tycker jag att Corren kunde upplåta sina på helgerna tomma och enorma redaktionsytor för att ge mat och husrum. Och om man dessutom kunde ge en tiondel av artikelutrymmet som man haft hittills i ämnet till en ren insamling via bankgiro så kunde vi läsare bidragit med pengar till mat. Och våra goda journalister kan säkert bidra med sitt sällskap på nyårsafton såväl som andra helger.

Magnus sa...

Jag vill inte ha tiggarna här!
Orsakerna nämnda ovan.
Problemet är att man rakt av klassas som högerextrem eftersom den traditionella extremvänstern hellre skriker rakt ut i stället för att analysera.
ÖC inte nämnd i sammanhanget!

Anonym sa...

Från ledande politiskt- och (visst)mediahåll har invandringsdebatten blivit binär.

Den kan bara inta ett av två lägen. Ett eller noll.

Antingen är man för invandring. Då är man duktig, medkännande, upplyst, människovän.
Politiskt korrekt helt enkelt, med ett urvattnat uttryck, som jag helst inte skulle vilja använda.

Andra läget är då förstås emot. Då är man allt det andra.
Då hämtar man information från, och refererar "hatsajter". Då är man smygfascist.

Något mitt emellan existerar inte, och kan alltså inte diskuteras. Då är man automatiskt emot.

Protesterar man så tar man på sig "offerskjortan" och avfärdas.

Vi med lite vidgade vyer har gått över till decimalsystemet.

Önskar Staffan och andra klarsynta ett Gott Nytt År.

/LP

Kenneth sa...

För mig Staffan känns du som ännu en i raden av politiker som verkar ha satt som sitt yttersta mål att skicka svenska skattepengar ut ur riket. Nej, vi skall inte skicka något bistånd till Rumänien. De får ta ansvar för sina egna medborgare. De flesta svenska skattebetalare har inte en aning om vilka belopp som ges bort i bistånd. 33 miljarder årligen, eller nästan lika mycket som vårt sargade försvar tillåts kosta. Dessutom skickar vi redan ett ansenligt nettobidrag till EU, närmare bestämt ca: 20 miljarder netto. När skall ni politiker börja prioritera svenskar i Sverige?

Carl Jakobsson sa...

Vad sägs om att skapa speciella ekonomiska zoner där man kan ha mer fria tyglar att hitta den politik som fungerar bäst för att hjälpa invandrare att komma in i det svenska samhället? Där skulle man kunna testa att inte ha minimilöner, att ha mer företagarvänliga regleringar och att välkomna invandrare på ett annorlunda sätt.

Om det är en vinnande strategi för de flesta i samhället att ha mer invandring då borde de samhällen som tillåter och uppmuntrar det - och kan anpassa sina regler helt fritt till de krav som ställs för det - blomstra. Om det inte är det lär de skapa en hel del erfarenheter om integrationspolitik som resten av Sverige kan ta till sig.

En annan fördel med ett sådant system vore att invandringen skulle vara begränsad till vissa områden. De som inte vill vara med om det här experimentet med att gå bortom den svenska modellen behöver inte vara det.

Lite mer om det här förslaget:

Hur vi skulle kunna ha (nästan) fri invandring
Sverige ska ha sina egna Hong Kong!

Anonym sa...


Du skriver "Tillagt 11 januari. Jag delar i stort Anna Dahlbergs analys i Expressen."

Men vad spelar det för roll vad du anser Staffan då de flesta väljare med all rätta betraktar att en röst på Centerpartiet är en röst på det som Anna Dahlberg kallar den tomhänta vänsterns i sin analys av invandringsdebatten. Skall den bilden av Centerpartiet förändras bland väljarna(de som befinner sig mer än 500 m från Stureplan) måste ni åtminstone låta centerpartiets partiledare få ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.

/Eskil