torsdag, november 21, 2013

Norrmejerier vägrar ta emot mjölk - mjölkgård tvingas sluta

Enligt denna trista artikel i Piteå-Tidningen tvingas en modern lösdriftslagård slå igen eftersom Norrmejerier vägrar att ta emot den felfria mjölken. Det låter upprörande.

Motivet är att lantbrukaren inte uppfyllt att korna under två korta sommarmånader måste ut på bete minst 6 timmar om dagen. Att korna uppenbarligen har det väldigt bra under 10 månder på året och under 18 av dygnets 24 timmar under de två månaderna spelar ingen roll.

Lagen borde nöjt sig med att stipulera att kor som står uppbunda på båspallar året om ska ut på bete, det är en självklarhet. Alla kor var uppbundna fram till 1970-talet, men detta ska upphöra och nya lagårdar får inte byggas där korna är uppbunda.

Kor som året om rör sig fritt i moderna lösdriftsstallar ska ha det bra vilket lagen naturligtvis ska stipulera. Däremot är det faktiskt orimligt, menar jag, att kor som har det det mycket bra under 10 månader och under 18 av 24 timmar per dygn under återstående två månader enligt lag ska tvingas ut på bete under 6 timmar per dygn under två månader.

Tyvärr står LRF bakom denna orimliga klåfingrighet från lagstiftarens sida, vilket bidrar till att färre mjölklagårdar byggs och till att en fungerande modern lagård nu tvingas slå igen fast korna har det mycket bra. Kravet på betesdrift kan för en del kobönder ge merkostnader som i den pressade lönsamhetssituation som mjölken lever under blir droppen som avgör att man inte bygger eller lägger ner, trots att korna har eller skulle ha haft det mycket bra i den moderna lösdriften. Istället importeras alltmer mjölk (främst i form av ost) till Sverige från länder där miljö- och djurskyddskraven är lägre och där betesdrift oftast inte förekommer, vilket naturligtvis är det allra sämsta.

Lagen om beteskrav borde snarast ändras så att den gäller för uppbunda kor och inte för kor som harv det bra i moderna lösdriftslagårdar! Jag har drivit denna fråga sedan länge, liksom även Fredrick Federley! 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett fall av att läsa paragraferna och strikt hålla sig till dem? Som jag minns det, att paragraferna kom, var just för att kor då vanligtvis hölls uppbundna, alltså liten möjlighet till rörlighet, många många månader om året. Lösdrift har man inte hunnit med att processa! Suck.

Anonym sa...

Just ja .... jag har själv sett kor som stått uppbundna större delen av sina liv hos släktingar för många år sedan. Det är ingen vacker syn. Armbågarna kan peka nästan rakt ut.

joners sa...

Hur svårt är det att få ut djuren på sommaren ? Att gå inomhus året runt är inte samma sak som att va ute.
Varför hade inte hen ut djuren för ? Vad mer är det då som släppar efter om inte djuren äns kan komma ut på sommaren ?