söndag, oktober 27, 2013

SNF bidrar till nedläggning av svenskt jordbruk

Jag skrev i Aftonbladet om Naturskyddsföreningens infama kampanj mot det vanliga miljövänliga svenska lantbruket, lätt kamoflerad till en kampanj för att alla - I Sverige och Världen - borde köpa mat odlad enligt ekokonceptet, där bl a ingen mineralgödsel tillförs.

Ordförandena i Naturskyddsföreningen svarade stilenligt med att jag "för giftjordbrukets röst"...Beklämmande.

Jag skriver idag en slutreplik i Aftonbladet rubricerad "SNF bidrar till nedläggning av svenskt jordbruk":

"Svensk ekomjölk är att bra miljöalternativ, men det är faktiskt vanlig miljövänlig svensk mjölk också. Naturskyddsföreningens ordföranden utmålar i stället föraktfullt och helt felaktigt 95 procent av de svenska bönderna som "giftjordbrukare".
När man beskriver världens mest miljövänliga jordbruk på det sättet missleder man konsumenterna och bäddar för att hälften av dem nu i stället köper importerad mat från länder med sämre djurskydd och mer kemikalieanvändning.
Detta är den stora miljöfaran, att svenskt jordbruk läggs ner vilket hotar en levande svensk landsbygd, den biologiska mångfalden och arbetet för att sluta kretsloppen.
I stället för att arbeta sida vid sida med Centerpartiet för att stärka det svenska lantbruket i sin helhet väljer Naturskyddsföreningen att inta extrema positioner som bidrar till ökad import och nedläggning av svenskt jordbruk.
Som natur- och miljövän vill jag, och säkert många andra, kunna vara med i SNF. Tänk till, SNF, och gör det möjligt!"

Svar på och slutreplik till Mikael Karlssons och Johanna Sandahls replik "Ekologiskt är framtiden för svenskt jord-bruk" publicerad 23 oktober. Läs artikeln och kommentera den på aftonbladet.se.

OBS: Ekoproduktion är ett miljövänligt koncept. Men även det vanliga miljövänliga jordbruket, inom världens strängaste miljö- och djurskyddslagar, är ett bra miljöalternativ. Jag har full respekt för båda, men Naturskyddsföreningen bara för det ena, vilket tyvärr bidrar till att många istället köper mat importerad från länder med sämre miljö- och djuromsorg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja nu är det ju inte SNF som är det största problemet. Ansvaret ligger hos staten. Vi har Europas sämsta jordbrukspolitik åtminstone om man ser nedläggningar och självförsörjandegrad som tecken på det. Skylla på SNF..........

Staffan Danielsson sa...

Det finns flera problem, helt riktigt. Min övertygelse är att jordbruket inte klarar att vända den neagtiva trenden utan en parlamentarisk livsmedelsberedning, nya riksdagsmål och en bred kraftsamling från partier, näring,handel,industri samt även miljöorganisationerna. Om då en viktig sådan arbetar contraproduktivt är det djupt allvarligt.

jan-olov sa...

Undrar hur det svenska kulturlandskapet kommer att se ut om 20 år när miljöpartiet och SNF mfl inser att de prisat ut sig och efterfrågan inte finns där så de svenska lantbruks konkurserna radas upp.

Ett igen buskat kulturlandskap och en öde landsbygd.

Svenskar vill säkert gärna köpa lokalproducerat ekologiskt snarare än att köpa mat som trafikerat europavägarna.

Men inte till vilket pris som helst.
Slår man undan jordbruks verksamheter som bedrivs miljömässigt bättre i Sverige och efterfrågan går till andra sämre miljömässigt producerade produkter vad har vi vunnit då?

Vi blir ju alla förlorare i vårt land.
En gång i tiden var jag medlem i SNF
men när man lämnar verkligheten och hemfaller till dagdrömmeri ja då får det vara.

Jag uppskattar mycket vår natur och vistas mycket i skog och mark.
Jag trivs mycket med det öppna kulturlandskapet format av generationers hårda arbete för att försörja vårt land med kvalitetvaror.
Detta kommer att förstöras och det kan jag verkligen acceptera.

I denna del håller jag verkligen med Centerpartiet och Staffan Danielsson.

Stå på dig Staffan tiden kommer att arbeta för dig.
Verkligheten kommer att komma ikapp miljörörelsen mer extrema varianter. Ju längre de väntar att ompröva och besinna sig desto ondare kommer det att göra.

Jan-olov Holm

Anonym sa...

Såg att Assar Lindbeck läxade centern. "Sverige måste ha en restriktiv invandringspolitik" http://www.svtplay.se/svt-forum

Anonym sa...

Jag vet inte var du bor, men det du beskriver har redan inträffat i större delen av landet norr om dalälven. Problemet med centerpartiet är att man försöker värna om landsbygden och jordbruket i en regering som hela tiden motarbetar just landsbygden. Det blir till slut inte trovärdigt vilket vi ser i partisympatiundersökningarna. Om centern ska komma tillbaka krävs nog en radikal ändring av denna "säga en sak, stödja Reinfeldtpolitiken". Som boende på landsbygden sa har i mitt område stödet/förtroendet för centern nästan helt försvunnit. Men det kanske är en vald strategi för att komma åt storstadsväljare?

Anonym sa...

Ursäkta, det skulle stå var du bor vet jag inte Jan-Olov Holm..........

Anonym sa...

Sverige måste utnyttja Lissabonfördragets utträdesklausul och gå ur EU, inte minst om man håller en levande svensk landsbygd kär med en inhemsk jordbruksproduktion.

Oberoende av vad de säger, måste man vara medveten om att Alliansregeringen mellan skål och vägg inte anser att hela landet ska leva, vilket betyder att de i handling motarbetar svensk jordbruksproduktion.

De ansvariga förhandlarna från Alliansregeringen vid klubbandet av långstidsbudgeten 2014-2020, Birgitta Ohlsson och stridshingsten, såg till att det svenska jordbruksstödet minskade med 17 %, vilket var mer än EU-genomsnittet på 10 %. Detta kommer försvåra förutsättningarna för det svenska jordbruket framöver. Stridshingsten presenterade resultatet av långtidsbudgeten på en presskonferens, som var upplagd som ett videoklipp på Regeringens hemsida. I videoklippet, som numera är borttaget, tyckte han att budgeten var bra för Sverige.