fredag, september 28, 2012

Böneutrop från minaret

Låt mig resonera kring gårdagens tidningsuppgifter om att den islamska moskén i Fittja vill börja med böneutrop. Böneutrop kan jämföras med kyrkklockor. "Ska inte vi få ha vår religionsfrihet", säger Ismail Okur, ordförande i islamska föreningen.

Tydligen är kommunens politiker öppna för att tillåta böneutrop.

Jag känner tveksamhet. Självfallet är religionsfriheten oerhört viktig liksom yttrandefrihet och demokrati osv. Den är grundmurad i Sverige. Tyvärr gäller dessa rättigheter inte i många muslimska länder, där det är ett brott att välja annan religion och där kyrkklockor är otänkbara.

Detta ska självfallet inte på något vis påverka huruvida vi i Sverige ska öppna för böneutrop från moskéer eller ej.

Några centerpartister har twittrat om att det är självklart att tillåta böneutrop eftersom kyrkorna ringer i klockor. Och det handlar ju bara om en moské och väldigt sällan. Och att detta är en väldigt liten fråga.

Jag menar att det är en principiell fråga. Är det ok att börja ropa ut böner från en moské så kommer det ju att gälla för allt fler moskéer. Och det torde väl också handla om böneutrop med allt starkare högtalare vartefter. Har man rest i muslimska länder vet man hur påträngande böneutropen där kan vara.

Jag medger att kristendomen sedan många hundra år i Sverige kallar till gudstjänst genom klockringning. Det är en etablerad företeelse som vad jag vet är allmänt accepterad.

Och jag medger att det är ett relevant argument att får en väl etablerad religion kalla till gudstjänst på sitt sätt så borde andra religioner göra detsamma på sina sätt.

Likabehandling av religioner skulle således i detta fall kunna innebära antingen att böneutrop från minareter i Sverige tillåts, eller att de inte gör det och klockringning analogt med det också förbjuds.

En tredje variant, som jag lutar åt, är att ha kvar klockringningen men inte acceptera böneutropen.

Hur resonerar jag då? Först, jag ser kyrkklockorna som ett etablerat kulturellt undantag.  Och jo, religionsfriheten innebär självklart rätt att ha och utöva sin tro tillsammans med andra, samlas i sina gudstjänstbyggnader/lokaler, offenligt inbjuda till möten och gudstjänster via t ex annonser och anslag osv.

Men innebär det också en rätt att genom höga böneutrop regelbundet marknadsföra sin religion i det "offentliga rummet". Offentliga böneutrop innebär att människor i närheten av en moské regelbundet kommer att i sina bostäder och på gator och torg höra budskapet att moskén kallar till gudstjänst. En del kommer att uppfatta det som störande intrång i den personliga integriteten som det inte går att "komma undan".

Innebär religionsfrihet också en rätt att marknadsföra sin religion på detta sätt i det offentliga rummet.

Mitt svar är snarast nej, men jag ser gärna synpunkter på detta.

Vi har ju en löpande diskussion om skolavslutningar ska ske i en kyrkobyggnad, vilket motiveras med tradition. Motsätter man sig det borde väl samma skäl göra att det är tveksamt att "tvingas lyssna" till offentliga böneutrop regelbundet.

Det finns olika religioner i världen och de marknadsför sig alla på olika sätt. Islam gör det t ex genom sina tydliga yttre tecken, främst kvinnornas slöjor i olika utformningar . Judendomen gör det ibland genom männens "kippa" på huvudet, när de vågar, och kristna kan signalera sin tillhörighet t ex genom att bära ett kors runt halsen. Grunden för dessa företeelser är ju religiöst betingad, men företeelsen fungerar också som en "marknadsföring".

Men innebär religionsfrihet också en rätt att högt och återkommande ropa ut sitt budskap i det offentliga rummet från sina gudstjänstbyggnader?

Nej, inte nödvändigtvis.

Om nu moskéer skulle få den rätten och möjligheten att föra ut sitt budskap, hur ska vi då ställa oss om andra vill haka på? Ska en stormarknad eller kvartersbutik som vill marknadsföra sig i det offentliga rummet också få tillstånd att regelbundet göra det med regelbunda högtalarbudskap?

Här tror jag att det är svårt att utverka sådana polistillstånd.´Och av egentligen samma skäl är det tveksamt att öppna för offentliga böneutrop som en generell princip.

Men som sagt, jag gillar att resonera och få med- och mothugg, så kommentera gärna!

 

21 kommentarer:

Marcus S sa...

Du skriver själv att bristen på religionsfrihet i muslimska länder inte är relevant i sammanhanget. Frågan är varför du då ens tar upp det?

Ann Helena Rudberg sa...

Alla religioner kommer att försvinna den dagen som mänskligheten blir en smula klokare. Under tiden har vi sådana här oväsentliga debatter. Men de står naturligtvis för något annat: makt och inflytande. Nu är det dags för dessa böneutrop säger de i Fittja för de har skött sig som medborgare och betalat skatt. Jaha? Jag har alltid skött mig som medborgare och betalat skatt. Kanske ska sätta upp lite olika störande klocktorn och minareter på min tomt? Tror inte grannarna skulle gilla det så särskilt. Buddhisttemplet vi har där jag bor är väldigt tyst.

Uppsalabo sa...

Människor som inte förstår skillnaden mellan klockspel och böneutrop borde nog lämna Södermalm och faktiskt uppleva lite mångkultur.

Böneutrop sker enligt tradition fem gånger per dag och handlar om en lång ramsa som ropar ut Allahs storhet och överlägsenhet.

Klockspel är någonting som genomförs en gång i veckan samt vid särskilda tillfällen såsom bröllop och begravning.

Klockspelet är dessutom tidsmässigt kortare och eftersom det inte är en röst som talar till dig så är det även lättare att ignorera.

Krister Karlsson sa...

@Marcus S: Jag anser att frågan om religionsfrihet i muslimernas respektive hemländer är relevant. Varför? Jo, därför vi ser aldrig att de muslimska trossamfunden protesterar mot eller tar avstånd från de förföljelser av kristna som sker i muslimska länder. Mord och förstörelse av kyrkor tillhör vardagen. Inte heller ser vi några protester mot förföljelsen av homosexuella. Genom sin tystnad ger de muslimska trossamfundet sitt stöd. Sådana organisationer bör inte åtnjuta en ovillkorlig religionsfrihet. Låt dem först visa att de ställer upp på våra grundläggande värderingar. Hittills har detta inte skett och vi bör då förhålla oss till dessa samfund på samma sätt som vi förhåller oss till Scientologerna.

Under alla förhållande är det inte ens en självklarhet att kyrkklockor får ring ut sitt budskap. Exempel finns från Sverige där kyrkringningen har ansetts strida mot Miljöbalken. Och i Spanien vill muslimska organisationer förbjuda kyrkklockornas ringningar, samtidigt som de alltså vill ropa ut sitt eget religiösa budskap. http://www.alertadigital.com/2011/11/02/ayuntamientos-catalanes-multaran-a-los-sacerdotes-que-toquen-las-campanas-de-sus-iglesias-tras-las-protestas-de-algunos-vecinos-inmigrantes/

Vi har också under de demonstrationer som skedde under förra veckan som en förment protest mot Muhammed-filmen kunnat se krav på att Sverige ska införa blasfemilagar. Sådana lagar finns redan i flera muslimska länder. På ytan är de neutrala mot samtlig religioner, men i realiteten används lagarna bara mot de som anses kränka Islam.

Vi måste sätta stopp för denna samhällsutveckling. Låt muslimerna genom handling och inte bara i ord visa att de förtjänar vår respekt. Låt de visa att de tar avstånd från judehatet som är mycket utbrett i muslimska kretsar, låt dem visa att de inte accepterar kvinnoförtryck eller förföljelse av oliktänkande. Då, men först då, kommer jag att ställa mig upp och slåss för muslimernas rättigheter. I dagsläget ska de dock hållas tillbaka så att deras extremism inte tillåts sprida sig.

Christian sa...

Som jag förstått det så ska dessa böneutrop förekomma en gång i veckan, pågå i ca 2-3 minuter och genomföras helt "akustiskt" (eller vad man bör kalla det).

Folk har kommit med argument som "Tro på vad ni vill, men skrik det inte i mitt öra" (Jag vet att du inte skrev så, men det är en del av anledning till att jag personligen blir så fundersam)

Vad är då egentligen den stora skillnaden på att höra ett böneutrop i Fittja mot att höra Järnkaminernas ramsor minuterna innan/under match?

"Folk får gilla Djurgården om dom vill, så länge de inte skriker de in i mitt öra"Om det nu skulle vara så att dessa böneutrop skulle bli förstärkta via mikrofon och PA skulle jag nog stå annorlunda till det, men om det är akustiskt (som jag förstått att det är) bör det väl inte vara ett större problem.

Förklara gärna för mej vad jag kan råka ha missat!

dr Daniel Molina sa...

Är det nån av herrarna som har en susning om var den här moskén ligger? Typ ganska långt från bebyggelse. vräker dom på för högt så faller det ju under störande eller nåt sånt. Och kommer anmälas etc.


Däremot vore ju det intressant om man från politiskt håll gick igenom vilka lagar och bestämmelser som är tillämpbara här. Hur ska ett sådant här beslut tas? religionslagstiftningen innehåller ju paragrafer både för och emot böneutrop..... lokal ordningsstadga? etc

Frågan har ju processats i botkyrka kommun. Nån som läst handlingarna?? Eller sitter ni bara och tycker som vanligt

Unknown sa...

Är glassbilen också ett "etablerat kulturellt undantag"?

Jag menar att det är en principiell fråga. Är det ok att börja ropa tuta glassignal från en glassbil så kommer det ju att gälla för allt fler fordon, det finns ju faktiskt 5 000 000 fordon i Sverige, om alla de skall börja tuta glassignaler med allt högre ljudnivå så kommer det mycket fort att leda till fullständigt kaos. Och det torde väl också handla om glassignaler med allt starkare högtalare vartefter. Har man rest i Sverige vet man hur påträngande glassignalen där kan vara.

Magnus sa...

Nu uttrycker jag bara min åsikt och mina känslor: Jag tycker inte att det är rimligt att glassbilen ska få föra oväsen. Jag tycker inte heller att man ska få använda högtalare för att meddela omvärlden att just sin gud är störst. Självklart tycker jag inte heller att fotbollssupportrar ska få skräna hur som helst. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt. Det handlar ju bara om att man inte ska störa andra människor i vårt samhälle. Kyrkklockor stör inte mig, men om det finns många som störs av dem, anser jag att de också får dämpas.

Victoria Lindahl sa...

Det är mycket obehagligt, det går lite i taget, vi anpassar oss, tänjer på vårt svenska arv. Vi är så öppna för att "alla" ska ha sina rättigheter, "alla", vilka är "alla", ska vi utplåna våra svenska rötter....Hur ser dessa "alla" på mänskliga rättigheter, för oss svenskar är det okej, att vara homo,jude, kristen, buddist,svart, gul,röd, vi är toleranta,naiva....men dessa "alla" som kräver sin rätt är allt annat än naiva och det bör vi alla inse...

Anonym sa...

Om böneutropet blir av ska jag ta med mig 20 kompisar o åka utanför rosenbad o så ska var o en hålla ett böneutrop med megafon i 2 minuter per skalle o om nån egen påhittad religion.Då blir det 40 minuter i sträck.För då har ju alla rätt att skrika ut sin religion fritt ute i samhället vare sig folk vill höra eller ej.Så ska vi se hur länge dom står ut med oväsendet våra kära politiker.

G sa...

Att basunera ut att sin Gud är störst har inget med religionsfrihet att göra, utan motsatsen. Detta strider mot all förändring som samhället genomgått de senaste seklet. En stat utan religion. Lättkränkta kultursidor, ledarskribenter och imaner undanbedes. Om det inte passar finns det gott med länder med minareter, och utan jobbiga kyrkklockor.

Anonym sa...

Vad ska man säga. Det allra dummaste försvaret till böneutropen är att "Mosken ligger långt från bebyggelse." Underförstått att ingen behöver lyssna på det. Varför ska man då ha ett utrop om ingen kan höra det??? Tror korkskallarna förresten att alla människor bara sitter hemma och aldrig vistas utanför bebyggelsen? Sedan finns det korkskallar om inte fattar att utropet är ORD! Det är inte bara ljud utan religiöst budskap som TVINGAS på alla i närheten helt i strid med religionsfriheten.

Anonym sa...

Christian. Vad du har missat är att vi har religionsfrihet i Sverige. Läs gärna grundlagen. Det betyder att ingen ska tvingas på religiösa budskap. Orden i böneutropen innehåller ett religiöst budskap: OK? I muslimska länder sker, vad jag har sett f.ö. alltid böneutrop med hjälp av högtalare. Om du har uppgifter om att det skulle vara på annat sätt i Fittja så redovisa gärna det.

E sa...

Jag har nu läst inlägget och kommentarer och har två funderingar:

1. Staffan, du tycks lägga en hel del vikt vid volymen på bönerna (nämns vid flera tillfällen), där du tycks vara säker på att en eskalering kommer att ske för att det varit så i de muslimska länder som du besökt. Men min fundering är då; har dessa muslimska länder lika många regler och lagstiftningar ang. ljudvolym på offentliga platser som vi har? I Sverige så får man ju t.ex inte ens spela hur högt man vill på konserter dit folk begett sig frivilligt. Torde inte dessa regler ta hand om det problemet?

2. Och sedan vill jag bara tillägga att den som säger att klockringningar bara sker en gång i veckan nog INTE bott i närheten av en kyrka. Dop, bröllop, begravningar med tillhörande kyrkringningar sker åtminstone 5 gånger i veckan (i min lantortskyrka, i större kyrkor - oftast oftare än så). Vid vissa ceremonier så ringer då klockorna oavbrutet i fem minuter.
Plus detta har vi alla Gudstjänster som inleds med kyrkringning.
Vid kyrkans olika högtider har vi dessutom lite extraringningar, vid t.ex julen så börjar de kyrkor som har julotta med sina (extra långa) ringningar klockan tre eller fyra (på natten/morgonen), och plingar sedan med jämna mellanrum fram tills att ottan börjat.
Så att säga att detta är mindre störande än en böneutropning i veckan, och vid två muslimska högtider per år skulle jag inte hålla med om. Pling eller bön, lika väckt blir man oavsett...

Det var allt från mig just nu :)

Anonym sa...

glassbilen srider ju reklam med högtalare i det offentliga rummet

Anonym sa...

Glassbilen tvingar inte på mig religiösa budskap. Om du ser den så så uppsök läkare.

Thism sa...

"Om man blandar olika färger blir resultatet inte bara en färg, utan en blandning av alla färger."

Det jag menar med detta är att en del i vårt samhälle har muslimsk tro, vilket betyder att vi kommer att påverkas av att de finns bland oss, här i Sverige och överallt, och ju mer det finns ju mer påverkar de.

Detta går inte att undvika, men varför är detta nödvändigtvis en dålig sak?

Men först, Varför ska muslimer som bor här i Sverige vara ansvariga för all förtryck och rasism från ett land som dom inte bor i? Fanns det kanske "anledningar" till de flydde därifrån? Det går förstås inte att svara på men inte anklagar vi alla norrmän för att skapa personer som Brejvik (Utoya attacken 2011)? Extremister och vanliga "idioter" finns överallt, men varför ska alla andra ta ansvaret för dåligt de gör? De vill bara utöva sin religion med sina traditioner, och är de inte lika invanda i sina vanor som du och jag är? Och eftersom att de finns här, ska de inte få vara med att påverka?

Böneutropet, som i sig bara är en gång i veckan, mitt på dagen, innehåller visserligen ett budskap men om du inte är muslim, eller tänker bli det, är du inte smart nog att inse att det då kanske inte är sann det de ropar ut. Alla kan väl ignorera reklam som finna överallt, både i ljud och bild, eller hur? Om vad är fel med att man påverkas av utropet, man kanske inser att Islam ger trygghet och svar på några av livets stora frågor. Hur kan du veta att du inte kommer att tycka om det när du väl hör det, även om du absolut inte vill bli muslim?

"Hördu, du har inte ens provat maträtten. Så, ta en tugga nu och se om den är god."

Utvecklingen går hit och dit, upp och ner, höger och vänster, men alla har en chans att påverka vart den går och att fler och fler muslimer bojkottar sina länder och kommer hit (eller slipper uppleva det för del delen också dvs. redan född i Sverige) tycker jag är någon som vi borde hylla, och att dom sedan påverkar oss, testar vårt samhället med att vilja införa sina icke aggressiva traditioner (kom ihåg det) i vårt samhälle är en del av evolutionen, eller bara livet, om man inte tror på evolutionen, och vi måste möta det, med både motstånd och med tyckande, sandigt som vi arresterar personer som bryter mot lagen, Kristen eller Muslim.

/Thism

Carmen sa...

Men lagen bakom sig kommer Diskrimineringsombudsmannen aldrig att tillåta bönerop i Fittja. DO kommer att ha ett och annat att säga om att tvinga på människor bönerop. DO menar nämligen att i det "offentliga rummet" får det inte finnas religiösa symboler. Dessa får finnas endast hos den eller de som delar samma tro. Det är alltså inte tillåtet enligt DO att utöva dessa bönerop i Fittja på grund av att människor kan känna sig kränkta. DO själva ställer ex. inte ut julsymboler på arbetsplatsen, inte ens en adventsljusstake i allmänna utrymmen. På sina egna arbetsrum däremot får var och en göra som den vill.

Läs om detta på:
http://www.do.se/sv/Press/Debattartiklar/Som-arbetsgivare-ar-DO-neutral-i-trosfragor/

DO väntar säkert på en anmälan om böneropen.
Staffan Danielsson, (och andra) gör en anmälan och låt DO få säga sitt i frågan.
Ska bli mycket intressant att följa utvecklingen.

Anonym sa...

Reactions are becoming more and more virulent against Islam in Europe:

In order to prevent a Swiss mosque being built, pieces of pork have been scattered or buried in the ground in Switzerland.
http://www.romandie.com/news/n/_Suisse__des_restes_de_porcs_enterres_sur_le_terrain_d_une_future_mosquee111120111811.asp
In Spain:
http://www.youtube.com/watch?v=pw4efflXQP0
In France
http://www.youtube.com/watch?v=ir2CVORbo8M
http://www.youtube.com/watch?v=nXcllu9T_kg
A sport getting accrued interest; burning or sullying a koran
http://rutube.ru/tracks/4984540.html
http://www.youtube.com/watch?v=oSavdgs-RbU
Spreading in Denmark:
http://catholicforum.fisheaters.com/index.php?topic=1558665.0

A "euro-regionalist" group, the "Bloc Identitaire" has broadcast the muezzin call to waken up the inhabitants of a neighbourhood of Bordeaux and warn them about the project of a mosque building:
http://www.youtube.com/watch?v=d-eXw2RhVfA

What is the best solution, keeping in mind a total reasonable agreement on these issues will probably never be reached :
A right-wing party that prevents Anders Brevik's tragedies to happen and channels reactions into a peaceful track? Ignoring people's opinions in the name of superior principles? Increasing campaigns of information
about Islam?

Anonym sa...

[url=http://vtyupdr.com]BhGXxTCjsgXZWib[/url] - rHuxUnjbXcsKV , http://pyfnknfrtw.com

Historien-1 sa...

Hej
Är det Okej att utropa bönerna från Koranen exempelvis en av många hat-suror, Sura 47 vers 4
När ni möter de otrogna, (alltså oss svenskar) som inte vill tro på allah, så halshugg dem tills ni anställt ett makabert blodbad bland dem (alltså oss svenskar). Och slån dem sedan i bojor? Varför det? Vi är väl döda efter halshuggningen? det står 513 hot i Koranen mot oss som inte tror på den förfärliga allah. Jag har lusläst hela den djävligaste boken i mitt liv. Någon hemskare bok
känner jag inte till. Det är helvetesboken med satansverserna som Salman Rushdie sade. Om mindre än 50 år kommer Sverige vara ett muslimskt land.
Skrivet av Thore Hult