tisdag, mars 06, 2012

Kommentar till Ekots granskning av FOI- Saudiarabien

Dagens Eko citerar hemliga uppgifter om att FOI lär samarbeta med Saudiarabien om att hjälpa till att bygga upp en vapenfabrik...Det lär handla om att renovera antitank-vapen.

Jag kommenterar för Centerpartiets räkning här.

Jan Björklund, FP, är i Aftonbladet kritisk, här.

Det handlar alltså om två saker. Dels om det samarbetsavtal med Saudiarabien som S-regeringen ingick 2005, och som automatiskt förlängdes 2010, se här Regeringen, och här Svenska Freds. Har ett avtal ingåtts kan det vara svårt att i efterhand gå ur det. FP och KD hävdar nu att de var emot att avtalet förlängdes, samtidigt som de uppenbarligen står bakom regeringens beslut att förlänga det...

Den andra saken är hur FOI varit engagerad i att enligt Ekot stödja Saudiarabien att kunna renovera antitank-vapen.

(tillagt: här text ur avtalet:
1. Detta samförståndsavtal träder i kraft dagen
för den sista underskriften.
2. Samförståndsavtalet skall gälla för en tid
av fem år och automatiskt förlängas för samma
tid, om det inte sägs upp av någondera parten
med sex månaders skriftligt varsel innan det
utlöper.
3. Uppsägningen skall inte inverka på fullbordande
av samarbetsprogram som har inletts
innan samförståndsavtalet upphörde att gälla.)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Martin Tollén sa...

Menar du att FOI gått bakom ryggen på regeringen?

Staffan Danielsson sa...

nej, jag säger bara att det är bra att uppgifterna granskas.

Anonym sa...

"Det lär handla om att renovera antitank-vapen". Suck, du är alltså försvarspolitiker och vet inte att det svenska begreppet är pansarvärnsvapen ?
Det kanske vore bättre om du ägnade dig åt vindkraft på heltid?
Ulf

Kjell Lundqvist sa...

Avslöjandet om svenska sprängämnesfabriksexporten till Saudiarabien är en gåva i arbetet att stoppa en kärnvapenkonfrontation kring Iran och Syrien. Bakom dessa länder står ju Ryssland och Kina och ändå pressas konflikten fram, vilket betyder att man från Väst faktiskt söker en kärnvapenkonfrontation på Kubakrisnivå, men nu i en mycket mer rörigare och därför farligare situation. I finanskrisen håller det Brittiska globala finansimperiet på att tappa greppet om världen. Därför söker man nu konfrontera Ryssland och Kina för att få dem att kapitulera och ge upp sin tillväxt och i stället börja betala Västvärldens finanskris. Natos enorma vapensammandragning runt Iran och Syrien visar att handlar om en mycket större konfrontation än med bara Iran. Därför är det atomvapen som hotar oss och inget annat.

Sverige är med och pressar på till stöd för oppositionen som driver en väpnad destabilisering av Syrien. Saudierna är direkt inne i Syrien med beväpnade extremistiska legoterrorister från al-Qaida och ställer till blodbad på shiiter och alawiter. Detta har gjorts för att pressa fram ett "humanitärt militärt ingripande", eftersom allt dödande skylls på Assadregimen. De nu avslöjade planerna på vapenfabriken betyder att Sveriges regering är berett att stöda ett Saudiarabien med bombmaterialtillverkning som kan gå till de al-Qaidaterrorister Saudierna stöder. Detta avslöjar hela hyckleriet i Väst om vad man gör med Syrien. Sverige måste backa från EU:s konfrontationslinje med Syrien och Iran, och därmed också från kärnvapenkonfrontationen med Ryssland och Kina. Istället måste diplomatin ta över våra relationer med Syrien och Iran.

Vapenaffärerna med Saudiarabien är ett arv från de svenska brittiska vapensamarbetet genom BAE och BAE:s gigantiska Al-Yamama-affär. Den handlar om att britterna ihop med sina underlydande saudier genom BAE:s gigantiska vapenavtal med Saudiarabien skapat världens största svarta fond för mutor, undergrävande verksamhet, råvarukrig och terrorverksamhet, inkl. 911. En stor del av svensk vapenindustri ägs av BAE och tidigare även delar av Saab.
Läs vidare om vår rapportering om BAE: http://www.larouche.se/nyheter/2008/01/06/bae-arhundradets-skandal

Vi kunde alla, som det står i flygbladet, varit döda i ett kärnvapenkrig, om inte amerikanska militärledningen hindrat president Obama från att stöda Netanyahus plan att anfalla Iran. Nu ger avslöjandet om svenska regeringens vapensamarbete med Saudiarabien en möjlighet att riva upp svenska regeringens indragning i den brittiska imperiepolitikens stöd för väpnade destabiliseringar av olika länder. Det första steget är att omedelbart avbryta den svenska krigspropagandan mot Syrien, Iran och Ryssland. Därefter att som socialdemokraternas försvarpolitiske talesman Peter Hultqvist och SEKO-ordföranden Janne Rudén idag kräver i Svenska Dagbladet, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/staten-maste-varna-kanslig-forsvarsindustri_6899981.svd att se till att staten tar ett fastare grepp om svensk försvarsindustri. Svensk försvarsindustri måste helt frikopplas från det brittiska ägandet och imperiepolitiken.

Se Hussein Askarys artikel i tidskriften EIR om al-Qaida i Syrien: http://www.larouchepub.com/eiw/public/2012/eirv39n03-20120120/19-21_3903.pdf

http://www.larouchepub.com/other/2012/3909obama_alqaeda_mujdeen.html


Läs eller se talet av ordföranden för det syrisk-danska vänskapsförbundet Mohammad Mafoud på schillerinstitutets konferens i Berlin den 24-25 februari 2012:

http://schiller-institut.de/seiten/201202-berlin/mahfoud-english.html


Läs även vad den libanesiske maronitiske patriarken säger om det som egentligen händer i Syrien: http://uk.reuters.com/article/2012/03/04/uk-lebanon-patriarch-idUKTRE82307120120304

----

Per Kurowski sa...

Saudiarabien är en diktatur enbart på grund av att all sina enorma oljeintäkter går direkt till regeringen, och inte på grund av sina vapen. Därför, för en olje förbannad-medborgare, låter hela tumulten kring möjligheten att Sverige har bidragit till stödja diktaduren i Saudi Arabien genom att hjälpas till att bygga en vapenfabrik, som storm i ett vattenglas.
Om ni, Sverige, verkligen vill hjälpa demokratin att få en chans i Saudi Arabien stöd då ett system för direkt olje intäkts utdelning till medborgarna, som den i Alaska; i stället för att stödja Extractive Industries Transparency Initiatives som i sin 2:a princip ger olje diktaturerna stöd genom att säga "Vi hävdar att hanteringen av naturresurs förmögenhet till förmån för ett lands medborgare tillhår suveräna regeringar som utöver det med hänsyn till sin nationella utveckling."
Eller köp bara inte deras olja... ha!!!
Per Kurowski, en före detta verkställande direktör för Världsbanken 2002-2004 (obs. bara en av 24) och en olje-förbannad medborgare i ett land, Venezuela, där regeringen med dess oiligarchs och petrocrats får över 95 procent av hela nationens exporter.
Ursäkta min dåliga 40 års gamla svenska... men ändå, alla större felen är Googles.
http://theoilcurse.blogspot.com/