onsdag, december 21, 2011

Barnläkarens behandling fruktansvärd,rättsskandal?

En erfaren barnläkare i Stockholm avdelades på heltid för att vårda en för tidigt född, dödsdömd flicka. Flickan dog. Efter ett halvår kom 4 poliser till sjukhuset och anhöll barnläkaren för barmhärtighetsmord, dvs för att ha förkortat barnets liv med några dagar.

Efter 2 år och åtta månader frikändes barnläkaren, och åklagaren överklagade inte domen.

Barnläkarens straff för något hon inte gjort är ändå exempellöst hårt. Hon skriver här om hur han behandlades av polis och rättsväsende, och har antecknat många ordagranna repliker och hur hon hanterades av polisen.

Jag blir mörkrädd, är det så här som det bästa rättssystemet i världen fungera. Ja, om det nu är det, men jag lever ju lite i den tron.

Läs artikeln i läkartidningen!

Jag är lite oklar på om den behandling som hon fick genom åklagarens övervåld och genom hur hon behandlades i häktat är JO-anmäld. Jag antar det, men annars är jag beredd att göra det.

Inga skadestånd i världen kan ju gottgöra för en enorma process som rättvisans tjänare drog igång på märkligt svaga grunder, men jag antar att ett högt sådant kommer att utdömas. I Sverige är ju några hundra tusen kronor högt...

Blir det någon påföljd för rättsväsendet självt? ´Finns det någon påföljd för "okynnesåtal"?

Jag är ingen jurist men jag förväntar mig en allvarlig diskussion bland dessa och bredare i politik och media. Det ska bli intressant att se hur t ex justitieutskottets voce ordförande, Johan Linander (C), som jag har stor respekt för, kommenterar barnläkarens precisa uppgifter hur det kan gå till i ett svenskt häkte där som sagt inga fällda brottslingar sitter, endast mänskor som är misstänkat för brott men inte dömda.

Men ska man lita på barnläkarens uppgifter om hur hon hanterades och vad poliser sa? Ja, jag tror att hon är anmärkningsvärt god på att observera och förtjänar tilltro. Men OK, ord kommer ju sannolikt att stå mot ord och frågan är vem som är mest trovärdig. Men att bevisa något torde vara lika svårt som att få barnläkaren fälld för barmhärtighetsmord..

Tillägg 23 dec. Ingvar Ericson,pensionerad kemiingenjör, har lagt ner mycket tid på att analysera åklagarens agerande och på fakta i sin helhet och har även anmält åklagarens agerande till JK. Hans resonemang är intressanta och övertygar, och jag avser att skriva till JK och även koppla till Ericsons inlaga.

Tillägg 24 dec, Expressen, Sven-Erik Alhem.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Johan Linander sa...

Jag har själv haft min äldsta son på BIVA på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och han har, tyvärr, blivit sövd många gånger för att få dilatation.

Så, med stor sannolikhet har jag träffat den aktuella läkaren. Jag har jättestort förtroende för ALB och läkarna där. Nästan så att jag känner mig jävig i frågan.

Samtidigt finns det saker i berättelsen som jag är tveksam till om de stämmer. Självklart kan det ha varit så som läkaren har upplevt det i en pressad situation.

Jag utgår från att Åklagarmyndigheten och polisen utvärderar sitt jobb, men jag ska givetvis kontrollera att det sker.

Anonym sa...

jag hoppas att du kan JO anmäla för att få vägvisare om man kan få göra detta. Du är politiker, ta upp spåret att om sjukvård personal skall förhöras skall samma personalgrupp vara närvarande.

Lennart Strandberg sa...

Heja, Staffan!
Må du få tillräckligt med kraft för att stärka den enskildes försvar mot övergrepp från hennes oövervinnerliga supermakt - rättsväsendet.

I barnläkarfallet krävde åtminstone domstolen bevis bortom rimligt tvivel.

Dessvärre gällde det inte i fallet med den flitigt arbetande "Omar", som fick sparken och ett flerårigt fängelsestraff för en rondellkrock med en person som han kände, men inte visste vem det var innan kollisionen.

Att Omar saknade motiv för den förmenta "grova misshandeln" upptäcktes inte förrän efter hovrättsdom och delvis avtjänat straff.
Men det tyckte inte JO var tillräckligt för att ta upp ärendet.

Familjens ekonomi är nu raserad och de har troligen flyttat från Sverige.

Länkar till min haveridynamiska utredning (som också ignorerades i rättsprocessen) finns länkad till en av mina Omar-stöttande artiklar:
Faktablinda lagtolkare skrämde Omar från Sverige

Lars sa...

Kommer Staffan också att agera gentemot myndigheterna när det gäller de personer som utsattes för övervåld av Göteborgspolisen? Eller är det skillnad på folk och folk?

Du och din partikamrat, Johan Linander, verkar ju tycka att det bara är bra att polisen ingriper mot misstänkta terrorister. Detta oavsett om allt går överstyr mellan varven och helt oskyldiga drabbas.

I göteborgsexemplet är det fullkomligt klarlagt att polisen dabbat sig å det grövsta och också brutit mot regelverket.

Vad tycker övervakningsivraren Staffan Danielsson om det?