Slutrapport från FAOs vartannatårskonferens i Rom.
Departementsrådet Anders Lönnblad presenterade som ordförande en skogsrapport, som bl a föreslog en årlig Skogens Dag i världen. Rapporten mottogs väl och t ex China stödde en Skogens Dag i ett inlägg.
Landsbygsminister Erlandsson använde sina fem minuter väl på en god engelska. Vi samtalade med jägmästare Peter Holmgren, chef för FAOs klimatarbete. Mycket intressant.
Fotosyntesen binder ca 60 gigaton kol per år i världen..En årlig nettolagring på 0,7 gigaton per år. CO2-utsläpp årligen ca 13,4 gigaton, varav 7,6 fossil förbränning.
Böndernas internationella organisation IFAD konkursade för något år sedan, nu håller istället Wordl Farmers Organisation på att (ny)bildas, sätet flyttas från Paris till Rom. Vi träffade Robynne Andersen.
Under torsdagen följde jag slutförhandlingarna om FAOs budget de kommande två åren, där kanslirådet Michael Hjelmåker och FAO-ambassadören Cecilia Nordin van Gansberghe i god samverkan med EUs länder var aktiva.
Jag tog ett kort på Micke in action, vilket ledde till frågor om hans pappa ingick i delegationen...(Helt obegripligt, även om det fysiskt är mycket möjligt kan ju ingen tro det...)
Skillnaderna mellan de som betalar..(USA, EU m fl) och de som använder (G77 m fl) var små men föranledde ändå olika förhandlingsturer och kompromisser. FAOs budget är totalt över 2 miljarder dollar, varav hälften som frivilliga tillskott.
Fredag förmiddag fick en del åka buss till Peterskyrken och i Clemenskapellet träffa Påven Benediktus som läste upp en världslig hälsning till Konferensen på franska..
Detta var mitt första besök i Rom ever och utöver huvuduppdraget - FAOs konferens - hann jag även med att vandra runt en del i Rom. Staden var mindre än jag trott och både gamla (ca 2000 år gammalt och äldre) och nya centrum inklusive floden Tibern och Vatikanstaten gick att vandra runt på 3-4 timmar.
Rom växte fram för ca 2.600 år sedan och anlades på 7 kullar nära Tibern några mil från Medelhavet. Om det var Romolus och Remus känns tveksamt.., mer sannolikt att namnet är etruskiskt från folket som föregick romarna.
Sedan växte Rom under Romarrepubliken år 500 f kr till ca kristi födelse då det var en helt enorm - för den tiden - stad på någon miljon invånare och med avancerade vattensystem och badanläggningar med mera. Colosseum - som jag först gjorde ner som "en gammal utomhusteater" - och Circus Massimo (hästtävlingar mm) och de olika pelarsalarna och torgen - Forum Romanum osv - fanns precis utanför FAO-huset.
Fontana di trevi - där Anita Ekberg badade 1953 - var en förnämlig fontän, Tibern slingrade sig fram mellan alla minnesmärken och hus, trafiken var intensiv, Peterskyrkan väldig med Petrus grav osv.
Efter republiken blev det en kejsardiktatur från ca år noll med Julius Caesar och Augustus (Octavianus) i början. De gotiska folkstammarna och hunerna attackerade Romarriket som delades i Väst och Östrom (Konstantinopel). Västrom föll samman och Roms befolkning minskade till bara kanske 50.000 invånare år 450 och lång tid framåt. Från 1400-talet började så Rom expandera till dágens runt 3 miljoner invånare.
Läs även andra bloggares åsikter om fao, rom, jordbruk, centerpartiet, livsmedelsförsörjning,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar