torsdag, juni 09, 2011

Arla + Milko är säkert Rätt!

Svenska Arla - den största mejeriföreningen i Sverige - gick för tiotalet år sedan ihop med danska MD-foods. Detta ifrågasattes naturligtvis av många, men jag är övertygad om att gjorde rätt. Istället för att konkurrera med varandra etablerade man en marknadsledande aktör i både Danmark och Sverige med styrka att matcha handelns behov i storstäder och i export över europa och världen.

Svenska Arla och Gefleortens mejeriförening ville fusionera för ca 15 år sedan, men förhindrades av Konkurrensverket. Ett märkligt beslut, tycker jag fortfarande. Inte minst tack vare Arlas ömsinthet, skulle jag tro, har Gefleortens kunna inrikta sig på lönsamma segment (främst dryckesmjölk)och skära russinen ur kakan, så man har hittills klarat sig bra.

Milko bildades genom samgående av flera mejeriföreningar och finns från Värmland och till mellersta Norrland. Man har stora avstånd och har haft för många mejerianläggningar.

Enligt min mening skulle man för länga sedan ha fusionerat med Arla eller norrut. Istället har man agerat passivt och kramat sin otidsenliga anläggningsstruktur (ofta under medlemstryck). Styrelserna torde nog ha insett det uppenbara men har inte haft kraften, eller möjligen viljan, att övertyga medlemmarna om vad verkligheten kräver.

Istället har företaget successivt fösvagats och nu är läget akut, man blöder likt Grekland, vars förtroendevalda inte heller har haft kraften att leda landet rätt.

Jag skulle tro att det som nu föreslås är det bästa, och kanske enda (?) alternativet för Milkos medlemmar, och jag hoppas att det också är bra för Arla och deras medlemmar.

Skånemejerier har lyckats väl med att utveckla produkter som Proviva mm, men har agerat riskfyllt den senaste tiden. Man har en mycket starkare marknads- och struktursituation än Milko men borde noga analysera Milkos utveckling och färdväg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Henrik sa...

Det finns en stor risk med att man kommer "rationalisera" genom att stänga ned mejerier.

Vi har idag en situation där Arlas mjölk för Göteborg mjölkas i området för att sedan köras till Stockholm för att packeteras och därefter köras tillbaka till Göteborg. Inte direkt närproducerat om man säger så.

Staffan Danielsson sa...

Henrik, att slakten knappt längre finns, och att Milko nu tvingas gå ihop med Arla beror ju just på att man inte i tid haft kraften att stänga ned mejerier mm.
Milko har ju tingats att i panik göra dett senaste året, men alldeles för sent.
det är möjligt att ett nytt Arla + Milko kommer att hitta ytterligare rationaliseringsmöjligheter för att arbeta effektivare och bli konkurrenskraftigare med ett högre mjölkpris.Är du emot det?

Henrik sa...

Jag är emot att min arlamjölk här i Göteborg ska behöva färdas 100 mil på lastbil trots att kossorna mjölkas några kilometer från där jag bor. Tacka vet jag wapnö som är sjutton så mycket bättre och går ihop ekonomiskt trots att allt görs på en gård i Halland. Dvs ingen mjölk transporteras kors och tvärs över Sverige, kan dem kan Arla.

Anonym sa...

Vad är vitsen med ännu mer storskalighet? Problemet är inte mejeristrukturen utan att dagligvaruhandeln är ett ogliopol i bästa fall.
varför vill politikerna att ICA handlare ska vara det lönsammaste man kan syssla med? Där bönder och konsumenter pungslås av en stor kedja.