lördag, april 23, 2011

Wiseman om svenska "Lagomlinjen" i Libyen

Ni minns säkert Urban Ahlins starka uttalanden om att regeringen skulle driva på för FN-ingripande i Libyen, och bidra med svenska stridsflygplan. Snabbt och effektivt, för att förhindra Gadaffis terror mot sitt eget folk.

Nu är Jas Gripen insatt över Libyen. Det är bra.

Tyvärr har Sverige villkorat sina stridsflygplans insatser med att de endast får upprätthålla flygförbudet, inte på något vis spana eller ingripa mot markmål som t ex attackerar civilbefolkningen i Misrata eller tidigare Benghasi.

Det behöver göras, men av norska eller danska eller franska eller brittiska eller tidigare amerikanska stridsflygplan. Inte av svenska.

Flygofficeren Wiseman ondgör sig över detta i ett blogginlägg. Jag tycker att han har betydande poänger.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Per K Eleman sa...

Såvitt jag inte missminner mig, Herr Danielsson, är Ni ledamot av riksdagens försvarsutskott.

Vilka aktiva handlingar har Ni själv vidtagit i syfte att komma tillrätta med tingens ordning?

Lew sa...

...det har väl aldrig framkommit att Wiseman (eller Wisemen?) är FV-off? Mig veterligen har han/hon/dem aldrig klargjort något om sin/sina egna ingång/-ar i firman förutom att de faktiskt är på insidan. Du tänker inte på CI, Sumatra eller Borneo (alla FV eller ex-FV)?

Staffan Danielsson sa...

Per K Eleman.
Det är korrekt. Jag och Centerpartiet har i Libyenfrågan argumenterat för ett bredare mandat för Gripenplanen. I riksdagens debatt inför beslutet talade jag för detta. Men vi har samtidigt accepterat att det behövs en bred majoritet i riksdagen för att skicka svenska stridsflygplan i en fredsframtvingande insats. Detta gjorde att alliansen lät de rödgröna få gehör för sin linje att skicka plan som inte får spana eller attackera markmål.

Lew: Wiseman är framgångsrikt anonym, jag lever i tron att han är eller har varit flygofficer men kan självfallet ha fel. Han torde dock vara svensk och ha kopplingar till försvaret..!

Per K Eleman sa...

@ SD:
Och därmed kan Ert politiska uppdrag i detta avseende anses vara slutfört - eller?

Nästa ärende; vindkraftens utbyggnad...

Staffan Danielsson sa...

Politiska uppdrag är väl aldrig slutförda...
Vi har jobbar för en bredare mandat för Gripen, men har fått acceptera att oppositionen fått igenom sin försiktiga "lagomlinje".

Skulle NATO-insatsen behöva fler flygplan som aktivt bekämpar markmål, och förfrågan kommer även till Sverige, kan det vara dags att ta omtag i frågan.

Kraxpelax sa...

Ondskans Mysterium

Cynisk sa...

Att stödja FN genom att upprätthålla NFZ är bra. Att inte stödja den islamistiska rebellrörelsen är också bra.
Ergo: Svensk återhållsamhet när den är som bäst. Synd att inte alla förstår det bara.