onsdag, mars 30, 2011

Juholt och Gadaffi - vad förenar?

Det är intensiva dagar i riksdagen nu.

Idag har östgötabänken haft besök från Östergötlands bildningsförbund (studieförbund och folkhögskolor). Givande samtal om folkbildning och samhällets stöd på riksnivån (som ökat) och regionala nivåer (som minskat).

Lunchsamtal med kunnig omvärldsanalytiker mm.

Olika möten med tunga regeringsföreträdare (försvarsminister respektive utrikesminister), missade ett rysslandsseminarium som kd höll.

Votering.

Dagen har givit analysen att Håkan Juholt och Muammar Gadaffi faktiskt har uttalat sig med samma språkbruk - fast i olika riktning - på en intressant punkt.

Gadaffi beskyllde i början av Libyendemonstrationerna oppositionen för att bestå av "drogade ungdomar" i striderna.

Och Håkan Juholt talar plötsligt om "drogade barnsoldater". . Han verkar till skillnad från Gadaffi syfta på de Libyska förbanden, dvs Gadaffis egna styrkor.

Juholts argument för att Sveriges stridsflygplan inte ska få angripa stridsvagnar på väg mot t ex Benghasi är alltså detta, de "drogade barnsoldaterna" i Gadaffis styrkor skulle kunna drabbas.

Jag ifrågasätter mycket starkt Gadaffis propagandistiska uttalanden. Och vilka belägg har Håkan Juholt och socialdemokraterna för det de hävdar? Som argument för att begränsa Gripens Libyenmandat känns det onekligen rätt tillskruvat.

Urban Ahlin, socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor, har haft en mycket hög svansföring med krav på regeringen och utrikesministern att agera starkare och snabbare för att skydda Libyens folk.

Nu backar socialdemokraterna, Ok att upprätthålla flygförbudet genom JAS Gripen men fel att med flyg stoppa stridsvagnar att åter attackera Benghasi (t ex). Jag förstår inte logiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Wiseman sa...

Typiskt lilla tuffa killen-syndromet. Stor i munnen, men när det blir det bråk man muckat står man längst bak och hejar på de andra.

Magnus A sa...

Juholt har kanske härt om drogade barnsoldater i TV-dokumentärer från grannlandet Sudan?

Om Medelsvensson som hörde honom säga detta också sett barnsoldater från Sudan i TV-dokumentärer tror de nog att Juholt har rätt och koll. Och det är det viktiga för Juholt.

Typ.

Att förvägra användande av plan för att skjuta på stridsvagnar som åker mot civila byar och städer med opposition iofs märkligt.

Sen vet jag inte om alla i västra Libyen är emot Khadaffi. Det spekuleras i om detta också är ett inbördeskrig mellan väst och öst.