söndag, december 12, 2010

Fördöm terrordåd, Religiösa ledare!

Jag lägger ut denna min uppmaning på både facebook och på min blogg, med anledning av det sannolika försöket till ett fruktansvärt terrordåd i Stockholm:


Staffan Danielsson: Jag fördömer terrordåd, särskilt de vars avsikt är att döda så många oskyldiga människor som möjligt, barn och vuxna, som råkar befinna sig i affären, på bussen eller på marknaden eller på gatan där terrormördaren utlöser sin bomb eller avlossar sitt maskingevär. Detta borde också ledare världen över, politiska och religiösa, göra. Är dåden kopplade till fanatiker med terminologi från en religion är det särskilt viktigt att dess företrädare tar avstånd och fördömer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Hej Staffan... Känns det inte lite som öppet mål?

Det är ju knappast någon som kommer att starta en kampanj FÖR terrorism, menar jag, och alla dessa krav det senaste dygnet på att t ex muslimer ska fördöma attentatet börjar kännas lite som pekande anklagande fingrar i sig.

Kan vi inte isatället gemensamt ta avstånd från att man fyller en halv kvällstidning med bilder av mänskliga kvarlevor som om det var ett överkört djur? Eller mot att man genast pekar ut en grupp innan utredningen är avslutad?

Jacob Michelsen sa...

Näe, tar du inte i lite väl hårt med rubriceringen av denna incident nu? Vi ska inte bli hysteriska, det leder lätt till mer övervakning och ett mindre fritt samhälle, och då har terroristerna lyckats.

Det kan faktiskt ha varit en ensam galnings gärning, väldigt dumt att skrämma folk genom, att som pressen gör nu, blåsa upp det i onödan.

Jonas sa...

Bara inom loppet av en timme har jag i media sett tre religiösa ledare i Sverige, alla muslimer, självklart ta avstånd från händelsen. Med kraft.

Jag tycker det återigen ser ut som du är ute och fiskar i grumliga vatten. Vad är det du försöker antyda, Staffan? Ta och lugna ned dig.

Staffan Danielsson sa...

Björn: Kvällspressen bild hantering kan vi vara överens om. Öppet mål eller ej, terrormord är fruktansvärda och förekommer tyvärr ofta i världen numera. Jag har skrivit flera riksdagsmotioner och är starkt engagerad.

Jacob: Min maning handlar på intet vis enbart om denna händelse, utan om de fruktansvärda massterrormord mot oskyldiga som sker i världen idag.

Jonas: Jag tycker att den svenska imamen Abd al Haq kielan (f.d Leif Karlsson, tror jag) uttryckte sig med all önskvärd tydlighet i Aktuellt. Nu väntar jag på hans kollegor i Saudiarabien och på andra håll. Jag ska erkänna att jag inte är så uppdaterad men min bild är att fördömandena kunde vara kraftfullare på en del håll. Jag tror att det har betydelse att så sker.

Lew, Stockholmare. sa...

Frågan är när senast man avkrävde Sveriges katoliker ett fördömande av IRA, när begärde man senast att ärkebiskopen tog avstånd ifrån Oranienordern.


Dock är det inte främst ditt fördömande av FARC (som likt C en gång startade i bonderörelsen) jag är ute efter, jag är intresserad av hur du och dina kollegor i försvarsutskottet ska tackla det här problemet. Varför har inte FRA-lagen kunnat förhindra attentatet? Vad hade SÄPO för signaler?


Eller kanske är det mer intressant att tala om matkvalitet och bilmärken än att sätta sig in i de försvarsfrågor som ditt utskott ska hantera?

Staffan Danielsson sa...

Lew; Att förhindra sådana här terrordåd är inte enkelt, men ibland torde nog en signalspning under sträng kontroll kunna vara ett redskap, om gärningsmännen har kopplingar utanför Sverige.

Min poäng är just att vid massmord genom terrordåd är det särskilt angeläget att t ex kristendomen/katolska kyrkan tar avstånd från och fördömer kristna extremister, och motsvarande när det handlar om extrema muslimer. Likaså när kommunister slaktar människor i tex Kambodja.

Jonas sa...

Tänk, så förutsägbara ni politiker är. Nu ska ni självklart påskynda processen med den polisiära signalspaningen. Du vet mycket väl att FRA får rapportera angelägna uppgifter till Säpo redan idag. Dessutom inriktas FRA bl.a. av de myndigheter som har ett mycket tätt samarbete med Säpo. Och om Säpo inte själva hade några förkunskaper om den här mannen skulle de inte heller ha kunnat formulera något relevant spaningsuppdrag.

Men jag önskar att du först och främst kommenterar mina tidigare frågor: Kontrollen av FRA fungerar inte.

Beelzebjörn sa...

Alla mord är fruktansvärda. Terrorism varken mer eller mindre... Slutresultatet är detsamma.

Jag har svårt att se hur världen blivit farligare. Terrorism har funnits ett bra tag i Europa, och var betydligt allvarligare under tiden t ex RAF verkade i det delade Tyskland. Jag tillhör ju den grupp som växte upp i en värld där det ansågs fullt naturligt att världens supermakter höll hela världen gisslan med kärnvapen, och som minns den där morgonen -86 när nyheten om Palmemordet rapporterades.

Jag sov inte sämre i natt än i förrgår.