I dagens ATL - en ledande lantbrukstidning - replikerar jag på några åsikter från moderaternas talesman i jordbruksfrågor, min kollega Bengt-Anders Johansson. Jag stöder min kritik på vad statsministerns själv uttalat i radions lördagsintervju, och anser att goda alliansvänner måste kunna bryta lite ståndpunkter inför ett val, det är ju alltid viktigt med konsumentupplysning.
Starkt C bra för landsbygden!
Min allianskollega Bengt-Anders Johansson (M) menar i en debattartikel i ATL att det är naturligt att ”en köttbulle kan ha råvaror från minst 5 olika länder". Därför, menar han, går det inte att införa en obligatorisk ursprungsmärkning av livsmedel.
Jag håller inte med. Centerpartiet drev länge kravet på obligatorisk ursprungsmärkning av mat, men tyvärr har moderaterna i regeringen än så länge lyckats förhindra detta ställningstagande. Jag förstår inte varför omsorgen om den internationella livsmedelindustrins vilja att blanda ihop köttfärs ska förhindra Sverige och EU att kräva en obligatorisk ursprungsmärkning av livsmedel, för konsumenternas bästa.
Därför är det viktigt för landsbygden och jordbruket med ett starkt Centerparti i riksdagen och i alliansen.
Jag är en varm alliansvän och det goda samarbetet mellan allianspartierna är ett historiskt framsteg som gagnar Sverige. Men i en valrörelse måtte även goda alliansvänner kunna lyfta fram exempel på varför man, som jag, anser det så viktigt för landsbygden och jord- och skogsbruket med ett starkt Centerparti i alliansen.
Bengt-Anders påstår i sin artikel att handelsgödselskatten togs bort ” efter 25 år av moderat opinionsbildning”. Verkligheten är att Centerpartiet här lyckades driva igenom en sänkning trots motstånd från finansdepartementet och moderaterna. Statsminister Reinfeldt var ärlig nog att tydligt erkänna detta i radions lördagsintervju i vintras (19 dec):
”För mig var det viktigt att få bort subventionen på diesel till jordbruket. Jag var inte pådrivande för att ta bort handelsgödselskatten”.
Den olyckliga chockhöjningen av jordbrukets dieselskatt till EUs särklassigt högsta som regeringen aviserat år 2013 och 2015 drevs alltså igenom av finansdepartementet och moderaterna. Centerpartiet fick tyvärr ge med sig, och jordbruksminister Erlandsson har istället fått upprätta en andra försvarslinje, att den höjda dieselskatten ska återföras till lantbruket. För egen del kämpar jag för en kontrollstation där skattehöjningen kan stoppas om det visar sig att Sverige fortsatt ligger skyhögt över övriga EU-länders dieselpris.
Sverige har också under alliansen tydligt markerat att man vill tillhöra EUs kärna och driva realistiska krav i olika frågor. Vad gäller den gemensamma jordbrukspolitikens framtid - och därmed landsbygdsprogrammets ersättningsnivåer - har Sverige tyvärr en extrem linje i EU och har därför svårt att påverka utvecklingen. Även här är moderaterna pådrivande.
Jag är mycket förtröstansfull i att vänner av svensk landsbygd ger alliansen sitt stöd och därmed hejdar den utarmningspolitik som de rödgrönas skattehöjningar och ökade regelkrav skulle innebära, och som skulle fortsätta att driva fram ytterligare nedläggning av svensk livsmedelproduktion och ge fortsatt ökad import.
Och jag och Centerpartiet kommer att fortsätta att helhjärtat stå bakom allianssamarbetet och driva på för landsbygdens och de gröna näringarnas utveckling.
Staffan Danielsson
Riksdagsledamot (C)
Läs även andra bloggares åsikter om jordbruk, landsbygd, lantbruk, skatter, centerpartiet, moderaterna, lrf, politik, dieselskatt, handelsgödselskatt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar