Staffan Danielsson kommenterar oppositionens överenskommelse om det svenska stödet till Afganistan:
- Mona Sahlin och S har åter lagt sig platt för Vänsterpartiet i utrikes- och försvarspolitiken vilket är alarmerande. De rögröna vill att USA ska lämna alla sina militära baser i världen och Sverige ska mycket snabbt ta hem alla sina fredsstyrkor från Afghanistan.
- De rödgröna hävdar att Kabulkonferensen beslutade om ett internationellt slutdatum för ISAF-styrkan, 2014. Detta är osanning, och Mona Sahlin har själv entydigt slagit fast att militär närvaro behövs i Afghanistan under lång tid framöver, även med svensk trupp. Liksom att Kabulkonferensen inte alls sa att alla ISAF-trupper ska vara ute ur Afghanistan 2014. (intervju i Aktuellt i Politiken den 2 augusti).
- Vilken Mona Sahlin ska vi tro på? Den som nu med Lars Ohly påstår att det finns ett internationellt slutdatum för den totala ISAF-styrkan, eller den som tidigare sagt att så inte är fallet? Båda Mona Sahlin kan faktiskt inte ha rätt, eller innebär de rödgrönas uppgörelse att svenska fredsstyrkor faktiskt ska finnas kvar, i strid med vad de nu påstår?
- Afganistans folk förtjänar bättre än den ryckiga och riskabla politik som de rödgröna nu slår in på, med falska hänvisningar till vad Kabulkonferensen faktiskt sa. Nedtrappningen av Sveriges militära fredsinsatser och ytterligare ökningar av de civila insatserna måste istället ske i takt med hur säkerheten faktiskt utvecklas i landet.
Länk till Sten Tolgfors, Wiseman , Albin Ring Broman och Kapten (är det nog) Krister Fahlstedt (Afghanistanveteran).
Läs även andra bloggares åsikter om afghanistan, mona sahlin, de rödgröna, politik, centerpartiet, socialdemokraterna, kabul
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Var det något som, Afghanistans folk inte förtjänade, så var det att alla resurser och allt annat fokuserades på Irak i ungefär fem år. Vad jag minns så var ni alliansfigurer överlag tämligen positiva till det lilla sidospåret.
Jag tror till och med att folkpartiets nuvarande ledare ansåg att Sverige borde ha skickat trupp dit också...
Då läget i Afghanistan förfallit, förmodligen bortom all räddning, som ett direkt resultat av politiska beslut som Alliansens företrädare uttalat sitt stöd för, så kanske ni skulle tona ned kritiken av de rödgröna en smula?
Frågan om invasionen av Irak, efter den 11 september, och hur det hade sett ut idag om den ej skett, är inte enkel.
Du har en poäng och Maud Olofsson uttryckte kritik då.
Vad gäller Afghanistan ger de rödgröna intryck av att välja dra tillbaka all svensk trupp senast 2013, och hävdar att Kabulkonferensen och Obama anser att all trupp ska drar tillbaka senast 2014.
De rödgröna har några sluga reservationer vilket sannolikt gör att svensk trupp är kvar mycket längre, och beskrivningen av Kabulkonferensen och Obama är enligt min uppfattning falsk och felaktig. det handlar om att Afganistan successivt tar över ledningsansvaret, och att de FN-mandeterade styrkorna visserligen minskar men inte dras bort.
Skicka en kommentar