måndag, juli 12, 2010

Littorin uttalar sig om allmän A-kassa!

Jag erkänner, rubriken är lite lurig...!

Men nu är du här på min blogg och kan se hur jag har kommenterat Littorinaffären med mera..!

Den 29 juni på kvällen avslutades årets interpellationsdebatter i riksdagen med en rad IP:er till dåvarande arbetsmarknadsministern. De två sista hade ställts av mig och handlade dels om en allmän A-kassa, dels om en verkligt fristående Alfakassa. (scrolla längst ner i protokollet).

Sven-Otto Littorin var för en Allmän A-kassa, även om vi kanske hade lite olika inriktning. Och han tyckte att det var OK att de röda facken hade ett stort inflytande i den påstått "fristående" Alfakassan, vilket jag inte tycker.

Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking skriver nu på Newsmill om att taket i A-kassan bör höjas. Bra, det är också min uppfattning, det har legat still sedan början av innevarande sekel!

Jag har ytterligare uppfattningar som Centerpartiet driver eller, hoppas jag, kommer att driva:

* En allmän A-kassa som alla arbetssökande har rätt till, likt sjukförsäkring och pension.

* Ett höjt golv i A-kassan.

* En enhetlig medlemsavgift i A-kassan. Dagens differentiering må ha sina fördelar för kassornas funktionssätt, men det är inte rimligt att en del betalar över 400 kr i månaden och andra under 100.

* En verkligt fristående Alfakassa!

Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) upprörs med rätta över hur ungdomar utestängs från arbetsmarknaden, och hur illa de röda facken ibland uppträder. Dessa fackförbunds svek mot alla dem som inte vunnit inträde i A-kassan - t ex ungdomar - och som av facken hänvisas till behovsprövade eventuella socialbidrag är upprörande. CUF hoppas jag driver även dessa rättvisereformer som jag ovan pekat på! Upp till fortsatt kamp, CUF!!

Jag gör en liten fräckis här, eller ett litet test..!

Jag länkar till några ledande bloggar med en sympatisk debattattityd för att se om de vid lämpligt tillfälle kanske kan ta upp frågan om en Allmän Solidarisk Arbetslöshetsförsäkring och A-kassa, vilket jag kämpar för att verkligen har belyst på min blogg och i riksdagen och i debattartiklar, t ex DN;
Peter Andersson, Dick Erixon, opassande (som nog kan hitta någon lämplig integritetsaspekt även i detta, hoppas jag, och som talar för ett obligatorium..!), Kent Persson, Svensson, Erik Laakso

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Erik Laakso sa...

Hej Staffan, jag ska titta på ämnet framöver men just nu har jag så mycket att göra så det får anstå några dagar.
Mvh Erik

Anonym sa...

Mannen hade för avsikt att tvinga in alla i allmän a-kassa. En BRA idé. Nog egentligen det ENDA han sagt som varit BRA. Men tjänar man pengar på att a-kassa finns, så är man nog inte lika glad. Det är helt klart en LOGISK grej, BRA för folket. Men det lär nog finnas motståndare både från höger och vänster.

A-kassesystemet hör ihop med LO, det är ju uppenbart. Så därför gillar inte LO avvecklandet av den fackliga kopplingen. Då blir ju facket bara en intresseklubb, ungefär lika parentesartad som Villaägarna. Och om ena parten blir mycket mindre, så förtydligas hur enormt mäktiga Svenskt Näringsliv är - så då skulle de också tvingas marginalisera ner sin verksamhet för att inte verka som hatfulla envåldshärskare och därför få många motståndare.

A-kassesystemet är också ett outsourcingprojekt om något. Många anställda där, många kronor som försvinner iväg till mäktiga aktiebolagsägare. Hade SOL väl tvingat igenom reformen, så hade folk snabbt vant sig av med det tidigare systemet, och därför hade det snabbt blivit självklart att strunta i att vara medlem i facket. Och om man inte blir medlem i facket så uppstår ju också nästa fråga, om ingen företräder dig, och du är rejält kompetent men inte på toppchefsnivå - så kan du ju snabbt göra lönekarriär, och då påverkar det isåfall bonusmöjligheterna för de rikaste toppcheferna.

Staffan Danielsson sa...

Om man som facket sedan hedenhös är emot en allmän a-kassa så borde man också vara emot en allmän sjukförsäkring och allmän folkpension.

Men se det är man inte.

Just A-kassan ska vara mkt generös statssubventionerad men frivillig så att de som står utanför facket (eller a-kassor kopplade till facket) går miste om massor vid arbetslöshet.

De som drabbas hårt är självfallet de som är arbetslösa men som inte kvalat in till a-kassan eller som valt bort den eller missat inbetalningar.

i ett solidariskt samhälle borde inte dessa stängas ute från de väldiga skattesubventionerna, men så är det i Sverige. Och facken slåss för att det så ska bestå.