lördag, juni 26, 2010

Spionen på FRA - jag har läst den

Jag ger lite reklam åt förre stridspilotens - numera deltidsflygkapten på Boeing 737 - Anders Jallais debutroman.

Den beskrivs så här på hans hemsida: "Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten."

Samt: "ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. För bedriften att finna DC-3:an belönades han med guldmedalj av Hans Majestät Konungen. Spionen på FRA är hans första roman."

Imponerande meritlista, otvivelaktigt.

Och han är också aktuell på Newsmill i debatt om ubåtarna på 1980-talet var ryska eller från USA...

Jag ska väl inte avslöja för mycket om intrigen osv i romanen. Helt klart är dock att Jallai inte spar på krutet. Statsministrar och presidenter, underrättelsechefer här och där är agenter eller dubbelagenter.

Chefen för SSI inom Must surfar på tonårsporrsidor och har utomhussex med en femtonåring. Han beordrar plågsam avlivning av två hundar och kidnappning av en liten flicka för att sätta press på agenter kopplade till Säpo. Och beordrar mord på pensionerade FRA-anställda. Med mycket mera.

Vad gäller signalspaning, som ju intresserar mig, sägs inte så mycket.

"Allting i boken är inte sant", skriver Jallai i förordet. Samtidigt som hela boken rätt mycket syftar till att ge intryck åt det hållet. Rätt naturligt!

För mig ger mycket ett rätt overkligt intryck.

Var ubåtarna på 1980-talet ryska eller från USA. Ja, svaret i romanen är så precist man kan begära.

Vilken uppfattning har då jag i olika rättsrötediskussioner?

Tja, OK då:

Min bedömning är att Christer Pettersson mördade Olof Palme, att ubåtarna liksom U-137 kom från Sovjetsfären, och att Estonias haveri var ett haveri.

Tillägg 27 juni: Wiseman har givetvis också läst och kommenterat både spionbok och ubåtsdebatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Blir man hindrad i karriären om man visar att Christer P inte var inblandad, eller varför säger alla etablerade politiker att det var han?

Staffan Danielsson sa...

Nej, säkert inte.
Jag kan bara prata för mig själv och min bedömning efter trägen mediakonsumtion i frågan genom åren.

Lisbeth Palme pekade entydigt Christer Pettersson på sitt speciella sätt vid en dåligt genomförd konfrontation, därtill mycket indicier i övrigt.

Jag lyssnade på Leif Silbersky en gång, och han skulle gärna försvara en ny misstänkt för Palmemordet. Genom att fråga Lisbeth Palme om det var han, varpå hon ju skulle svara "Nej, det var ju Christer Pettersson som gjorde det"..!

Anonym sa...

Har du läst vittnesförhören?

Lisbeth Palme:
"Då hon senare såg mannen röra sig gjorde han ett "spänstigt", vältränat intryck på henne. Hon kunde inte se om mannen höll något i händerna. På fråga om mannen bar glasögon eller ej var hon ej säker hon uppgav sig ha svårt att komma ihåg just den detaljen hos personer hon träffat. Beträffande eventuell huvudbonad var hon inte heller säker." källa

-Har du sett Christer Pettersson?
-Är Lisbeth verkligen entydigt säker?

Staffan Danielsson sa...

Tja, via media.

Lisbeth Palme är väl sociolog och uttrycker sig rätt speciellt.

Och hon är uppenbarligen inte så fokuserad på glasögon.

Däremot kände hon igen Christer Pettersson, som också hade en hel annat som talade mot sig.

Dock är han frikänd, visst, men min bedömning har jag givit uttryck för.

Anonym sa...

Hej Staffan, det var inte Christer Pettersson som mördade OP. Det var en halvt enig Tingsrätt och en helt enig Hovrätt fullständigt eniga om. Samtliga jurister i båda rättegångarna gjorde bedömningen att Lisbets vittnesmål hade för många felkällor, d v s det var svagt! Något annat mot Pettersson fanns som bekant inte. Ingen av de övriga 18 (tror jag) vittnena på brottsplatsen kunde peka ut honom. Det är intressant att du liksom många andra är så säker på din sak, fast du inte läst några vittnesförhör eller rättegångsprotokoll. Du har läst Expressen, AB och Gert Fylking. Lycka till. Bernhard