söndag, maj 16, 2010

Jorden är platt och USA sprängde World trade center...

Vi lever i en värld med stor öppenhet och snabba informationskanaler. Ändå frodas väldiga konspirationsteorier på ständigt nya internetsidor och - kampanjer.

Två flygplan kapades av muslimska fundamentalister och kraschades in i två höghus i New York. Terroristerna begick därmed självmord, de begick massmord på alla oskyldiga många hundra passagerare och massmord på flera tusentals människor i och kring höghusen. Fasansfullt och fruktansvärt.

Men snabbt väcks konspirationsteorier och en kampanj startas som menar att det är något lurt bakom detta, och att förmodligen USA själva genom CIA eller så placerat sprängladdningar i höghusen som utlöstes när flygplanen - förmodligen i maskopi.. - krachades i höghusen.

Dessa teorier verkar frodas i vissa vänster- och fundamentalistkretsar, men även bredare.

Tydligen har en virrhjärna långt ner på centerpartiets riksdagslista i Stockholm nappat på dessa spekulationer, och gjort kopplingar till dem som ofta har beskyllts för det mesta genom många århundraden, judarna. Att dels nappa på grundlösa spekulationer, och sedan koppla ihop dessa med judarna, är omdömeslöst och hemskt.

Det är trist att detta inte upptäcktes av valberedningen, men det är bra att Stockholmscentern nu agerat snabbt, korrekt och resolut.

Ove Svidén är tyvärr inte ensam om att anamma de konspirationsteorier som sprids. Min riksdagskollega Egon Frid (V) "kom ut" som konspirationsteoretiker i just denna fråga för något år sedan, då han undertecknade ett upprop om att "sanningen" bakom 11september borde utredas grundligt...Även här är udden riktad mot USA och kanske även mot judar osv, och några politiker emeritus och en del nu aktiva som Egon har anslutit sig. Detta tycker jag är omdömeslöst.

Andra frågor där konspirationsteorierna frodas är t ex Estonias förlisning och mordet på Olof Palme. Och även här ansluter sig engagerade samhällsmedborgare och gör utredningar och blir alltmer övertygade om sina teorier. Dessa frågor är inte lika klara som 11 september eller jordens form, men det är samma mekanismer som driver dem.

Förmodligen finns det grupper på nätet som hävdar att jorden är platt, med en rad goda argument.

Det lite konstiga är att med så stor öppenhet och genomlysning som dagens kommunikationer gör möjliga så borde utrymmet för konspirationsteorier minska istället för att öka. Istället är det tvärtom!

Människan är en förunderlig skapelse!

Per Ankersjö,Aftonbladet om Egon Frid, Egon Frids avbön

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Sumatra sa...

En annan konspirationsteoretiker finner man här:

http://staffandanielsson.blogspot.com/2010/05/hang-regeringen-pa-narmsta-torg-sjong.html

Staffan Danielsson sa...

Tja, där är ju fakta på bordet i alla fall, vi vet precis vem som sjunger om att direktörer och kanske andra borde hängas på närmsta torg och deras huvuden samlas upp i en korg.

Debatten i den fråga gäller ju om detta kan uppmuntra virrhjärnor till våld eller inte, eller kanske andra trubadurer från andra politiska läger till liknande uppmaningar mot andra målgrupper.

En utveckling som jag tycker vore förfärande.