onsdag, november 25, 2009

Telekompaketet,V-partiet,P-partiet,C-partiet

Jag följer med intresse Eu-parlamentets beslut om Telekompaketet. Centerpartiet och Piratpartiet röstar ja, Vänsterpartiet röstar nej.

Albin Ring Broman skriver initierat om detta på sin blogg.

Eva-Britt Svensson (V) tog munnen mycket full i en artikel i Expressen i måndags.

Några citat om hur hon uppfattar Vänsterpartiet:

"Vänsterpartiet arbetar mot alla former av förtryck, inklusive maktens övergrepp mot den enskilde."

"Vi försvarar människans värdighet och frihet. Åtagandet bottnar i egna erfarenheter - ända sedan vårt parti grundades 1917 har medlemmarna registrerats av säkerhetspolis i olika former."

"Med andra ord, vi vet hur det känns att utsättas för maktens övergrepp. Vi vet vad övervakning och åsiktsförtryck är, för vi har känt av dess verkningar.
Därför värderar vi frihet och den enskildes skydd mot övergrepp. Därför älskar vi det fria internet".

Vad hon inte nämner är att Sveriges Kommunistiska Parti - numera Vänsterpartiet - samarbetade nära under nästan hela 1900-talet med kommunistdiktaturerna i Östra Europa, som tog makten genom "revolution" eller "invasion" med lydregeringar i angränsande länder. Och där konsekvenserna för människorna blev fruktansvärda, med rättslöshet,gripanden, deportationer, säkerhetspolistortyr och avrättningar, tiotals miljoner dödade, spioneri och avlyssning av allt och alla osv.

Hade SKP tagit makten i Sverige hade säkerligen detsamma drabbat vårt land.

Med dessa kommunistpartier i Östra Europa, och Cuba och många fler kommunistländer, upprätthöll SKP och senare Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) nära och kamratliga relationer långt in på 1980-talet (med Cuba fortfarande skulle jag tro). Man deltog i kommunisternas partikongresser och många andra besök på olika nivåer, man fick pengar och stöd från Sovjetunionen m fl, medan miljoner människor svalt ihjäl på Ukrainas bördiga landsbygd där maten med skräckregemente konfiskerades, när de baltiska ländernas jordbrukarfamiljer (och andra) under fruktansvärda former skiljdes från varandra och tvingades iväg till olika håll i Sibirien, massor dog i de usla fångvagnarna och massor under otänkbara umbäranden i Sibiriens olika gulagläger.

Lars Ohly kallade sig kommunist fram till 2005, då han motvilligt övergick till någon annan benämning istället.

Så Eva-Britt Svensson "älskar det fria internet"...

Det gör inte kommunistpartiet i China, det gör inte kommunistpartiet i Cuba, det gör inte övriga kommunistpartier.

Det är bra att Eva-Britt Svensson gör det idag, men kom inte och påstå att hennes kommunist- och numera vänsterparti gjorde det under 1900-talet.

Den som älskar frihet och demokrati och integritet och välstånd för människor bör hålla sig till liberalismen och akta sig väldigt noga för kommunismen, som har åstadkommit så mycket omätbart elände där den härjat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ganska tröttande att läsa om V och deras kommunistiska förflutna. Centern har röstat igenom FRA-lagen med facit i hand, eller skall man bortse från brott mot medborgarna när det utförs av borgare?

Johan Zandin (V) sa...

Jag trodde du hade gett upp det här tramset efter att du blev fullkomligt utklassad av Kalle Larsson (V) i FRA-debatten 14 Oktober:
anförande 152 till 156

Du kanske ska skriva lite om vad Centerpartiet tyckte på 30-talet istället? Eller vad folk som kallade sig liberaler och kommunist-motståndare gjorde i Latinamerika på 70- och 80-talet?

Eller är det kanske trots allt viktigare vad folk tycker och gör nu?

Staffan Danielsson sa...

Det är bra att du hänvisar till mitt replikskifte med Kalle Larsson i signalspaningsdebatten, där han pratade vackra ord om frihet och integritet, medan jag påminde om det Svenska Kommunistpartiets nära samarbete med kommunistdiktaturer under 1900-talet och ända fram till våra dagar, när försvarare av förtrycket på Cuba fortfarande väl sitter i V:s partistyrelse.

Förtryck och övergepp ska alltid fördömas, självfallet även när det har drabbat kommunister.

Under 1920- och 30-talen lär riksdagen på förslag av s ha inrättat ett rasbiologiskt institut, och även centerpartiet tog i några formuleringar intryck av tidsandan, vilket var fel och ska kritiseras.

Men jämför inte kommunismens blodiga historia kantad av förtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna med detta.

Jag instämmer i att det är viktigt vad dagens partier står och säger sig stå idag, men det är faktiskt också viktigt att lära av historien och från partiers rötter.