söndag, november 29, 2009

papperslösa - SvD - centerpartiet,debatt

Den utmärkta Sanna Rayman i SvD skriver idag om de "papperslösa" och deras rätt till sjukvård och skola i Sverige, trots att de befinner sig här efter att ha fått avslag.

Dick Erixon menar att ju mer papperslösas rättigheter likställs med svenska medborgare i övrigt, ju närmare kommer vi en fri invandring för de som kommer hit och inte accepterar ett avslag.

Joel Falk instämmer inte alls, och jag förutser engagerade inlägg från andra engagerade centerpartister som drev denna fråga till "uddamålsseger" vid en sen timme på centerstämman. Jag upplåter utrymme här och här och här och här.

För egen del, då. Jag tycker att Sanna Rayman har en poäng, och jag tillhörde minoriteten på partistämman. Jag tycker att det är en logik i att respektera de regelverk som finns för invandrare och flyktingar, och att ett avslag ska gälla lika både för de som respekterar det och för de som inte gör det.

Jag inser väl att de som håller sig gömda är människor av kött och blod som det är lätt att möta och känna för. Och som Sanna skriver, i deras läge hade jag mycket väl kunnat göra samma sak.

Samtidigt, om vi inte ser till att myndigheternas beslut respekteras, så blir ju signalen att har du kommit till Sverige så kan du nog få stanna även om du fått avslag, bara du är envis. Och uppfattas det så kan många fler välja Sverige till tillflyktsort. Det kan ligga en del i det, men Sverige tar redan en betydande andel av flyktingströmmen, och det måste tyvärr finnas en gräns.

På sikt hoppas självfallet även jag på en fri rörlighet av människor och arbetskraft mellan jordens länder, men vi är inte där än och då erfordras tyvärr lagar och regelverk som myndigheter och domstolar ska följa och som rimligen måste gälla alla lika.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Oscar Fredriksson sa...

Hej Staffan,

Jag har skrivit och debatterat detta ämne en hel del på min blogg och du är givetvis välkommen att delta.

http://oscarfredriksson.centerpartiet.net/tag/papperslosa/

Anders W Jonsson sa...

Men eftersom Centerstämman i Örebro halv två på natten med en rösts övervikt beslutat att vi ska inta samma position som Kd och Fp är nu moderaterna ensamma i den positionen.

Staffan Danielsson sa...

Självklart, Oscar! Och jag länkar!

Anders: Du gör en helt korrekt redovisning, demokratin gäller även sent på natten!

Men även om centerpartiets position är tydlig, så kan ju min enskilda uppfattning oförändrtat vara densamma som vid beslutet, eller hur.

Intressant inlägg om "när döden närmar sig" på din blogg, Anders. Jag välkomnar att den enskilde som vill välja att bli sövd vid svåra smärtor ska kunna göra det.