onsdag, november 11, 2009

Bloggdebatt med Kalle Larsson (V)

Så här skrev jag i ett tidigare blogginlägg om kommunismen:

"Det svenska kommunistpartiet hade ett mycket nära samarbete med Sovjetkommunisterna, hade ett stort utbyte med dem, fick pengar från dem, besökte deras förtryckarstyren med mängder av delegationer på både hög och lägre nivå långt in på 1970- och 1980-talen.

Lars Ohly - tilltänkt minister i en ev rödgrön regering - har säkert varit i Sovjet många gånger och är kommunist även om han tvingades i ord ändra detta för bara några år sedan, 2005.

Kalle Larsson, säkert med en liknande bakgrund fast yngre, ömmar i riksdagsdebatter för integritet, flyktingmottagande och demokrati med mera. Det är bra, men den rörelse han representerar har den ideologiska bakgrund som jag har redovisat och har mängder med lik i lasten genom så långt nära samarbete med så många kommunistiska diktaturer där yttrande- och tryckfrihet och fria val var förbjudet och straffades blint med fängelse eller döden."

I ett "anonymt" inlägg undertecknat Kalle Larsson (V) - jag utgår ifrån att det är du - skrevs följande:

"Staffan, försök nu vara lite seriös när du skriver. Vad vet du om mig? Vad vet du om vad jag har varit? Och om du skriver så slarvigt och utan koll om detta, vad i övrigt har du noll koll på? resten av innehållet. Ja, faktiskt.

Kalle Larsson (V)"

Och jag har replikerat:

"Hej Kalle Larsson!

Jag tror och utgår ifrån att det är du!

Jag vill ha en saklig och ärlig debatt, inget annat, och har jag påstått något som är fel så kan jag givetvis backa.

Så här skrev jag:
"Lars Ohly - tilltänkt minister i en ev rödgrön regering - har säkert varit i Sovjet många gånger och är kommunist även om han tvingades i ord ändra detta för bara några år sedan, 2005.

Kalle Larsson, säkert med en liknande bakgrund fast yngre"...osv.

Jag vet inte säkert om du har kallat dig kommunist eller om du har besökt kommunistländer i dåvarande Östeuropa eller Cuba eller andra, men det är vad jag tror efter att ha läst media kring v, vpk och även dig sedan många år.

Övertyga mig gärna om motsatsen!

Sedan välkomnar jag självfallet att Vänsterpartiet idag har kommit ut som väldiga förkämpar för demokrati och integritet med mera, men jag anser att respekt för detta kan och bör förenas med att visa på de rötter ni ändå har."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Ulf r sa...

Det finns ett passande uttryck för denna typ av inlägg: Den utan skuld kastar första stenen...
Nästa nivå blir då att så att säga rangordna skuld - mer skuld, mindre skuld.
Hur fruktbart är det.

Skall jag/vi pga bonderörelsens 30-och 40-tals historia varna svenska folket för Maud Olofssons möjliga nazistiska tendenser ?

Däremot tycker jag är det befogat att resonera eller polimisera om ett partis politik i ett historiskt perspektiv OM det har bäring på partiets politik idag.

Du verkar historiskt intresserad.
En fråga - hur var det möjligt att mitt under brinnande världskrig 1917, så invaderade fjorton (14) stater Ryssland precis efter revolutionen, bl.a. USA.
En annan liten fråga - hur var det möjligt att mitt under brinnande världskrig, år 1944, så gick brittiska och tyska trupper samman och massakrerade tusentals grekiska partisaner och motståndsmän ?

Ulf r sa...

Förstår att du är upptagen.
Om du får tid så får du gärna svara mig.
En till på ämnet historia:
Vem tilldelades Serafimerorden år 1980 och tror du att kommunisterna hade något att göra med det ?
Svar - Nicolae Ceauşescu, Rumänien.
Visst är historien störande ?

För övrigt - du kan väl historien på Indonesien år 1965 när kuppgeneral Suhartus styrkor, med stöd av bl.a. CIA, likviderade presidenten Sukarno och minst 500.000 människor till.

Staffan Danielsson sa...

Ulf: Krig och inbördeskrig är fruktansvärt och visst har kommunister också drabbats av tex fascisters fruktansvärda övergrepp. jga fördömer givetvis också det.

Men när kommunister kommit till makten i folkets namn har man tyvärr i land efter land tyvärr upprättat fruktansvärda skräckregementen och behandlat miljontals oskyldiga "folkfiender" som mördare och banditer eller värre; avrättningar och utsvältning en masse, tortyr, skilja män, kvinnor och barn, Gulag-läger osv.

En elit har ofta efter urskiljningslösa interna maktstrider - ta Stalins fruktansvärda "utresningar" av alla konkurrenter där mängder oskyldiga och säkert en del välmenande partifunktionärer utsattes för enorma justitiemord - i "folkets namn" tillåtit sig vad som helst, namnlös terror och ändamålet får helga medlen.

Bäste botemedlet mot detta är ett öppet liberalt samhället med demokratiska fri och rättigheter.

Ulf r sa...

Tack, för svar.
Hedrar att du tar tid.

Poängen var att svurna fiender, mitt under världskrig, kunde enas i kamp mot socialism-kommunism.

Var någonstans har ett socialistiskt experiment fått fortgå utan en omgivning som hela tiden hotat att förgöra ?