måndag, oktober 19, 2009

Tre världsreligioner - från samma träd

Min religiösa grund är som för så många andra kristendomen och den Svenska Kyrkan.

Jag har den djupaste respekt för den och för andra stora regioner som Islam och Judendomen. De härstammar ju från samma träd med rötter i Mellersta Östern.

Jag hoppas att i en framtid de kan närma sig varandra och se mera till det som förenar än som skiljer. Deras huvudström predikar fred och kärlek.

Sedan finns det tyvärr fundamentalistiska riktningar, varav några spårar ur totalt med att ändamålen helgar medlen och att "otrogna" människors död kvittar. Fruktansvärt. Självmordsbombningar, attacker mot oskyldiga civila. Fruktansvärt.

Abir har skrivit bra om Islam, här.

Muslimer är vanliga människor som tillhör olika traditioner, olika religiösa varianter ifrån samma träd. Ibland i konflikt, tyvärr. Shia eller Sunni. Men nästan alla fromma - eller fromt sekulariserade - och fredliga.

Sverigedemokraterna har plötsligt grävt fram sina obehagliga rötter i en färsk Aftonbladsartikel. Jag länkar med instämmande till andra centerpartister som har kommenterat, Oscar och Per.

4 kommentarer:

Fredrik sa...

"Sedan finns det tyvärr fundamentalistiska riktningar, varav några spårar ur totalt med att ändamålen helgar medlen och att "otrogna" människors död kvittar."

Hur många "otrogna" människor har dött i Irak? Hur många "otrogna" människor har dött i Afghanistan?

Johan sa...

Idag har visst lille Staffan suttit och googlat på islam. Så fick han till sist ihop lite stoff till detta skarpsinniga inlägg. (Det kan också vara plankat rakt av från Jonas Larsson i klass 9B. Utredning pågår)

Ja, det var väl nödvändigt att göra någon slags politisk markering sedan man skämt ut partiet å det grövsta i två veckor.

Idag läser vi mellan raderna hos lille Staffan att fundamentalism i första hand är något som förekommer inom islam.

Undra på att lille Staffan vill överföra vår kommunikation till staten. Staffan är så rädd, så rädd.

Olof Bjarnason sa...

Staffan; bra inlägg!

Fördjupad debatt om vad SDs politik går ut på i praktiken är något media skytt som elden - jag tycker att ABs initiativ är strongt och riktigt! (..Äntligen säger jag tyst för mig själv..)

Jag har förresten en artikel uppe på internetdagarna.se nu efter att FRA klubbats igenom: "FRA-lagen har gått igenom. Och?"

Staffan Danielsson sa...

Fredrik: Tyvärr drabbar ju de religiösa fanatikernas terrordåd i Afghanistan och Irak blint, ibland ISAF, ibland andra muslimer med "fel" tro, ibland oskyldiga civila rakt av.
Fruktansvärt, hänsynslöst,förkastligt.

Jag saknar entydiga fördömanden från världreligionerna och främst givetvis från Islams företrädare. Jag hör i varje fall mycket lite sådana.

Johan: Du är uppenbarligen en hejare på härskarteknik, jag saknar bara orden Sjöbo-olle, Nakenjanne och burfågelsBengtsson. Ta det som ett tips...