söndag, juni 07, 2009

Mina ärliga reaktioner på EU-valet!

Eftersom jag alltid är väldigt ärlig så kunde rubriken lika väl vara "mina reaktioner", så klart.

Här kommer några snabba synpunkter skjutna från höften:

* Bra att valdeltagandet ökar och mycket bra att debatten mera handlat om hur EU ska utvecklas och inte om ja eller nej till EU.

* EU-val ger ofta mindre och okända partier chansen att komma fram, folket kan straffa de etablerade partierna och unna sig lyxen att knäppa dem på näsan. Förra året Junilistan, i år Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ...
Är Miljöpartiet och Folkpartiet etablerade partier? Jodå.

* Bra att Piratpartiets framgång bromsade SD, och Junilistans ras välkomnar jag.

* Piratpartiet vill jag gratulera till ett engagerat arbete för sina viktiga profilfrågor, och till att ha vitaliserat demokratin i Sverige. Jag trodde inte att det skulle lyckas att nå politisk framgång med ett så smalt fokus (och det tror jag absolut fortfarande i nästa riksdagsval) men det gick i europavalet. Integritetsfrågorna är mycket viktiga, inte minst för oss i centerpartiet, men verkligheten och regeringsställningen begränsar delvis våra möjligheter att ta ut svängarna. Vi måste respektera Sveriges internationella avtal och förpliktelser, t ex . Fildelningsfrågan ska fortsatt nära följas enligt riksdagens Ipredbeslut där vi från centerpartiet fick igenom en del men inte allt. Vi kommer att följa denna och dessa frågor mycket noga även fortsättningsvis. Och vi behöver bli mycket tydliga och konkreta på hur vi vill påverka de internationella regelverken i dessa frågor, och även de svenska. Vårt krav på en upphovsmannarättsutredning måste drivas mycket starkt, t ex!

* Jag vill också gratulera Folkpartiet som gjort en mycket professionell, tydlig och skicklig valrörelse. Jag trodde inte att kombinationen Marit Paulsen (som jag har respekt för) och fokusering på jordbruksstöden skulle vara ett framgångskoncept. Och där hon går alldeles för långt i att blixtsnabbt ta bort gårdsstöden, det skulle ge en katastrofal turbulens och knäcka massor av lantbruk och livsmedelsindustrier. Men Folkpartiet var tydliga och fokuserade skickligt på Marit i debatter, annonser och affischer.

* Miljöpartiet har släppt sitt utträdeskrav och fokuserat på miljöfrågorna, och fick en stark framgång.

* Centerpartiet har fokuserat på "Europas förenta krafter" och lyfte i sin valfilm fram fred, miljö och jobb i en speakertext, vill jag minnas (I och för sig en utmärkt speaker!). Folkpartiet hade en energisk Marit Paulsen på sin, som pratade jordbruk...Jag tycker att centerpartiets slogan var för allmän, och att vi misshushållade med Lena Ek och hennes suveräna insatser i Bryssel. Hon borde ha lyfts fram mycket starkare och mer fokuserat och med fokus på klimat och miljö, vilket kunde ha dragit med någon ytterligare av de utmärkta centerkandidaterna till Bryssel. Centerpartiet återföll lite i sin tidigare "smörgåsbordspolitik", vi blev mångordiga och fokuserade och utmanade inte som vi numera vill göra och som jag tycker att vi borde ha gjort. Vårt anslag kändes OK men inte lika professionellt som förra valet. Vår valrörelse var däremot stark och med mycket energi från våra fantastiska toppkandidater och i centerrörelsen. Så med lärdom från detta val har ändock vi en mycket god grund inför valet 2010.

tillägg: * Det är mycket positivt att centerpartiet fortsätter att öka i de stora städerna, och t ex Stockholmscentern valarbete imponerar! Vi tappar på landsbygden i detta val, men det tror jag kan vara kopplat till att LRF tyvärr uppfattade inslag i klimatpropositionen som "närmast en krigsförklaring mot lantbruket" när jordbrukets dieselskatt ska bli dubbelt så hög som därnäst följande länders. Detta har självfallet sänkt motivationen i breda landsbygdskretsar att rösta i EU-valet, men detta har vi rättat till till nästa val, är jag övertygad om.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

13 kommentarer:

Moxie sa...

Men Staffan, fatta: Vi får spö av PP för att vi sålt ut integriteten, och för att våra ledande företrädare, däribland du, uppenbarligen inte anser det värt att ta frågan på allvar. Det är ju pinsamt.

Det skulle förvåna mig mycket om man, när man analyserar resultatet nogrannare, inte hittar ett stort hål i åldersgrupperna 18-29 och 30-39 som har vandrat till PP. Att vi inte rasade mer beror på att de som är kvar i de äldre åldersgrupperna hör till de som fortfarande anser det vara en plikt att gå och rösta. När vi kommer tillbaka till riksdagsvalet, med ett högre valdeltagande, kommer det där hålet att göra mycket, mycket ont.

Och så länge du och andra säger stenkorkade saker som att "FRA-frågan fortsätter att väcka debatt, men själv tycker jag att IPRED-debatten är viktigare" så kommer inte det där hålet att fyllas. Fatta detta: Det är samma fråga. Det finns inget skillnad. Det handlar om precis det som Falkvinge lyckades få säga väldigt tydligt hos KG ikväll - Det handlar om medborgerliga rättigheter, om rätten att inte bli avlyssnad och registrerad i sitt eget hem, i sina sociala kommunikationer, utan åtminstone en brottsmisstanke. Det handlar om att vi, vi i Centern, lovat att värna den rätten, och sedan sålt den utan att blinka. Du förstår uppenbarligen inte vilket svek detta är för hela den del av svenska folket som lever över nätet, men det är ett fruktansvärt felsteg, och det är min ärliga gissning att det kommer att skicka oss ur riksdagen om ett drygt år om inget drastiskt händer.

Maud visade lyckligtvis vissa tecken på att förstå vad det handlade om - Hon talade i sin kommentar inte om fildelning, utan om "integritet". Det är bra. Jag hoppas att den insikten sprider sig och att något drastiskt görs, för annars är det ute med oss.

Staffan Danielsson sa...

HEJ Moxie

Jag får hänvisa till mina inlägg i de frågor du tar upp under rubriken "signalspaning" i vänsterkanten på bloggen.

Visst har vi nog tappat en del röster till Piratpartiet liksom flera andra partier.
Och jag ger ju credit till piraternas engagemang och fokus.

Men ett långsiktigt riksdagsparti som regerar Sverige måste väga samman olika intressen, och i signalspaningsfrågan står ju integritetsintrånget mot att trygga landets säkerhet. Vi och jag kom inte runt att detta tyvärr kräver en strängt reglerad underrättelseinhämtning genom signalspaning.

Moxie sa...

Du fattar fortfarande inte. Vi hade ett öppenhetsmanifest. Vi kastade bort det. Du pratar om hur det är nödvändig för att "värna rikets säkerhet":

- Mot vad då? Vi har bara hört vaga handviftningar om "läget i världen", vilket ju inte säger ett dugg. Det finns ingen hotbild. Det enda som nämts lite vagt är "svenska afganistansoldater" och det är så absurt så att inte ens FRA-chefen själv med rakt ansikte kunde hålla med om det.

- Med vad då? All forskning visar att den här typen av registrering och kartläggning är helt och hållet oanvändbar för att förutsäga och förhindra enskilda terrordåd. Däremot är det ypperligt för att kartlägga politiska sympatier och nätverk - Men sånt ska vi väl inte syssla med, eller?

Så: Vi infär massavlyssning för att inte kunna freda oss mot ett hot som inte finns. Vad har de slagit i dig för att lura dig till detta, Staffan? Jag vet ju att du inte är korkad, så vad är problemet? Förstår du inte att du/ni dödar partiet?

Varför envisas du med att kalla avlyssningen för "signalspaning"? Det är ju inte det. Varför envisas du med att tala om de "betydande förstärkningarna för den personliga integriteten"? Vi vet ju, allihop, att det bara är luftmos. Varför kallar du sammanslutningen som ska pröva avlyssningsbesluten för "Domstol"? Det är ju ingen domstol, och den kan ju inte stoppa något.

Hur kan du sova om natten, Staffan, när du spinner så många osanningar i dina argument? Jag kände dig som en god och intelligent person. Jag vet inte längre vad du ska tro. Tror du verkligen på det du säger - Är du så grundlurad? Eller envisas du med nyspråket och halvsanningarna för att du för sent förstått hur illa det är, och inte riktigt kan erkänna det?

Låt mig avsluta med en fråga, Staffan. Fundera noga på denna. Du säger att du vill skydda svenska folket mot (ospecificerade) "terrorattacker". Svara mig på detta:

Genom historien, över världen, vad har orsakat mest död och lidande: Terrordåd? Eller regimer som avlyssnar sina medborgare?

Staffan Danielsson sa...

Ja, du Moxie, du vet allt, du:

"All forskning visar att den här typen av registrering och kartläggning är helt och hållet oanvändbar för att förutsäga och förhindra enskilda terrordåd"

Jag är mer ödmjuk, och har som jag skrivit många gånger landat i att jag tyvärr inte vågar ta det ansvaret att Sverige inte skulle bedriva en strängt reglerad underrättelseinhämtning till skydd för landets säkerhet.

Jag tror att fildelningsfrågan - där många känner sig berörda - är grunden i Piratpartiets framgångar, och där jag delar uppfattningen att det skett ett paradigmskifte som nödvändiggör en ny syn på avvägningen mellan upphovsmannarätt och internets möjligheter.

Jag har däremot svårt att tro att frågan om viss underrättelseinhämtning mot allvarliga yttre hot som avser utländska förhållanden i internationell teletrafik över landsgränsen har varit avgörande.

Gurra G sa...

Hej Staffan!
Tack vare ditt och centerpartiets svek i integritetsfrågorna gjorde ni ett katastrofval. Piratpartiet hade inte funnits om ni hade följt erat öppenhetsmanifest. Hoppas du känner dig nöjd nu med att ha sänkt partiet.

Jag kan bara skratta och hånle. Jag har många gånger på din blogg försökt få dig att ändra dig. Men icke. Idag kom domen. Vad va det jag sa!?!

Krig är fred sa...

Nej, Staffan, du underskattar gravt väljarna om du tror att det är fildelning som fått så många att rösta på PP. Ta in vad Moxie säger istället.

Massövervakning leder bara till att man anklagar och griper oskyldiga, senast för tre veckor sedan när man i USA tillverkat en "terrorist" av en förståndshandikappad som man försett med knark. Eller gripandet för 3 år sedan av 24 "terrorister" i UK, numera alla friade? Är det den riktningen vi ska ha?

Anonym sa...

Staffan, du gör det enkelt för dig genom att misstro väljarna att byta parti bara för att fildela. Med en sådan inställning ligger ju felet hos väljarna och inte partiets politik.
Jag förklarar för barn och barnbarn varför jag la min röst på Piratpartiet. De kommer inte ihåg Östtyskland med dess avlyssning av medborgarna, men man kan berätta och förklara.
Jag fildelar inte, men bojkottar film- o musikindustrin sedan 1/4.

Anonym sa...

Sorry, glömde en sak.
Moxie, jag tycker du sammanfattat på pricken hus jag känner mig inför det som Alliansregeringen gjort när det gäller medborgeliga rättigheter.

Ändamålen helgar INTE alltid medlen.

Leo sa...

"Jag har däremot svårt att tro att frågan om viss underrättelseinhämtning mot allvarliga yttre hot som avser utländska förhållanden i internationell teletrafik över landsgränsen har varit avgörande."

Här tror jag att Danielsson har helt rätt. Kritiken mot centerpartiet ligger inte i signalspaningsfrågan. Men så handlar ju inte FRA-lagen om signalspaning heller, som den ser ut idag. Den handlar om massavlyssning av en hel befolknings elektroniska kommunikation...

Det vore klädsamt om Centerpartiet kunde börja ta kritiken på allvar - annars finns risken för ännu ett "katastrofval".

Moxie sa...

"Jag har däremot svårt att tro att frågan om viss underrättelseinhämtning mot allvarliga yttre hot som avser utländska förhållanden i internationell teletrafik över landsgränsen har varit avgörande."

Serru, det här är det som är problemet. Hade det verkligen varit frågan om att det var "viss underrättelseinhämtning" och "internationell teletrafik" så vore det inget problem. Men det du/ni skapat är ett massavlyssningssystem utanför demokratisk kontroll med möjligheter att lyssna av större delen av svenska folket, och för att göra saken sämre så har ni i ett försök att vilseleda opinionen inrättat en hemlig skendomstol.

Detta har väljarna insett. Jag tror faktiskt att du är ärlig - Jag tror på att du inte iner att det är detta ni har gjort. Men väljarna, och framför allt unga väljare med teknikkunskaper, förstår precis. Och det straffar sig nu.

Jag frågade dig någon gång strax efter beslutet (för ett knappt år sedan) om varför detta var en fråga värd att förlora makten för. Jag frågar igen: Staffan: Vad är det med den här frågan som är så viktigt att ni tycker det är värt att kasta bort regeringsmakten nästa mandatperiod på den?

Och sluta jamsa om fildelningen. Fildelningen är marginell i sammanhanget. De som skulle få för sig att rösta på ett parti för att få fildela, de har inte rösträtt ännu. Nedvärdera inte väljarkåren på det sättet - det är osnyggt.

Moxie sa...

"Jag är mer ödmjuk, och har som jag skrivit många gånger landat i att jag tyvärr inte vågar ta det ansvaret att Sverige inte skulle bedriva en strängt reglerad underrättelseinhämtning till skydd för landets säkerhet."

Här ska jag vara rak: Det du säger här är "Jag tror att jag vet bättre än flera av varandra oberoende internationellt kända forskargrupper". Det är inte ödmjukt. Det är arrogant och korkat.

Naturligtvis vet jag inte allt. Däreomt är jag kapabel att läsa och ta till mig av den forskning som andra, som vet betydligt mer, har gjort i ämnet. Det är något jag kan rekommendera.

Staffan Danielsson sa...

Jag har läst även de senaste inläggen, men ligger juts nu lite lägre i debatten, jag lyssnar men kommenterar mindre!

Argument sa...

Nja, att påstå att det är fildelning som är det viktiga tror jag inte är rätt, alls. Jag tror inte jag har träffat en enda som röstat på Piratpartiet för deras fildelningspolitik, folk är helt enkelt trötta på lagar som FRA-lagen och IPRED, samt väldigt skeptiska mot Datalagringsdirektivet och ACTA. Vill ni att jag ska rösta på Alliansen nästa val får ni fixa er integritetspolitik, annars blir det ännu en röst på Piratpartiet för mig.