torsdag, april 16, 2009

Vänsterpartiet: "Sveriges försvarsindustri bör värnas"!

Jag läser nu med intresse de tre rödgröna partiernas olika förslag om det svenska försvaret. Dvs motioner från det blodröda partiet, det röda och det rödgröna...

Nog så intressant. S-motionen är välformulerad och tydlig, tycker jag nog. Delar av texten återfinns även i de två andra partiernas motioner in extenso. Uppenbarligen har man strävat efter en gemensam motion, eller en sådan i vissa delar, men inte lyckats med detta. Vilket är lätt att förstå...

De två mindre partierna gör dock aktningsvärda ansträngningar för att närma sig socialdemokraterna. För något är sedan ville vänsterpartiet skära ner Sveriges försvar med 5 miljarder kr, och miljöpartiet har nog fortfarande den långsiktiga ambitionen att skära ner det med 10 miljarder kr...

Eller har man kanske lämnat den ståndpunkten? Alla tre partierna anger nu försvarsbudgetens framtida volym enligt formeln Alliansregeringens nivå minus 2 miljarder.

Vänsterpartiet har ju i alla år motarbetat svensk vapenexport och svensk försvarsindustri. De här två nya meningarna har väl aldrig tidigare vänsterpartiet uttalat (rätta mig om jag har fel):

"Sverige har en konkurrenskraftig inhemsk försvarsindustri som besitter spjutspetsteknik och kompetens som är viktig för Sveriges försvarsförmåga. Den bör värnas".

Jag återkommer med fler analyser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Man at work sa...

Känns som åsikterna tar paradoxala vändningar i kristider, undrar om det är en torftig flirt riktad mot industriarbetarna på Hägglunds och Bofors?

Det bästa av allt är att denna kris inte är över, så jag undrar hur detta banar för framtiden.

Razmatazuz sa...

Precis som allianspartierna har gjort, med KD och Centern som främsta exempel är även Vänsterpartiet tvunget att göra eftergifter. Miljöpartiet stödjer definitivt inte heller någon vapenexport, att man kommer överens om en budget för försvaret får du förklara hur det är knutet till vapenexporten. Någon fullständig uppgörelse i den frågan är inte klar. Däremot pratas det om att införa ett eventuellt demokrati-krav i ISPs regler för dispensgivning. Detta är en start. Dessutom är det överenskommet att all vapenhandel med Israel skall avbrytas och att de RödGröna skall verka för att vapenembargon mot flera länder exempelvis Kina hålls. Det är också överenskommet att de RödGröna skall verka både nationellt och internationellt att nedrustningsarbete snarare än ökad vapenexport inleds. Varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet kommer godkänna att man frångår detta.