fredag, mars 13, 2009

Ulvskog: "en arme av låglönare" invaderar Sverige....

Igår torsdag debatterade riksdagen EU-frågor. Jag företrädde centerpartiet och lyfte fram vår utmärkta valplattform, och våra utmärkta EU-valskandidater (se också nästa inlägg).

Jag tog bl a upp Lavalfrågan så här:
"Därför är det oroande med stämningar – även i vårt Sverige – som har uttryckts i ord som ”go home” och som kan leda väldigt fel om vi inte tillsammans står upp för de principer som länderna i den europeiska unionen är överens om. Dessa principer innefattar tydliga regelverk när t ex tjänsteföretags verksamhet över gränserna behöver regleras. På längre sikt är målet givet, att EU-ländernas ekonomier närmar sig varandra och behovet av regleringar faller bort."

Marita Ulvskog företrädde socialdemokraterna. Hon ägnade en stor del av sitt andra inlägg till att kritisera mitt inlägg.

Och hon sa något utomordentligt anmärkningsvärt (den exakta ordalydelsen får ni fredag). Andemeningen var att om vi inte skärper regelverken kraftigt riskerar Sverige att invaderas utifrån av "en armé av låglönare"...

Jag replikerade att hennes uttalande var inte bättre än "Go Home", och att det är utomordentligt anmärkningsvärt att socialdemokraternas toppnamn till EU-valet betecknar en stor del av medborgarna i andra EU-länder som en "armé av låglönare".


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Peter Olevik Dunder sa...

Citat från protokollet:
"Det ska inte vara så att människor som kommer från någon annanstans till svensk arbetsmarknad ska tvingas jobba med sämre löner och villkor än andra. Vi vill inte ha en armé av låglönare som turnerar genom EU:s medlemsländer och tvingas bjuda ut sig till lägre lön, sämre och farligare villkor därför att EU och den här regeringen inte är beredda att slåss för ett utstationeringsdirektiv eller för en sammansättning av den nya EU-kommissionen som ska väljas som lovar att se till att fackliga rättigheter går före den fria rörligheten. Det är vad det handlar om. Då kommer EU att få det svårt att bli det folkliga projekt vi behöver för att höja valdeltagandet i Europaparlamentsvalen."

Staffan Danielsson sa...

Tack, Peter.

Jag uppfattar att regeringen och s är överens om att Svenska kollektivavtalade regelverk ska var grunden vid kortare tjänstearbeten i Sverige. Och att Strååts utredning nu ska övervägas.

Varför då denna trista retorik? Varför då måla upp bilden av att Sverige invaderas av en "armé av låglönare".

Hon sa inte Go Home men det ligger tyvärr i luften.

Det är faktiskt social-demokraternas toppnamn som kallar EU-medborgare i andra länder som Polen eller Lettland för detta. Förskräckande, tycker jag.

Göran Persson varnade för "social turism" när flera länder anslöt sig till EU. Maud Olofsson tog strid emot detta och särskilda regelverk. Och verkligheten visade att det blev inte så.

Grottolle sa...

Staffan...

Nu är du inte ärlig eller så vill du inte veta. Men det har förekommit många fall av polacker och från andra låglöne länder att dom varit här och jobbat till låga löner och utan avtal..Flera inom byggnads avtalsområde och dom har bott på arbetsplatserna..Så Göran hade rätt och Maud Olofsson fel som vanligt.

Och Center vill ju inte att folk ska få avtalsenliga löner och anstälningsvilkor.. Jag mins nog Salladsbaren i Göteborg där Centerfolk ville att en ung skoltjej skulle jobba under avtalsenliga löner..Ni tycker ju om lönedumpning..Var ärlig och säg det och hymla inte om det.

El Rubio sa...

Ärlighet saknas nog från bägge håll i den här skitkastningen. Centern är för lönedumpning och Socialdemokraterna har övergett den internationella solidariteten till förmån för protektionism. Men när Centern kastar skit på det, så ska de också komma ihåg att statsministern i den regering som Centern ingår i uppmanar folk att shoppa svenskt, vilket är ungefär lika protektionistiskt.

Staffan Danielsson sa...

Hej Grottolle och El Rubio.

Jovisst har det förekommit en del fall. Och vi är ju överens om att det behövs regler för tjänsteexporten innan EUs ekonomier har harmonierats. Och den tillsatta Strååtutredningen föreslår några ytterligare möjligheter.

Men därifrån till att måla upp andra EU-länders medborgare hotar att invadera Sverige genom en "armé av låglönare" är det en milsvid skillnad, för att vara ärlig är det ett uttryck som enligt min uppfattning låter Sverigedemokratiskt och borde ligga långt från socialdemokraterna.
Sorgligt, tycker jag.

mats p. sa...

Hej Staffan! Du har gett ditt godkännande för att FRA ska få "signalspana" i min privata kommunikation för att få information om exempelvis plötsliga flyktingströmmar. (Ger begreppet "streaming" på nätet ny betydelse: stöd tredje världen idag - ladda ned en flykting från The Refugee Bay!) Jag tycker det antyder att du faktiskt tar dessa hot mot rikets säkerhet på allvar. Annars hade du väl inte röstat igenom det?