torsdag, februari 05, 2009

Klimatfrågan allt avgörande!

Ett starkt och samlat centerparti går till val 2010, vi har klimatfrågan överst och vi vill fortsätta att styra Sverige som en drivande kraft i Allians för Sverige.

Så är min starka målbild inför nästa val!

Den helt övergripande miljö- och energifrågan idag är att minska utsläppen av växthusgaser och dess klimatpåverkan. Grunden i denna kamp är en massiv satsning på att utveckla de förnybara energikällorna kraftfullt i Sverige och globalt. Efter 26 års - och längre - kamp för detta sedan folkomröstningen är detta äntligen på rull genom dagens historiska överenskommelse.

Jag är glad att centerpartiet haft styrkan att hålla ut och verkligen driva på i denna fråga.

Att samtidigt i den närmaste framtiden avveckla både den fossila energin och kärnenergin är inte realistiskt. På lång sikt tar de förnybara energikällorna över och kärnkraften fasas ut. Vi får leva med kärnkraften under överskådlig tid, men ju mer den förnybara energin växer till ju mer ökar förutsättningarna för att på längre sikt komma ifrån kärnkraften.

Centerpartiet har accepterat att befintliga kärnkraftverk får drivas vidare, de ska vara mycket säkra och får renoveras och förbättras. Jag ser ingen dramatik i att staten eventuellt kommer att behandla en ansökan om att enligt gällande miljölagar ersätta t ex 3 äldre reaktorer med en ny, förutsatt att detta ger miljövinster relativt alternativet att driva vidare de äldre. Samtidigt är det mycket tveksamt om detta verkligen kommer att bli av eftersom centern drivit igenom att staten inte ska finansiera någon utbyggnad.

Allians för Sverige tar sitt ansvar för Sverige och för framtiden och tar sitt regeringsansvar. Dagens historiska energiöverenskommelse bär mycket starka centeravtryck, och det är bra att regeringspartierna haft styrkan att kunna enas om framtidens energipolitik.

Nu är det upp till bevis för socialdemokraterna, för det är klart att det har ett stort värde med en bred samsyn i dessa så viktiga frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

140 miljarder för en ny lättvattenreaktor!


Hej !

När jag var med och byggde Forsmark 3 var priset 12 miljarder.


Offerter i USA ger nu priset 140 miljarder kronor.


4:e generation kärnkraftverk, som kan återanvända 2:a gen kärnavfall, beräknas i drift 2030 och ska ge ett kwh pris av 1.65 kr!


10 nya reaktorer av modell 3:e gen, skulle alltså kosta ca 140 *10=1400 miljarder.


Det är pengar det också som Håkan Lans brukade säga när kaffet kostade 75 kr!


Warren Buffet har backat ur ett verk pga priset och han är ju inte direkt fattig!


Det är lätt att prata, men det gäller att veta vad man ska betala för också!

Glömde USA artikeln om nya mycket dyra kärnkraftverk (It turns out that new plants would be not just extremely expensive but spectacularly expensive!)


http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1869203-1,00.html


Innehållet har diskuterats bland kärnkraftsforskare vid Jukkasjärvi mötet!


Transuraner och transmutation gör varje kärnkraftverk av gen 4, till en veritabel plutoniumfabrik ( 4:e gen kan använda kärnavfall från 2:e gen som bränsle)!


Världens uran med nuvarande förbrukning räcker i 100 år.


Avfallet från 2:a gen kärnkraftverk måste vaktas i 100 000 år!

Avfallet från 4:e gen verk, som blir byggbara 2030 skapar avfall som måste vaktas i 1000 år!


MVH/


Jan-Olov Newborg

Heinrich Kaufmann sa...

Hej,

De ekonomiska argumenten är självklara.

Men energimarknaden behärskas idag av stora företag. Alltså kommer dessa att prioritera storskaliga lösningar. Att då påstå att de förnybara energislagen som mestadels är småskaliga och väl decentraliserade över hela landet skulle ha någon chans tvivlar jag mycket starkt på.

Som centerpartist kan jag inte med hedern i behåll motivera kärnkraften genom en påstådd satsning på förnybart. Detta har vi redan förbundit oss om inom EU!

Varför inte samtidigt upplysa om att Sverige säkert kommer att tvingas bryta uranet i Västergötland och i de svenska fjällen.

Eller att kärnkraft och kärnvapen betraktas som siamesiska tvillingar!

Mvh