onsdag, september 17, 2008

är det liberalt att reglera jordbruket?

Vårt kära liberala systerparti har producerat ännu en rapport från sin partistyrelse, om klimatet.

Och visst, en mycket viktig fråga.

Men kraven är lite märkliga:

* Bygg 4 nya kärnkraftverk...(i världens redan kanske kärnkraftsverkstätaste land)

* Biobränsleproduktion bör inte subventioneras utan konkurrera fritt med andra branscher om bioråvaran.

* Inga biobränslen från spannmål.

* Höjd CO2-skatt i jordbruket.


Man blir lite trött.

Hur liberalt är det att reglera vad en jordbruksprodukt får användas till? Eller att staten inte ska stötta utvecklingen av förnybara drivmedel?

Eller att höja skatten för just det svenska jordbruket när inte EUs övriga länder gör det?

Jag saknar bara förslaget att krympa det svenska jordbruket kraftigt för att rädda Östersjön, och istället köpa mat från Polen, Danmark och Argentina istället.

3 kommentarer:

Gurra G sa...

Tycker nog inte du ska uttala dig om vad som är liberalt eller inte när du själv har drivit/hotat/pressat igenom FRA-lagen i Sveriges riksdag mot riksdagens egentliga vilja, mot folkets vilja och mot europakonventionen.

Hur känns det Staffan att du har skapat en lag som kanske strider mot europakonventionen? Bara misstanken att den kan fällas är pinsamt nog tycker jag. Borde inte Sveriges lagar ha lite mer marginal än så till de mänskliga rättigheterna?

Anonym sa...

Staffan, att försöka begränsa CO2 utsläppen ifrån jordbruket handlar väl knappast om en regleringsiver, det handlar väl om miljöpolitik, där är jordbruket ett väl dokumenterat problem barn. Tyvär har jordbrukssektorn tack vare oppropotioneligt starka lobby organisationer lyckats undgå ansvar allt för länge, vi som sitter ute i Östersjöns skärgård ser dagligen priset av jorbrukets ointresse för problematiken med tex övergödsling. Ingen annan sektor skulle kunna komma undan med det som jorbruket kommer undan med,
Mikael

Arvid sa...

Det svenska jordbruket är inte något som helst problem för Östersjön. På det stora hela är Sveriges utsläpp så små att det är helt meningslöst att försöka minska dem när ryssar och polacker släpper ut groteskt mycket mer.