fredag, augusti 08, 2008

beteskrav för kor, debatt P1 morgon

Idag resonerade jag och Birgitta Ohlsson, fp, i P1 morgon om staten absolut måste detaljreglera att även lösgående mjölkkor med stora rasthagar ska ut på bete minst 6 timmar per dag i två eller tre månader (se tidigare bloginlägg från mig).
Jag anslog en liberal linje med förtroende för bonden/företagens goda vilja och förmåga att i dialog med djurskyddsinspektören skapa en mycket bra djuromsorg för sina mjölkkor. Självfallet en djurskyddslag som kräver att djuren ska ha en god djuromsorg, men utrymme för bonden att i enskilda delar välja olika lämpade lösningar.

Birgitta verkade misstro bondens förmåga till detta utan misstrodde "industrin" - som hon väl kallade bonden - och befarade att fick bonden ett större ansvar så skulle djurskyddet "raseras". Inte så liberalt, tyckte jag som faktisk blev upprörd.

Visst är mjölkkor på bete under några sommarmånader bra och angeläget för de allra flesta besättningar, visst är lagkravet befogast för mjölkkor i båslagårdar och visst kan både mejeriföretag och certifieringmärken som KRAV eller Svenskt Sigill bygga in detta mervärde i sina koncept.

Men viktigast för korna är att de har en god djurmiljö under de 9-10 månader som bete inte är aktuellt, och även de upp till 18 timmar per dygn under beteskravsperioden när de kan vistas i lagården. Och i en rymlig och luftig modern lösdriftslagård med stora rasthagar ifrågasätter jag om storebror staten verkligen måste skriva bonden på näsan att 100 eller 300 kor absolut måste byta från rasthage till bete även om djuren har det mycket bra detta förutan.

Jag har respekt för frågans symbolik och historik och betydelse, och visst står både centerpartiet och regeringen och nog hela riksdagen bakom nuvarande absoluta beteskrav. Men jag tycker att det är dags att utreda en uppmjukning av regelverken för kor i lösdrift med mycket god djuromsorg, och det behövs alltid en framtidsdebatt i olika frågor.

Det stora bekymret - än en gång - är att svenska kor - med en djuromsog i världsklass - minskar nästan mest i EU sedan flera decennier, och produktionen sjunker. Den utvecklingen gagnar inte mjölkkornas samlade välfärd i Europa, och här behöver näringen och staten agera tillsammans så att utvecklingen bryts!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den nuvarande regeringen lovade att ta bort en massa regler. Hur mycket har vi sett av detta? I stället har nya tillkommit såsom krav på obligatorisk förprövning av alla utrymmen där man tänker ha djur. Rätta mig om jag har fel men detta tycks gälla t.o.m. om jag skaffar en kanin, formellt alltså.
Varför inte vara realistisk och säga att djurskyddet handlar lika mycket om att hålla byråkraterna med jobb som om att djuren skall ha det bra. Sedan är det ju politiskt ofarligt att ge sig på och omyndigförklara en väljargrupp som hela tiden blir mindre som lantbruket ju gör.
Håller alltså med ditt ställningstagande Staffan.
Så en annan fråga som EU-vän hur är det med reglerna i andra EU-länder? Kan du upplysa om detta? Om så inte är fallet varför?

måns sa...

Hur idis...flåt, hur ställer du dig till grönbete för röstboskapen?

http://www.expressen.se/nyheter/1.1263013/westerberg-vill-slopa-sommarlovet

Anonym sa...

Jag vill inte läsa om det här. Jag vill först ha en förklaring från Staffan Danielsson om varför han förtalar Aaron Israelsson http://staffandanielsson.blogspot.com/2008/06/expressen-federley-r-en-bg-som.html