torsdag, april 03, 2008

Om kommunismens folkmord

Nazismens vidrigheter får aldrig glömmas, men inte heller kommunismens. Skräck- och terrorväldet i Sovjetunionen och Kina på 1900-talet, Pol Pots skräckregim i Kambodja, svälten och förtrycket i Nord-Korea osv osv.

När kommunisterna invaderade och tog makten i de baltiska länderna fängslades 10-tusentals familjer - ofta bönder - i nattliga räder, separerades från varandra män, kvinnor och barn, och skickades i vidriga former på trånga fångtåg till Sibirien där man slängdes ut i kylan med inga eller usla byggnader och uselt med mat.

Tänk er fasorna och skräcken att drivas från sitt hem, skiljas från sin familj, fraktas som gods under vidriga förhållande där hälften svalt eller frös ihjäl och sedan lämpas av i Sibirien under hemska förhållanden. Män, kvinnor, ungdomar och barn.

I Sovjetunionens fångläger fängslades miljoner människor utan orsak med tragedier och omätbara lidanden som följd.
Många avrättades snabbt efter inga eller riggade rättegångar. I Rysslands och Ukrainas bördiga slätter dog tiotals miljoner människor efter missväxt och sedan all mat konfiskerats från dem.

Kommunismens lyckorike skulle skaps med våld och terror, ändamålet helgar alla medel, och de som ägde och förvaltade något sågs som rövare och kapitalistsvin.

Att glömma eller förtiga dessa förbrytelser och brott mot mänskligheten vore det värsta av allt. Därför är det bra att Forum för levande historia upplyser om både nazimens och kommunismens förbrytelser.

Att 253 debattörer från främst vänsterkanten motsätter sig detta och i en DN-debattartikel jämför med kolonialkrigen för flera hundra år sedan är beklämmande.

Vänsterpartiet samarbetade med kommunistpartierna i Sovjet och Kina fram till 1980-talet, trots deras förtryck och förbrytelser mot medborgarna i sina länder.
Idag talar oftast vänsterpartiet högst och mest om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ju bra, men partiets historia sänker trovärdigheten för oss som varit med en tid. Och när man tvekar om att upplysa om kommunísmens brott väcks många tankar till liv.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta var väl också ett märkligt ämne att ta upp dagen efter Uppdrag gransknings reportage om tortyren i Kongo. Varför berör du inte den soppan på din blogg? Din kollega Allan Widman var mäkta upprörd igår.

Staffan Danielsson sa...

Tack för din kommentar.

Svenska soldater ska uppträda exemplariskt utomlands och reagera om andra länders soldater agerar allvarligt fel.
Därför är den händelse som det nu rapporteras om allvarlig och det är självklart att det måste redas ut, bl a ska ÖB komma till försvarsutskottet.

Kommunismens övergrepp och vidrigheter mot så många oskyldiga människor får aldrig glömmas, eftersom ideologin tyvärr bygger in det förakt för andra människor som leder till att de mänskliga rättigheterna förtrampas.
Att flera hundra vänstermänniskor - i vart fall många - släpps in på DN Debatt med krav på att Forum för levande historia ska sluta att upplysa om kommunismens brott är utomordentligt anmärkningsvärt och förtjänar starka reaktioner.

Anonym sa...

Bäste anonym: Kommunismens brott (värst i världen) är alltid aktuella att ta upp. Att underlåta det, på grund av att franska soldater misshandlat en person i Kongo, vore väl magstarkt. Förresten "dagen efter Uppdrag gransknings repotage...". vad menar du med det? Kan man inte behandla två olika ämnen på varpå följande dagar? -gapskratt"-

Anonym sa...

Är benägen att hålla med den (förste) anonyme kommentatorn. Det är anmärkningsvärt att Staffan Danielsson ännu inte har skrivit något blogginlägg med anledning av Svt:s avslöjande.

Det borde falla sig naturligt att en FöU-ledamot med egen blogg tar upp ämnet. Annars brukar det minsann inte sparas på tyckande och indignation i allehanda frågor här, stort som smått.