fredag, december 28, 2007

EU-stöd kl 3 fredag em....

Kom igen nu, minister Erlandsson och Jordbruksverket!!

Vi har en bra jordbruksminister och en kompetent GD för Jordbruksverket.

Och en handlingskraftig alliansregering som sett till att jordbrukets EU-ersättningar utbetalas rätt år och inte efter årskiftet. Det visar sig nu att "det bidde en vecka..."

Sverige kan utkvittera EU-ersättningarna i november, i Danmark betalas de ut till bönderna i början av december, under den gamla s-regeringens trixande med budgeten sköts utbetalningen över till januari för att "spara" ett antal miljarder i bokslutet för föregående år....

De betaldes ut ca 3-5 januari. Detta år, 2007, betalas ersättningarna ut fredagen den 28 december kl 15.00....

Minimalt med tid, om det går, för att använda dem att betala fakturor med innevarande år, alltså.

Dåligt, tycker jag, och ställer två frågor rätt ut i etern:

1. Om nu utbetalningen måste vara så här sent på året, varför då inte åtminstone torsdagen den 27:e kl 0900 istället för fredag kl 15???

2. Om Sverige kan rekvirera EU-ersättningarna från EU i november, varför då inte betala ut dem i början av december åtminstone?

2 kommentarer:

Monica D sa...

Lysande Staffan !

Vän av ordning frågar sig "hur svårt kan det bli ?" att betala ut EU-stödet (som är ett sätt för staten/samhället/EU att betala för öppet landskap/god och hälsosam mat på nära håll) i rätt tid ? Dina två frågor visar på ett tydligt sätt vad som är "rätt tid".

Jag har erfarit att det fanns en ambition att betala ut EU-ersättningen runt den 15 dec 2007 men "högre makter" ville annorlunda ?!

Slöseri med tid att år efter år behöva driva just denna självklara fråga då vi i stället kunde lägga tid och kraft på att utveckla våra lantbruksföretag så att "vi får hela landet att växa" !

Staffan ! Nu tar vi nya tag !

Kan danskarna så kan vi !!!

Staffan Danielsson sa...

Vi är helt överens; Monica!

Och det känns verkligen "slösaktigt" att med en borgerlig regering behöva lägga tid på denna fråga.

Om Sverige kan rekvirera pengarna från EU i november så ska självfallet ambitionen vara att göra detta, är det så att våra hårt arbetande myndigheter i år kunde klarat det till mitten av december ska pengarna självklart ut, tycker jag.
Var denna insikt inte tillräckligt spridd inom alla delar av regeringskansliet i fjol måste den bli det inför kommande november-december.