måndag, augusti 28, 2006

är hembakning kriminellt?

(opportunism, så stavas det ju, får använda enklare ord framöver!)

Ett kristet bokcafé i Skänninge säljer hembakta bullar som ett 25-tal damer bakar. EUs förlängda arm genom Mjölbys livsmedelsinspektör sätter nu stopp för detta, eftersom enligt honom ska "köken där bullarna bakas uppfylla alla regler som gäller för tillverkningskök".
- Köp in konsumentförpackat bröd, är hans råd till cafeét. Att den årliga förtjänsten till socialt arbete på 50.000 kr då försvinner är inte hans sak.

Jag är för EU, och givetvis även ett bra regelverk för livsmedelstillverkning och - försäljning. Men det är så typiskt för Sverige att använda både hängslen och livrem, jantelagen och millimeterrättvisa och göra allt för att inte hitta smidiga fungerande lösningar i speciella fall, typ detta.

För att stödja bokcaféet Källan har vi idag bakat bullar här hemma - mest min fru Ewa, om sanningen ska fram. I eftermiddag ska de överlämnas till Caféet som stöd för deras verksamhet. Om vi nu har begått ett brott vet jag inte, men i så fall får det ses som en civil olydnad för att ändra en orimlig tillämpning av ett regelverk. Efersom TV var här torde ev efterräkningar komma snabbt...

Jag är emot hembränning, men öppen för hembakning...

Ideella insatser för social verksamhet genom hembakta bullar och caféförsäljning måste kunna tillåtas i rimlig skala. Jag utgår ifrån att nya EU-direktiv och den tuffare livsmedelslagen medger sunt förnuft och praktiska lösningar i t ex sådana här fall. I andra EU-länder löser man sådant här, i Sverige fastnar vi tyvärr regelmässigt i stelbenta förbud och paragrafrytterier.

Alltså; Mjölbys livsmedelsinspektör och miljönämnd måste tänka till och lösa upp situationen och våga stå för en förnuftig tillämpning av de nya reglerna.
Om de inte vågar eller vill detta med hänvisning till centrala direktiv måste självfallet dessa ändras, av livsmedelsverket eller i sista hand av Regeringen.

Jag har svårt att tro att det är EUs direktiv som är så här fyrkantiga, men i så fall har inte regeringen haft ögonen öppna och får agera med kraft i Bryssel. Förhoppningsvis en ny regering snart i så fall!

3 kommentarer:

sofia carlsson sa...

Helt rätt Staffan! Mer bullpower år folket. Men varför var det mest Eva som bakade?

/sofia

Mats Brännström sa...

Jag anser att Delicatos bakverk med flera andra leverantörer är direkt hälsovådliga eftersom dessa innehåller så kallade transfetter. Det vore en betydligt bättre utveckling om livsmedelsverket kunde påbjuda märkning av alla livsmedel som innehåller transfett.

mvh. Mats B. Ordf. i Göteborg

Staffan Danielsson sa...

Hej mats B, transfetter ska jag lära mer om, verkar angeläget!

Hej Sofia, Jag är rätt bra på diskning, och bakade en del under studieåren , när de nu var...Sedan har det blivit mindre, och det hade varit direkt ohederligt om jag hade stått och kavlat. Reportaget visade som all undersökande journalistik upp den nakna verkligheten. Ewa bakar ibland, och goda bullar.