onsdag, maj 31, 2006

LRF gillar läget och Djurskyddsmyndigheten

Hm inte så dumt med att blogga..! jag följer ju med intresse Lantbruksmedias rapporter från LRF-stämman, så klart. Och då kan man ju kommentera ett och annat.

Djurskyddsfrågorna var tidigare integrerade i Jordbruksverket och det fungerade bra. Mp drev fram sin egen myndighet med ett f.d språkrör som GD. Man ligger ibland nära djurrättsanalyser men har ibland också bitit ihop och visat realism, t ex uppenbarligen vad gäller regelverken för grisar.

I sakfrågan vill tre partier i alliansen att djurskyddsmyndigheten läggs ned och frågorna återförs till Jordbruksverket, medan fp än så länge nöjer sig med att kräva en ny GD.

LRF-stämman tar nu ställning för regeringens och mp:s uppfattning att djurskyddsfrågorna bör hanteras av en egen myndighet, och går emot Alliansens uppfattning. LRF har ändrat sin tidigare uppfattning.

Jag kan inte tänka mig att det handlar om någon gentjänst för den rejäla ökningen av LBU-pengarna, och inte heller att man investerar i en ev ny trepartiregering med s-v-mp.

Men vad handlar det då om?

10 kommentarer:

Anonym sa...

När en organisation efter att ha diskuterat igenom frågan kommer fram till en ny ståndpunkt så är resultatet exempel på en fungerande demokrati.

Staffan Danielsson sa...

Jag är fullständigt medveten om detta.
Jag ifrågasätter på intet vis demokratin, men kan ju som medlem och gräsrot ge mina egna synpunkter, utan att vara fullt uppdaterad på exakt hur styrelsen och stämman har resonerat.
I min roll som riksdagsledamot är det självfallet också viktigt vad en intresseorganisation som LRF anser i dessa frågor, därför följer jag stämman med stort intresse. Innebär stämmans beslut t ex att man förväntar sig även av en ny borgerlig regering att den behåller myndigheten, eller är linjen även då att man gillar läget och accepterar en återföring till jordbruksverket?

Harry sa...

Det handlar väl helt enkelt om att LRF har kommit på bättre tankar. Varför skulle djurskyddsfrågorna återföras till en Jordbruksverket som gjorde ett så dåligt jobb med att hantera dem?

De tre allianspartier som vill lägga ner myndigheten verkar f.ö. ha dålig koll på sina egna väljare. Enligt en ny undersökning vill 74 % av centerpartiets väljare, 79 % av kd:s och 61 % av moderaternas ha kvar myndigheten. Kolla in det här pressmeddelandet: https://www.pirab.se/MIMA/standard/getmail.asp?x=A215516A

Staffan Danielsson sa...

hej Harry, jag kollade din hänvisning, en undersökning beställd av Djurens rätt.

En allmän fråga om det inte är bra med en djurskyddsmyndighet. Javisst ska det finnas en djurskyddslag och en myndighet som ansvarar för dessa frågor, det tycker jag också. Om det däremot ska ligga under Jordbruksverket eller i en liten separat myndighet, det var inte det som man svarade på.

Udrar vad en undersökning bland dem som följer denna fråga på landsbygden skulle givit för resultat, relevant ställd?

Men OK, Djurens Rätt, mp, v, regeringen och LRF är just nu överens i denna organisatoriska fråga, där ger jag dig rätt.

Johan sa...

Jag är lika förvånad som du Staffan över att LRF ändrar ståndpunkt. Mindre klokt beslut.

Lennart N, Halland sa...

Hej Staffan!

Du borde varit med och hört hela debatten (eller läst Riksförbundsstyrelsens förslag). LRF har inte ändrat sig och inte heller tagit ställning för eller emot djurskyddsmyndigheten, däremot anser vi att frågorna är viktigare än vilken myndighet som driver den. Organisering av myndigheter är en fråga för politiken, och vi måste gilla det läge som är.

Staffan Danielsson sa...

Hej Halland!

Jag vidgår att jag ej har full information.

Men om "organisering av myndigheter är en fråga för politiken, och vi måste gilla det läge som är" blir jag ändå lite fundersam.

Nog måste en aktiv intresseorganisation rimligen kunna ha en uppfattning även om detta. Och nog går det att ha goda relationer med t ex en Djurskyddsmyndighet och en regering även om man t ex skulle ha uppfattningen att frågorna bäst hanteras inom Jordbruksverket.

Är kanske även "införandet av skatter en fråga för politiken och vi måste gilla det läge som är"?

Och om det på miljöpartiets begäran skulle inrättas en ny Rovdjursskyddsmyndighet med Jan Emanuel Johansson som Generaldirektör, då är det väl också en politisk fråga där man gillar läget?

(ursäkta mina tillspetsningar, men visst är det väl härligt med lite principiell diskussion!)

Anonym sa...

Great site lots of usefull infomation here.
»

Anonym sa...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

Anonym sa...

I find some information here.