måndag, augusti 30, 2010

Burka eller luva, Jan Björklund och jag..

Jag har fått en del kritik för att jag motionerat om att vi inte ska dölja ansiktet för varandra i offentligt finansierad verksamhet som skola, sjukvård , äldreomsorg och daghem. Och en hel del uppskattning från mina väljare.

Jan Björklund uttryckte igår väl det som jag också menar. Det är ingen stor fråga, den måste få diskuteras och debatten ökar inte på någon främlingsfientlighet. Tvärtom, som Jan Björklund sa.

Om däremot politiker inte vill eller vågar att diskutera detta, då lämnas fältet friare för det extrema parti som enbart driver invandringsfrågan.

Jan Björklund fick goda betyg efter sin utfrågning, och hans tydliga ståndpunkt att man i skolan inte ska acceptera att man döljer ansiktet för varandra ger honom säkert pluspoäng i nästkommande opinionsundersökningar.

Jag hade velat se Centerpartiet lika tydligt om detta, men har ju ännu inte lyckats med det. Så diskussionen i denna lilla fråga lär fortsätta.

.................................

I övrigt rullar valkampanjen på. Jag har mött engagerade centerpartister som med gott humör höll offentligt möte i regnet utanför Katrineholms kommunhus, med avspända och engagerade presentationer av sina kommun- och landstingskandidater. Jag var på marknaden i lilla Regna norr om Finspång och nära Sörmland, där Fredrik Blomberg med flera nådde god kontakt med många marknadsbesökare i den idylliska hembygdsgårdsmiljön. Centerns valstuga i Linköping har jag stått i tillsammans med bl a Johan Lundgren som tar sig an alla frågor med stor ackuratess. Och som därtill är en hejare på att hitta praktiska lösningar på de besvärligheter som en valstuga tyvärr kan utsättas för. Besöket hos Nystart Motala med sexpartikoalitionen C, M, FP,KD,MP och pensionärernas intresseparti var också givande. Efter ett halvt sekel av s-dominans i Motala har man klarat av att ta över detta och går till val på att fortsätta!

Valvinden blåser bra för alliansen och även Centerpartiet börjar att lyfta. Tre veckors hårt och viktigt arbete återstår!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag, augusti 27, 2010

Mona Sahlin far med osanning om Afghanistan, säger emot sig själv

Staffan Danielsson kommenterar oppositionens överenskommelse om det svenska stödet till Afganistan:

- Mona Sahlin och S har åter lagt sig platt för Vänsterpartiet i utrikes- och försvarspolitiken vilket är alarmerande. De rögröna vill att USA ska lämna alla sina militära baser i världen och Sverige ska mycket snabbt ta hem alla sina fredsstyrkor från Afghanistan.

- De rödgröna hävdar att Kabulkonferensen beslutade om ett internationellt slutdatum för ISAF-styrkan, 2014. Detta är osanning, och Mona Sahlin har själv entydigt slagit fast att militär närvaro behövs i Afghanistan under lång tid framöver, även med svensk trupp. Liksom att Kabulkonferensen inte alls sa att alla ISAF-trupper ska vara ute ur Afghanistan 2014. (intervju i Aktuellt i Politiken den 2 augusti).

- Vilken Mona Sahlin ska vi tro på? Den som nu med Lars Ohly påstår att det finns ett internationellt slutdatum för den totala ISAF-styrkan, eller den som tidigare sagt att så inte är fallet? Båda Mona Sahlin kan faktiskt inte ha rätt, eller innebär de rödgrönas uppgörelse att svenska fredsstyrkor faktiskt ska finnas kvar, i strid med vad de nu påstår?

- Afganistans folk förtjänar bättre än den ryckiga och riskabla politik som de rödgröna nu slår in på, med falska hänvisningar till vad Kabulkonferensen faktiskt sa. Nedtrappningen av Sveriges militära fredsinsatser och ytterligare ökningar av de civila insatserna måste istället ske i takt med hur säkerheten faktiskt utvecklas i landet.

Länk till Sten Tolgfors, Wiseman , Albin Ring Broman och Kapten (är det nog) Krister Fahlstedt (Afghanistanveteran).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

torsdag, augusti 26, 2010

Piratpartiet har plötsligt en heltäckande sjukvårdspolitik, ser man på...

Jag läser i dagens Aftonbladet en "valguide" om var partier står i sjukvårdspolitiken. Hittar inte artikeln på nätet.

Men Piratpartiet genom Rick Falkvinge svävar inte på målet, till min överraskning har Piratpartiet plötsligt bestämda uppfattningar om det mesta inom sjukvården, hör här:

* Ska vinst inom sjukvården förbjudas? - Nej, viktigare är att jämföra och publicera vårddata.

* Bör det finnas en tidsgräns för hur snabbt patienter ska få vård på akutmottagningar? - Nej, men publicera nöjdhets- och väntetidsdata.

* Efter beslut om behandling är du garanterad att få den inom 90 dagar. Bör garantitiden kortas? - Nej, rätta till informationssystemen istället.

* Ska landstingen tvingas erbjuda patienter vård utomlands? - Det kan vi tänka oss.

* Högkostnadsskyddet för läkemedel är 1800 kr idag. Ska nivån sänkas? - Nej, korta patenttiderna på läkemedel istället.

............................

Jag som trodde att PP koncentrerade sig på sina kärnfrågor, inget annat.

En fråga rakt ut på nätet, hur kom partiet fram till sina tydliga ståndpunkter i alla dessa detaljfrågor om sjukvården? Eller är partiet och Rick Falkvinge samma sak?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kryssa Staffan Danielsson!

I sann urgammal svensk Jantelagsanda brukar jag skämta och säga att jag motvilligt blivit övertalad att "offra mig" för Centerpartiet och landet i höstens riksdagsval...

Verkligheten är ju att det är spännande och stimulerande att få vara med och utveckla Sverige i riksdagen, och att jag efter överläggningar med mig själv, familj och parti rätt lätt nådde fram till uppfattningen att vara varm i kläderna och gärna - om förtroendet finns - vara beredd på en ny mandatperiod.

Så jag har fått förtroendet att åter toppa Centerpartiets riksdagslista i Östergötland, och ska jobba för att överträffa de 1565 (7,6 procent) personkryss jag fick förra valet. Samt att Centerpartiet får fler röster än förra valet, så klart.

Valrörelser är intensiva och dagarna går fort nu. Mina "vapen" är ju att visa på vad jag gjort i riksdagen och i drivit på för i debattartiklar och blogginlägg med mera. Jag träffar väljare på gator och torg, på möten och debatter, vid studiebesök och i hemorten osv.

Vi 4 som toppar östgötalistan har gjort en gemensam personvalsfolder, med var sina avsnitt.

Jag gillar mina röda kampanjpennor och delar ut dem friskt, i ett lättgenomskådat försök att "köpa röster". Nåväl, mutan är några dryga kronor...

Och jag har nu gjort en personvalsannons, som jag hoppas att denna länk till Linköpingsposten kan visa.

Det är min egen oblyga text, det erkännes. Listetta. En stark röst för Östergötland i riksdagen. Erfaren och orädd.

Och "vill du ha min röda kampanjpenna så ring eller eposta!" Det gäller så klart dig som läser detta också..! (tel 0703-228199). En professionell annonsmakare kom på att lägga in en bild på den fina pennan, jag gillar det och satsar på den i 4-5 tidningar!

Vill du veta lite mer om vad jag gjort, vilka åsikter jag har och vilka frågor jag driver så scrolla ner på denna blogg eller gå på etiketterna i vänsterkanten. Eller titta på www.riksdagen.se och sök upp mitt namn och "Sagt och gjort i riksdagen" så ser du alla motioner, interpellationer, frågor och anföranden jag gjort och haft.

Jag är en varm vän av alliansen och det goda förtroendefulla samarbetet mellan de 4 borgerliga partierna där Maud Olofsson och Centerpartiet har spelat och spelar en mycket viktig roll. Där Sverige nu ligger i täten i världen på miljö- och klimatområdet, där vi klarat den väldiga finanskrisen och djupa lågkonjunkturen så bra som det var möjligt, och där centerpartiet driver på som Alliansens Gröna röst, och som den företagsamma rösten. Och för tillväxt i hela landet och mycket mer.

En återställare med de rödgröna skulle vara mycket trist; kanske våra skattesänkningar med över 1.500 kr i månaden skulle återställas till de nivåer som oppositionen egentligen strävar efter, kanske långtidssjukskrivningarna åter skulle fördubblas och förtidspensioneringarna explodera igen och kanske statsskulden skulle explodera efter alla utgiftskraven på många områden inklusive sex timmars arbetsdag.

Jag hoppas på ett nytt förtroende för alliansen och en fortsatt satsning på fler i arbete och fler företag som kan klara den internationella konkurrensen och öka Sveriges BNP och skatteunderlag, vilket ger förutsättningar för en bra vård, skola ,omsorg och infratstruktur osv.

Och där Centerpartiet spelar en viktig roll och där jag kan driva på i mina hjärtefrågor, stora som små.

Så kolla upp mig, och kryssa mig gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag, augusti 18, 2010

S ville köpa SAAB - vill nu avskeda 3 ggr fler RUT-jobb

Socialdemokraterna gillar manliga jobb i bilindustrin, helt uppenbart. De levde rövare när SAAB krisade och var beredda att låta skattebetalarna köpa och driva en bilfabrik, det handlade om kanske 3-4.000 jobb.

Näringsminister Olofsson hade is i magen, och SAAB nysatsar nu med nya privata ägare.

Samtidigt har tack vare alliansens politik 11.000 människor tagit steget in på arbetsmarknaden från ofta arbetslöshet, människor som kanske inte har så lång utbildning men som brinner för att få jobba och visa vad de går för. Många är kvinnor, många är invandrare. De är stolta och glada över sina nya jobb med hushållsnära tjänster, och deras kunder är lika nöjda.

Socialdemokraterna talar med förakt i rösten om dessa "pigjobb", vilket säger det mesta om hur långt från arbetareparti de har kommit. Deras kamp för att avskaffa RUT-avdraget, som gör att de tidigare svarta jobben under otrygga förhållanden, eller inga jobb alls, nu utförs under full anställningstrygghet och med avtalsenliga villkor, är ett hån mot alla dessa hårt arbetande och stolta människor som blir allt fler i en stor tillväxtsektor.

Socialdemokraterna var alltså beredda att satsa vad som helst för att rädda (de oftast manliga) jobben i en bilfabrik. Samtidigt är man beredd att göra nästan vad som helst för att de 11.000 - som blir allt fler - i de hushållsnära tjänsterna ska tvingas tillbaka till arbetslöshet.

Tragiskt och trist är detta, att socialdemokraterna och de rödgröna (alltså även MP) vill att 11.000 människor ska förlora sina jobb och att de snart 11.000 till som skulle anställas inte ska få den chansen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

söndag, augusti 15, 2010

LO (S) och LAS (S och M och V) och Elias Giertz (C)!

Elias Giertz - ung CUFare - skriver väl på sin blogg om socialdemokraternas ihåliga politik för ungdomars arbete och likabehandling. Några nya praktikplatser som belägg för ungdomsvänlighet samtidigt som man fördubblar arbetsgivareavgiftern för ungdomar, det varken imponerar eller övertygar, tvärtom. 2006 i en stark högkonjunktur fanns alldeles för många i arbetsmarknadsåtgärder, ändå var ungdomsarbetslösheten mycket hög, S högstämda valaffisch är mycket ihålig.

Fredrik Segemyhr - höll jag helt orättvist på att skriva - , nej Segerfeldt ska det vara, har på sin blogg utmärkt beskrivit den orimliga motsägelsen mellan LOs önskan att alla ska ansluta sig till facket och vara välkomna dit, samtidigt som LO är en megafon för (S) och idiotförklarar alla medlemmar som har borgerliga sympatier. Dessa ska alltså betala för LOs stöd till S valrörelser och till LOs affischer som stämplar andra uppfattningar än S som dumma eller ändå värre. Och självfallet ska dessa borgerliga LO-medlemmar också vara med i LO-förbundens olika A-kassor som till 90 procent består av skattemedel om de rödgröna vinner valet.
Nej, fram för fackförbund som inte är gifta med något politiskt parti, för en allmän solidarisk arbetslöshetsförsäkring som omfattar alla och för en verkligt fristående Alfakassa utan kopplingar till de röda - eller andra - fackförbund. Se några tidigare inlägg på min blogg om detta.

Den ledande s-bloggaren och S-ombudsmannen Peter Andersson försöker försvara nuvarande orimliga ordning med det fortsatta giftermålet mellan S och LO, men hör själv - hoppas jag - hur illa det låter. Lika väl som kollektivanslutningen av LOs medlemmar till det socialdemokratiska partiet togs bort så kommer dagens märkliga dubbelspel att försvinna, det är min entydiga prognos. Intill dess är det ju inte lätt att rekommendera LO-medlemmar med borgerliga sýmpatier att vare sig vara med i facket eller dess A-kassor.

Vad gäller Lagen om anställningsskydd som bevisligen inte fungerar bra för i vart fall mindre företag, och som ger en betydande inlåsningseffekt att människor inte byter jobb utan blir kvar även om det skulle gagna både dem själva och företaget att gå vidare mot nya utmaningar, så är det ett faktum att här står S och V tillsammans sida vid sida med det Nya Arbetarepartiet (M)...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Försvarsberedning igen. Och olika signaler från Fp om försvaret.

Det är mycket nu inför valet, och min blogg borde vara aktivare än någonsin. Istället har den drabbats av ett veckolångt vakuum, lite oförklarligt. Nu blir den åter livligare.

* Försvarsberedningen. Efter Rolf K Nilssons debattartikel på blogg och i DN har debatten varit rätt lugn. Annika N. Christensen (MP) med lång erfarenhet av beredningen och en drivande och konstruktiv kraft i den har levererat sin syn i ett blogginlägg, som är läsvärt. Jag var nära en replik på DN men nådde inte ända fram. Rolf K vill uppenbarligen att försvarsutskottet ska löpande votera om hur omvärlden utvecklar sig, för att regeringen ska få en bättre grund till sina bedömningar och förslag på försvarsområdet. Jag vill självfallet ha en livlig försvarspolitisk debatt, men tror nog ändå att det kan vara tillräckligt som idag att försvarsutskottet utöver att löpande följa omvärldsutvecklingen får regeringens propositioner på bordet och då kan djupdyka i alla de bedömningar som görs inför riksdagens beslut i frågorna. Och jag står fast vid värdet av att riksdagens partier ges en möjlighet att med regeringen ha ett forum för gemensam information, analys och dialog i dessa för landet så viktiga frågor.

* Min gode kollega Allan Widman kandiderar åter till riksdagen och ger en programförklaring på sin blogg Strilaren 2. Det är inget fel på självförtroendet trots FPs lappkast i flera frågor de senaste åren; t ex från att driva på för internationella insatser till att nu fokusera nationellt samtidigt som man står bakom en rejäl ökning av de internationella fredsinsatserna, från att drastiskt vilja minska våra stridsflygplan till att nu vilja behålla alla 100, från att vilja centralisera utbildningsplattformarna till att nu vilja behålla alla. Det är också lite anmärkningsvärt att alliansen och Fp fullt ut stöder att lägga Helikopter 4 epoken bakom oss, samtidigt som Fp:s försvarspolitiske talesman inte upphör att kritisera detta i likhet med de rödgröna.

Jag får glädjas åt att Fp således närmat sig Centerpartiet i några frågor, men störs lite över Allans höga profil där allianskamraterna kanske inte är så mycket värda:

"Folkpartiet är det enda politiska alternativ som ser behovet av en nationell försvarsdimension".
"Vem säger nej till ytterligare nedläggningar av regementen och flottiljer?" (Alltså endast folkpartiet).

Det första påståendet är anmärkningsvärt. Jag har uppfattat att alliansen är helt överens om dagens rörliga insatsförsvar som självfallet är baserat i Sverige, som ska försvara Sverige och som gör det genom att utöver att verka i Sverige också ska kunna göra det i närområdet och i internationella fredinsatser längre bort.

Det andra påståendet är också anmärkningsvärt. Alliansens partiledare har gemensamt deklarerat att dagens grundorganisation - efter 2004 års försvarsbeslut - ligger fast under mandatperioden. Det är ingen hemlighet att försvarsmakten ser ett behov av viss ytterligare effektivisering för att kunna fullfölja 2009 års försvarsbeslut, och inte heller att de rödgröna inklusive sina egna svarta hål avsätter uppemot 6 miljarder kr mindre till försvaret än alliansen (enligt försvarsministerns beräkningar). Båda dessa faktorer driver på för ytterligare koncentration.

Fp vill alltså även nästkommande mandatperioder behålla alla dagens regementen och flottiljer samtidigt som ett antal brigader ska organiseras, Gotland ska befästas och de internationella insatserna ska öka, med mera....Man står både bakom alliansens inriktnings- och budgetbeslut för försvaret samtidigt som man frejdigt lovar ut ytterligare flermiljardsatsningar utan täckning.

Centerpartiet betonar värdet av att försvaret finns spritt över landet, t ex vad gäller utbildningsplattformarna (grundorganisationen) och hemvärnet. Vår utgångspunkt är att dagens grundorganisation behövs! Samtidigt vore det - tycker jag - naivt att utlova att för all framtid så kommer dagens grundorganisation att bestå helt oförändrad.

Allan är en drivande och engagerad försvarspolitiker som jag och många har stor respekt för. Det är val nu, och då är vi nog många som tar ut svängarna lite extra. Detta inkluderar även Fp och Widman, vilket jag härmed belyst!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

söndag, augusti 08, 2010

En moderat vill lägga ner försvarsberedningen - min kommentar

Den moderata riksdagsledamoten Rolf K Nilsson skriver på DN debatt om försvarsberedningen.

Det är oklart vad Rolf K Nilsson vill ha istället; "Lägg ner försvarsberedningen. Öppna för en vettig försvars- och säkerhetspolitisk debatt där det finns en verklig möjlighet att påverka. En säkerhets- och försvarspolitisk omvärldsanalys måste ske kontinuerligt."

Jag instämmer i värdet av en löpande omvärldsanalys som kontinuerligt uppdateras, vilket självfallet sker inom Försvarsmakten och dess olika organ.

Men jag tror också att det har ett värde att inom det viktiga försvars- och säkerhetsområdet förankra och diskutera utvecklingen i vår omvärld på detta område, och med bäring på det svenska försvaret, gemensamt mellan riksdagspartierna. Detta har skett sedan mycket lång tid tillbaka genom att representanter för partierna ingick i de försvarskommitteér som regelbundet lade fram underlag för nya försvarsbeslut.

Detta blev med tiden en rätt tungrodd process, och istället började man vid slutet av 1980-talet / början av 1990-talet att övergå till till att förankra och diskutera regeringens arbete med omvärldsanalys och försvars- och säkerhetspolitik i den lite flexiblare försvarsberedningen. Detta har under olika regeringar sedan fortsatt fram till idag.

Moderaterna har vid några tillfällen lämnat försvarsberedningen för att sedan åter inträda. Alliansens försvarsgrupp med Sten Tolgfors i spetsen aviserar nu att beredningen kommer att anlitas i arbetet inför nästa försvarsbeslut 2014.

Jag är medveten om att hela försvarsutskottet varken ingick i de tidigare försvarskommittéerna eller i Försvarsberedningen, eftersom detta uppenbart skulle bli alltför stort och ohanterligt.

Rolf K Nilsson har ju själv varit moderaternas representant i utredningen om den framtida personalförsörjningen, där en representant för varje parti har ingått, alltså inte heller här hela försvarsutskottet.

Självfallet ska Rolf K Nilsson och alla andra i vanlig ordning kunna påverka och diskutera omvärldsutvecklingen och hur försvaret fortlöpande ska inriktas, men jag förstår inte att detta behöver sammankopplas med att det varken ska tillsättas någon försvarspolitisk kommitté som förr i tiden eller att någon försvarsberedning ska arbeta som de senaste decennierna.

För Centerpartiet del ser vi det som naturligt och positivt att representanter för riksdagspartierna tillsammans analyserar omvärlden och försvarets inriktning inför de beslut som regering och riksdag fortlöpande ska fatta på detta mycket viktiga samhällsområde. Det är bra att alliansen är överens om att detta ska ske även framöver, även om Rolf K Nilsson för egen del vill att det ska ske på något annat sätt, oklart hur.

Även på Wisemans blogg diskuteras dessa frågor givetvis. Även Johan Westerholm (S) med en militär bakgrund kommenterar, som det verkar i samma riktning som Nilsson. Det är lite överraskande, men kanske vill både Nilsson och Westerholm att dessa frågor mera ska diskuteras inom blocken än mellan dem?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

torsdag, augusti 05, 2010

Med röda MP flyttar jordbruk och industri ut ur Sverige - på Newsmill

Med röda MP flyttar jordbruk och industri ut ur Sverige - Artikel av staffan danielsson - Newsmill
www.newsmill.se
Artikel av staffan danielsson - Med röda MP flyttar jordbruk och industri ut ur Sverige - Miljöpartiet är alltmer röda med långtgående skatte- och miljökrav som vid en rödgrön valseger skulle driva svensk livsmedelsproduktion och industri ur landet.

Länken här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

tisdag, augusti 03, 2010

Bra Alliansbesked - ny omvärldsanalys av försvarsberedningen

Alliansens utrikes och försvarsgrupp har skrivit på DN Debatt, som jag instämmer i.

Det är främst formuleringarna om Afganistan som har uppmärksammats, men en annan viktig punkt är beskedet att det är dags för en ny omvärldsanalys:

"Under 2010–2014 kommer alliansen att genomföra 2009 års försvarsbeslut, som kraftigt stärker Sveriges försvarsförmåga och dubblerar förmågan till internationella insatser.
Alliansen vill att militära resurser vid behov ska kunna användas vid storskaliga terrorangrepp mot Sverige, och under nästa mandatperiod bör en samordning av Sveriges marina resurser förberedas. Försvarsberedningen kommer att få i uppdrag att ta fram underlag inför nästkommande inriktningsbeslut, som behöver fattas våren 2014."

Jag har vid flera tillfällen - bl a på denna blogg - just förespråkat detta, och välkomnar beskedet.

Först en notering, artikelns formulering visar på en återgång till de femåriga försvarsbeslut som togs fram till 2004, då denna rytm enligt 2004 års inriktningsbeslut skulle brytas och ersättas av löpande beslut vid som på andra politikområden.

Men det blev ett nytt inriktningsbeslut 2009 och det aviseras att nästa ska beslutas 2014.

När behöver då försvarsberedningen börja arbeta? Tja, låt oss räkna bakåt. Inrikningsbeslut av riksdagen 2014 kräver att regeringen lägger en proposition vintern 2013/14. Denna bereds och utarbetas under 2013. Olika underlag och rapporter behöver därför presenteras under första delen av 2013.

Ska en rejäl omvärldsanalys kunna göras behöver försvarsberedningen få sina direktiv och börja arbeta under 2011, gärna under våren.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

måndag, augusti 02, 2010

Cubas kommunism avskedar var fjärde, medelinkomst 150 kr/månad..., världens bästa välfärd, V??

Mikael Wiehe ser Cuba som den främsta demokratin i Amerika...
Vänsterpartiet stöttade länge stödföreningar för CastroCuba, många V:are gör det fortfarande...

Vänsterpartiet vill förbjuda vinster och därmed privat verksamhet och mångfald i offentlig sektor..... I logikens namn vill nog många V-are göra detta även i övriga sektorer. Är vinst och effektivitet fult i det offentliga, är det väl likadant i det privata..?? Detta skulle snabbt försämra Sveriges ekonomi, konkurrenskraft och leda till en snabbt växande arbetslöshet och lägre skatteinkomster.

Samtidigt lovar Vänsterpartiet guld och gröna skogar och har obegränsat med pengar till "världens bästa välfärd" med utgiftsexplosioner till A-kassan, tandvårdsförsäkringen, skolan, äldreomsorgen osv.

Vänsterpartiet är inget välfärdsparti utan deras politik kommer dramatiskt att försämra välfärden i Sverige när vi följer Grekland klockrent i spåren och snabbt närmar oss en statsbankrutt och tvingas skära ner de offentliga utgifterna kraftigt samt avskeda massor av människor som arbetar med t ex vård, skola och omsorg med mera.

Kan jag belägga detta påstående? Javisst, se på Cuba.

Där är privat företagsamhet och vinst något fult, och där är medelinkomsten 150 kr per dag.. Nu ska dramatiska sparpaket genomföras med miljonuppsägningar.

DN rapporterar om detta idag;

"Efter Sovjetunionens sönderfall, som innebar ett bortfall av massivt ekonomiskt stöd till det socialistiska Kuba, godkände Castroregimen på 1990-talet en rad former av privata företag. Verksamheter som skönhetssalonger, hundtrim och små restauranger fick licens och betalade skatt.

Social förbittring uppstod när några av egenföretagarna blev framgångsrika, i synnerhet ägare till mindre restauranger. Regeringen började då höja skatterna och strama upp regelverket samt minskade antalet tillstånd tills sektorn i det närmaste lamslogs, liksom resten av ekonomin.

Kuba har inte haft tillgång till internationellt kapital och är beroende av den rabatterade olja landet får från Venezuela för att hålla den sköra ekonomin flytande. Turistinkomsterna, liksom bidragen från kubaner i exil, är stöttepelare i den kubanska ekonomin.

Ineffektiviteten är omfattande och lönerna är låga. Arbetare tjänar i genomsnitt 150 kronor i månaden."

Vänsterpartiets politik skulle alltså snabbt slänga ner Sverige i diket. Kan man strunta i den, då? Nej, V är ju en del av den rödgröna oppositionen, och V:s genomslag märks alltmer i deras gemensamma politik.

Rösta på Alliansen och gärna på dess gröna röst, Centerpartiet! Stöd liberalism och inte kommunism eller socialism.

Några andra av mina blogglänkar om Vänsterpartiet och dess politik och historia, och om Miljöpartiet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

söndag, augusti 01, 2010

Nyanserad Rysslandsanalys av Bo Pellnäs i DN

Sveriges säkerhet har "alltid" i hög grad varit kopplad till relationerna med Ryssland och utvecklingen där. För 2-3-4 sekler sedan och mer var också de nordiska grannländerna mycket viktiga att analysera och förhålla sig till, och flera krig ägde rum med framförallt Danmark. Som väl var skedde Norges frigörelse utan strider.

Ryssland och Sverige har också utkämpat flera krig, det senaste när Sverige förlorade Finland, vilket bl a ledde till byte av Monark och kungaätt, från Vasa till Bernadotte.

Under huvuddelen av 1900-talet styrdes Ryssland - och många andra länder - av kommunistpartier, med hårt terror och fruktansvärda lidanden för befolkningen. Efter andra världskriget utbröt det "Kalla Kriget" mellan Öst och Väst, med kärnvapenhotet som en reell verklighet som jag själv minns mycket väl.

Konvulsionerna när det sovjetkommunistiska systemet började rämna minns vi när t ex Ungern ockuperades, när muren uppfördes i Berlin, när Solidaritet växte fram i Polen, när de baltiska staterna frigjorde sig och när agronomen Michail Gorbatjov började prata om glasnost och perestrojka (öppenhet och nydaning/refprmprogram).

Att Sovjetunionens upplösning och kommunismens sammanbrott skedde utan förödande inbördeskrig och utan att något nytt Nordkorea växte fram någonstans (Ja, Vitryssland är illa men trots allt inte Nordkorea)är något som Europa och världens folk ska vara mycket tacksamma för.

Boris Jeltsins betydelse är svår att överskatta, tror jag. Han gjorde säkert många felgrepp också i den oerhört komplicerade situationen på 1990-talet, men hade förmågan att likt Ronald Reagan se de stora linjerna och stå upp för dem, Reagan genom att pressa Sovjetunionen till sönderfall och Jeltsin genom att släppa fram de liberala marknadskrafterna.

Med Putin och KGB har delar av Jeltsins gärning fullföljts men delar av det gamla Ryssland har också dykt upp igen.

Försvarsberedningen, ännu vilande, visade i sina analyser på både det positiva och det negativa i Rysslands utveckling.

Efter kriget med Georgien har rysslandsbilden i Sverige blivit allt mörkare, vilket kan vara förståeligt. Röster inom Folkpartiet har liksom de rödgröna nästan velat mobilisera (OK, jag överdriver!) för att förhindra gasledningen Nordstream, trots att internationella avtal är mycket tydliga om rätten att anlägga sådana ledningar.

Översten och nuvarande säkerhetspolitiske kommentatorn Bo Pellnäs överraskar på DN Debatt nyligen med en balanserad analys över utvecklingen i Ryssland, som jag gärna rekommenderar till läsning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,