Bibliotekarier har vägrat att beställa Tino Sanandajis bok Massutmaning. Bokhandlare tvekar att ta in den. Vänstermedia har nonchalerat den. Jag anser den välskriven och betydelsefull.
Men den säljer ändå som smör i solsken.
Borgerlig press har skrivit många erkännsamma rescensioner, den har diskuterats i radio och TV.
Nu rescenseras den på Aftonbladet kultur av nyliberalen Mattias Svensson, med förflutet i tidningen Neo mm.
Han summerar i en respektfylld rescension att boken är imponerande, och han har med anledning av fakta i boken ändrat uppfattning i flera frågor. Han förtjänar stor respekt för det, det kräver mod och integritet och det visar Mattias Svensson att han har.
Mattias Svensson ger Sanandaji en guldstjärna för sin rent folkbildande gärning. Han kritiserar naturligtvis några delar men rescensionen är närmast översvallande. Den slutar så här:
"Trots invändningarna som kan riktas mot resonemang och slutsatser, har Tino Sanandaji tagit fram ett gediget diskussionsunderlag på ett viktigt samhällsområde. De bästa passagerna i hans bok samlar mycket av vad som borde ha stått att läsa i en bred och orädd offentlig utredning redan för länge sedan. Massutmaning är en imponerande prestation."
Mattias Svensson nämner två dramatiskt laddade frågor där han ändrat uppfattning:
"1. Sverige kan i mindre omfattning än jag trott och hoppats öka hur många som kan asyl -och anhöriginvandra ens med önskvärda reformer på arbets- och bostadsmarknaden.
2. Rika välfärdsstater har svårt att ta emot ens en liten andel av alla människor på flykt från fattigare länder. Om inte tidigare så blev det 2015 tydligt att svensk asylmottagning har ett kapacitetstak som är långt mindre än antalet människor som vill och kan komma hit."
Några rescensioner och intervjuer:
Gunnar Wetterberg rescenserar positivt i DN (tyvärr betalvägg).
Sakine Madon rescenserar i VLT.
Hanna Marie Björklund rescenserar i Norrtelje Tidning.
Karin Sörbring gör en stor intervju med Sanadaji i Expressen.
Göteborgs-Posten anser boken viktig.
Johan Anderberg på Expressen Kultur välkomnar en gedigen forskningsgenomgång men ger också kritik.
Radions Studio Ett intervjuar Tino Sanandaji.
Tillagt 29 april: Sandro Scocco massakrerar boken i Aftonbladet.
Eli Göndör i Dagen menar tvärtemot att boken är en milstolpe.
Tillagt 29 april: Sandro Scocco massakrerar boken i Aftonbladet.
Eli Göndör i Dagen menar tvärtemot att boken är en milstolpe.
SvaraRaderaMattias Svensson kan knappast betraktas som en stor tänkare. En stor tänkare besitter en intellektuella förmågan att analysera verkligheten utan skygglappar så man innan haveriet inträffar begriper vart vi är på väg.
Samma sak med politiker som hävdar att omläggningen hösten 2015 visade på gott ledarskap. Pyttsan säger jag. Det visade enbart på ett uselt ledarskap som förtjänar ett underkännande med dubbla minus. Gott ledarskap innebär kompetens baserat på erfarenhet och intellektuell förmåga att begripa vart inslagna väg leder samt ha mod att i god tid ändra kurs då man har hamnat på fel kurs.
Gott ledarskap innebär att man agerar proaktivt inte reaktivt.
/Eskil
Eskil: huvudet på spiken.
SvaraRaderaJag väntar fortfarande på att C ska komma ut ur garderoben och berätta att man vill ta bort offentligt finansierad välfärd för att ha råd med sin migrationspolitik (eller saknas det insikt i denna lilla detalj?).
Att C ökar i opinionen beror på att de aldrig behövt förklara sina prioriteringar beträffande de målkonflikter som uppstår i resan mot en befolkning på 40 milj.
/M.
Staffan Danielsson: URL-länken till Norrtelje tidning tycks av misstag ha blivit samma som den till Sakine Madons recension i VLT. Den korrekta URL-adressen är http://www.norrteljetidning.se/opinion/ledare/en-massutmaning-att-gora-alla-delaktiga
SvaraRaderaTrevlig helg!
Mvh den anonyme mannen
Och det har naturligtvis aldrig slagit författaren, och än mindre Staffan, att det är mängder av svenskar som är beredda att sänka sin standard för att Sverige ska kunna ta emot fler flyktingar. Vi får väl också hoppas att Staffan är beredd att gå ner, låt säga 6000-8000 kr i lön. Själv gör jag det i praktiken redan genom en rad frivilliga bidrag till diverse organisationer. Och givetvis också genom att regelbundet skänka pengar åt tiggarna runt om i Stockholm. Men Staffan och det enögda gänget i spetset vill naturligtvis värna om "etniska svenskar" i första hand. Vilket humbo-jumbo.
SvaraRadera
SvaraRaderaElefanten i rummet är inte bara Tinos erkännande och slutsatser, (utom då hos vänstern och hos centerpartiet, men då man delat PR-byrå med mp, är det kanske naturligt ;-)
TES, Sverige går utöver de problem som det lilla experimentet skapat, inte längre att regera, och det verkar som att den lilla frågan, inte ska diskuteras, varför går var 5 svens man ur huse och röstar på ett helt oprövat kort med en del stollejockar i ledningen, även om de flesta är passé? Det är exceptionellt klantigt, och effekterna har bara börjat, så det är inte omöjligt med SD = 25 %.
Grunden till eländet var mp, (numera delvis det pop(iga) Fi), i någon mening V och definitivt C, visa alla på olika vis inte obetydliga tendenser till magiskt tänkande, och det är en egenskap som många av oss människor bär på. Tyskarna råkade tyvärr väldigt illa ut efter börskraschen i New York, då Nationalsocialisterna gick som en raket, då de valet 1928 var obetydliga skämt, (liksom Trump var) till att få över 30 % av rösterna, de normala mittpartierna i mitten (I den sköra Weimarrepubliken efter krigsnederlaget 1918) kunde inte enas om hur man skulle enas, om att samarbeta om makten, (spelteori).
Situationen är enkel att förstå (för undertecknad), i fråga om problemet, det är inte moderaterna som har problem, utan alla andra, i sinom tid, och något måste vara först med att agera barnet i Kejsarens nya kläder. S.W
Men var och en gör ju sin egen analys, av vad som är viktigt, det vi ser just nu, och snart glömt eller det som är själva skeendet.
SvaraRaderaOm vi har svårt än i dag att förstå vad som faktiskt hände med vanliga väljare (arbetare och tjänstemän) mellan 1928 och 1930, och vad som hände därefter, (trots 90 år av analys och perspektiv), så ska vi nog inte tro att vi begriper oss på vad som händer just nu. De skeenden som skapade Alliansen är förbi, och det faktorer som skapade Alliansen med mp 2011 (Alliansen saknade 2 mandat i kammaren) är också förbi.Förutsättningarna för halmstrået, dvs att största konstellation (dit V räknades men inte SD) skulle regera, som la grunden för DÖ, ja de tiderna är också förbi.
In kommer hela tiden nya förutsättningar som läggs till de gamla, (past & present) och vi vet absolut ingenting om vad som kommer att hända fom nu och fram till valet. Ta bara dagens briljanta ledare idag i SvD, om mötet mellan Gillian Duffy och Gordon Brown, som sköt sig i foten monumentalt, när det som sägs mellan skål och vägg når publicum. Det påverkar vår världsordning just nu, och inträffade 28/8 2010. Ett liknande sådant "historiskt" ögonblick var Sergels torg 13 september 2015, när Grå vargarna krigshetsade mot både Kurder och Armenier.
Folkmordet mot Armenier 1915 - 1917, då minst 700 000 Armenier mördade i anslutning till sina bostäder och 600 000 försvann under deportation (dödsmarscher ut i öknen), vilket för övrigt var inspirationskälla till Adolf. Detta tal på Sergels torg fångades upp och avslöjade Kaplanens samröre med Grå Vargarna och resten är historia, (för mp)
Det säger lite. Eller varför tex Lage Larsson som lag de flesta modeller för skärgårdsvädret (en gränszon mellan hav och land), som förklarat att prognoser i skärgården längre än 3 dagar, är mer eller mindre lotteri. Det finns långa och korta perspektiv, snap & span. Grundordningen finns alltid där, sedan sker det snabba och tvära kast på ytan, som förefaller vara stora, men är en västanfläkt mot vad som hänt genom att SD gjorde entré 2010. Varför? S.W