fredag, december 09, 2016

Nya vindar i migrationspolitiken - 2

Jag skrev nyligen två blogginlägg, om Reinfeldts statssekreterare Mikael Sandströms oförbehållssamma pudel och avbön om migrationspolitiken under regeringen Reinfeldt 2, samt om Nya vindar i migrationspolitiken.

Även Anders Borg ångrar att alliansen inte anpassade migrationspolitiken, med reservationen att hade vi vetat hur migrantströmmarna skulle öka..

Fredrik Johansson i SvD gör en intressant summering av svensk migrationsdebatt under några decennier, med kritik mot att tidigare politik med reglerad invandring och omfattande välfärdsstat under en tid gick mot friare och mindre reglerad invandring vilket påstods inte påverka välfärdsstaten.

Tillagt 11 dec; Forskaren Henrik Emilsson gör en intressant 30-årig tillbakablick över svensk migrationspolitik. Pull-faktorer är bl a ett rikt land, mer generösa asylregler främst för familjer och barn, upparbetade vägar hit för asylsökande och ekonomiska migranter, att myndigheter och domstol och inte regeringen tar mkt stora beslut.

Några röster från övriga partier som ser tillbaka på samarbetet med Miljöpartiet (som ju själva lagt om sin politik 180 grader i nuvarande regering) under alliansåren hörs knappt.

Centerpartiets talesperson Johanna Jönsson skriver i Expressen under den tillspetsade rubriken "Den gamla asylpolitiken var dålig". Det hedrar henne och Centerpartiet att man ändrat sin politik i en mer, som jag tycker, realistisk riktning.

Jag gläds naturligtvis åt att dagens migrationsdebatt är bredare och inte lika ensidig som när jag och andra skälldes ut för egentligen okontroversiella konstateranden att Sverige inte kan ligga långt före övriga EU-länder i sina asylregler.

Jag har hela tiden stått bakom Centerpartiets många goda förslag för att förbättra integration och få fler i arbete.

Resan för Centerpartiet från partistämman i september 2015 fram till migrationsöverenskommelsen med 5 andra partier i november samma år innebar att den östgötamotions 4 att-satser som avslogs på stämman i stor utsträckning blev partiets politik några månader senare.

Allt det som hänt gör naturligtvis att klyftan mellan mig och Centerpartiets linje i dessa frågor är betydligt mindre idag, vilket självfallet gläder mig. Jag tror också att den mer nyanserade centerlinjen och argumentationen idag är en orsak till att partiet stiger i opinionen.


4 kommentarer:

  1. Hm, som åskådare på läktaren kan jag bara säga att omläggningarna i "180-grader" eller mindre är gjorda under största möjliga duress. Motstånd. Och först när man bara måste göra något ('utmaningarna' bara växer och blir allt mer synliga liksom SDs siffror).

    Än har man en lång bit kvar att rensa upp i inkonsekvensträsket, man är fortfarande oerhört långt borta från att kunna göra *trovärdiga* konskevensanalyser och AGERA *korrekt* på dem. Moderaterna har nyktrat till bäst, men ... avbönen kom alldeles för sent för vad jag tror de flesta kritiska åskådare. Sveriges politik i ett nötskal numera. För litet och för sent.

    På sätt och vis är jag glad att hösten 2015 hände, för annars hade det bara fortsatt med "grodan i den långsamt uppvärmda grytan". Värmereglaget sattes nu plötsligt på hög värme och grodan (mängder av dem faktiskt, som i majoriteten politiker i första hand) klamrar sig förtvivlat fast i vattnet men tvingas långsamt upp mot kanten och bort fån den tidigare så mysiga värmen. Visst, analogin haltar, men torde i en liten grad beskriva mitt generella politikerförakt.

    Alla torde vid det här laget veta om vilka problem kommunerna har med bostäder. Alla vet också om att ett antal hundratusen anhöriga kan anlända de närmaste åren. Kan dra fram fler 'Alla vet' men nöjer mig med dessa två för att poängtera att det finns inte en snöbolls chans att Sveriges kommuner klarar detta. Och vad följderna kan bli. Bostäder är bara en första anhalt i upptornande JÄTTEPROBLEM!

    Och ändå är det INGET parti (mer än möjligen SD, men jag tror de bara lutar sig tillbaka och beskådar grodorna som kravlar med halva kroppen ur grytan) som ens börjat dra i spaken för att försena anhöriginvandring på helt sanningsenligt logistiska och pragmatiska grunder. Nej, skulle inte tro det ... det är säkert 'omöjligt' pga någon konvention man skrivit på. 'Omöjligt' idag, men kommer att garanterat bli möjligt när grodorna tills sist måste.

    Noll framförhållning. Nämnde jag politikerförakt?

    SvaraRadera
  2. Flyktingfrågan är inte den enda stora frågan.Hur skall man ens våga tänka tanken att rösta på en allians med ett sådant dåligt omdöme? Vad hjälper det att efteråt komma och be om ursäkt? Är det något konkret som vi kan äta eller stoppa i plånboken? Hjäper det mot skattehöjningar för att ens bibehålla en sjukvård på nuvrande nivå?

    SvaraRadera
  3. Ensidig var ett intressant ordval, kanske lite förskönande också?

    SvaraRadera
  4. Gott ledarskap är att ha kompetens nog att analysera läget så att man i god tid inse att något håller på att gå fel och kommer haverera om man inte gör något. Man skall då ha kraft att omgående vidta åtgärder för att undvika haveriet. Det är däremot inget ledarskap att vänta tills haveriet har inträffat för att först då vidta åtgärder. I en sunt fungerande värld borde man också inse att man då har ruinerat allt förtroende.

    /Eskil

    SvaraRadera