fredag, juli 29, 2016

Är biskop Eva Brunne naiv?

Vill du följa mig på Facebook, välkommen!

Biskop Eva Brunne i DN om terror o religioner; "Väldigt lite av terrorn har egentligen med religion att göra". "Ingen enda religion har våld som en lärosats."
Jag förstår nog vad biskopen vill säga. Och visst är islam och de allra flesta muslimer inriktade på kärleksbudskap och fred och med dem är självfallet dialogen viktig.
Men tyvärr finns det alltför många fanatiker som tolkar koranen bokstavligt och fastnar i en del 1400 år gamla budskap om dåtidens religiöst påbjudna sharialagar och i "Jihad" (heligt krig) för att föra ut den rätta läran.
Mot dessa måste världssamfundet och alla religioner, inklusive Islam, vara oerhört tydliga och massivt fördöma all våld och terror men även avvisa budskap med krav på religiöst monopol för en enda religion och för att demokratiska och andra stater ska styras med religiöst bestämda lagar från 600-talet.
Eva Brunne menar säkert väl men det som nu sker genom mord och massakrar och terror är tyvärr besinningslöst och måste hejdas. Och då finns inte utrymme för naivitet och för att bortse från vad extremisterna faktiskt säger och gör.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/eva-brunne-religionsdialogen-viktigare-an-nagonsin/

2 kommentarer:

  1. Det finns en studie från 2002 från respekterade The Pew Institute. Det var en opinionsundersökning utförd bland slumpmässigt utvalda personer i flera länder. Frågan löd: "Tycker du personligen att denna sortens våld [man avser självmordsbombning och liknande former av våld mot civila, framgår av den längre texten] är motiverat för att försvara islam, ganska motiverat, sällan motiverat eller aldrig motiverat?" 38.000 svarade på frågan. Om man buntar ihop "motiverat" med "ganska motiverat" och "sällan motiverat" och ställer det mot ""aldrig motiverat" så var procenten som i någon grad ansåg det, dvs terror, motiverat följande: Libanon 73%. Elfenbenskusten 56%. Nigeria 47%. Bangladesh 44%. Jordanien 43%. Pakistan 33%. Mali 32%. Ghana 30%. Uganda 29%. Senegal 28%. Indonesien 27%. Turkiet 13%. Källa: Sam Harris: The End of Faith, pp 124-125, min översättning. Jag har bott i Pakistan, i Saudi Arabien och i Förenade Arabemiraten. Hur tror vi opinionsläget är i tex Rosengård. I Skäggetorp? (jag har bott i Lkp också)? Jag upplever den svenska naiviteten som, för att använda ett mycket milt uttryck, störande. Med vänlig hälsning, Per Nyberg, en av dina FB-vänner.

    SvaraRadera
  2. Enligt Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB) stöder ca 65% av muslimer i Västeuropa sharia-lagar, se https://www.wzb.eu/sites/default/files/u8/ruud_koopmans_religious_fundamentalism_and_out-group_hostility_among_muslims_and_christian.pdf. Förekomsten av en sekulär majoritet bland muslimer är en myt.

    SvaraRadera