söndag, januari 10, 2016

Undanhåller svenska Media...?


Jag skrev detta blogginlägg i augusti, med kritik mot medias och dagens ekos nyhetsvärdering och -rapportering.

Jag skrev bl a: "Tyvärr finns det en misstro hos alltfler medborgare mot svenska media, man litar inte på att de speglar verkligheten som den är utan friserar den lite i "positiv och rätt" riktning, av goda och välmenande skäl.

Jag anser denna utveckling oroande av flera skäl. Det är viktigt att verkligheten speglas som den är, inte som den borde vara. Och om förtroendet för t ex public service, och övriga media, minskar hos en del medborgare är det inte bra, tycker jag.

Stämmer det då, har media en egen agenda om vad som bör lyftas fram och vad som inte bör lyftas fram.

Jo, nog är det så. Tydligast är det i de laddade migrationsfrågorna, där både media, politiker och myndigheter sedan länge haft en agenda att lyfta positiva nyheter och avstå så långt möjligt från andra eller tona ned dem.

Exemplen är så många. Vid brottsrapportering, och när signalement beskrivs, finns alltid en strävan att undvika att beskriva sådant som kan kopplas till migrationen. Detta leder lätt till att många tror att fler brott än vad som är fallet begås av människor med rötter i andra länder, dvs beröringsångesten kan vara contraproduktiv."

Denna svenska mediers välmenande undanhållande av fakta driver många att komplettera sin information från alternativa informationskanaler av ofta tvivelaktig karaktär, som t ex "Flashback". 

Vid uppmärksammade gruppvåldtäkter anser media oftast att förövarnas ursprung inte är relevant att informera om, och t o m när polisen ger ut signalement förekommer det att media inte för polisens uppgifter vidare om media anser dem irrelevanta.

Vid årsskiftet inträffade övergrepp i stor skala på kvinnor i Köln och i liten skala i Kalmar. Varken polis eller media skyndade sig att rapportera om detta, och framförallt inte att förövarnas ursprung var utanför Europa. Samma typ av övergrepp lär ha inträffat för ett halvår sedan vid en musikfestival i Stockholm, vilket kom till DNs kännedom men man avstod från att rapportera detta.

Med anledning av övergrepp i Köln och Kalmar, och enstaka omskrivna gruppvåldtäkter, är det uppenbart att det behövs ett starkare fokus för att stärka respekten för kvinnor i alla samhällsgrupper. 
Den här DN-intervjun från år 2000 visar vilka utmaningar som fanns då, och som jag tyvärr befarar finns även nu. 
Det som sägs är ju mycket anmärkningsvärt. 

Min grundpoäng är att jag tror att "gammalmedia" binder ris åt egen rygg och riskerar sin trovärdighet när man avstår från att i sin brottsrapportering ta med uppgifter som av allmänheten uppfattas som relevanta. Min bedömning är att detta gör att man tappar läsare och driver många att alltmer komplettera sin informationsinhämtning från sociala medier av mycket skiftande kvalitet. 

Det verkar som om händelserna i Köln och Kalmar kan bana väg för en öppnare rapportering, vilket jag tror vore riktigt. Vi får väl se, jag återkommer.

5 kommentarer:


 1. Det gäller inte bara frågor som berör invandring/etnicitet. Sedan nästan alla tidningsredaktioner koncentrerats till storstäderna så rapporteras nästan inget som speglar de värderingar som gäller på landsbygden. TV är av samma sort. Den viktigaste nyhetsrapporteringen är Facebook som länkar till allt möjligt. Men där finns ju problemet med att klara tillräcklig källgranskning för individen.

  SvaraRadera
 2. "undvika att beskriva sådant som kan kopplas till migrationen. Detta leder lätt till att många tror att fler brott än vad som är fallet begås av människor med rötter i andra länder"

  Nope. Skulle man rapportera korrekt så skulle nog folk bli förskräckta över hur ohemulens många de är. vilket stämmer med grannländers statistik, de som för statistik Sverige inge gjort på rätt länge.

  Under ett år hade jag en arbetsplats som låg intill tingsrätten och tog mig för att kolla anslagen. Samt under en period plocka in domar. Jag bodde då i en ort *norröver* under snittet för mottagande. Kan lugnt säga att proportionerna var "ohemulens" sneda. Så ja, vi har jätteproblem med invandrares brottslighet och "förstår inte bättre(socioekonomiska faktorer" eller hur man nu för dagen vill (bort)förklara trenden.

  Sverige är värdelöst på bostad-/arbetsskapande för lågutbildade. Bara att inse att problemen kommer att eskalera FORT.

  SvaraRadera
 3. Mainstream media har i praktiken övertygat oss om att alla gärningsmän som man mörkar signalementet på, är från Nordafrika, Mellanöstern eller Afghanistan. Var detta verkligen ett bra utfall? Det lär iallafall knappast ha varit det avsedda.

  SvaraRadera
 4. Min Tjej flydde från Islamismens Iran för att kunna leva sitt liv som hon själv väljer, i hennes fall kunna lämna religionen Islam utan att bli dödad. Men även kunna komma från ett utbrett kvinnoförtryck, Enkla saker som att klä sig som hon själv vill utan bli antastad och attackerad. Sverige ger henne denna frihet. Men Islam flyttar fram sina positioner även här i Sverige, många röster hörs om vad detta innebär men de försöks tystas av politiskt korrekta.

  För våran del eftersom hon även har fel man (Svensk), samt konverterat till kristendomen. Så var det säkras för oss att flytta från invandrardominerat bostadsområde till en mindre by på landet. Svenskar bryr sig inte om hennes tro och risken för att hon attackeras för lämnat islam är minimal.

  Islams intåg här i Sverige är förbjudet ämne att diskutera. Vilka värderingar som ska gälla och de hot som bokstavstrogna muslimer utgör mot människor som lämnat Islam.

  Men även hur Svenska politiker springer till dessa Moskéer med Islamister som säger sig representera muslimer i Sverige trots att de inte representerar inga mer än sig själva.
  Dessa politiker gör det för att de tror att de får muslimers åsikt.

  Det stora flertalet muslimer skiter i dessa islamister, och de röstar i våra allmänna val som vi alla gör, Våra representanter finns redan i Riksdagen.

  Islamister är fascister, varför lyssna på dem? De har ingen plats här Sverige, kasta ut islamismen av samma orsak som vi förkastar Islams salafismen. För er mindre kunniga så är det den version som tillämpas i Saidi Arabien. Detta land jobbar hårt på att sprida sin version av islam över världen, och de har mycket pengar.

  Stöd de moderata muslimerna som vill ha sekulariserat land och som flyttat hit för att få frihet att själv välja.

  Rickard
  Väljer att

  SvaraRadera
 5. Som den anonyme "måndag, januari 11, 2016"

  Intressant hur det ploppar upp mer och mer nu plötsligt. I rest my case, som man säger.

  För några år sedan ... då jag som sagt passerade tingsrätten varje dag, började jag kolla upp vad många många tidningar skrev. Samt alternativa media. Och gick på rätterna om inte någon annan redan hunnit före. Det finns gott om 'undervegetation' som är nyfikna. Vi var rätt många då.

  Hur som helst, ungefär i samma veva blev det populärt att med statistik i media, som visar hur oerhört stor slagsida public service mm har åt vänster.

  Detta fick jag inte att gå ihop med vad jag själv och andra fann att man rapporterade på respektive arbetsplatser. Det är så att vi undrade om alla dessa som angett vänstersympatier i media var smygrasister. Kanske man ljög om sina sympatier? Hur skulle man annars förklara att så otroligt mycket av små till stora brott som rapporteras hade som bakgrund att förövarna så fantastiskt ofta var invandrare i någon populär valör?

  En annan detalj vi funnit vara anmärkningsvärd i rapporteringen. Det är enbart asylsökande hela vägen upp till medborgare och deras barn som är 'skyddade' av media, samt tiggare. Alla de andra är fria villebråd, dvs asfalstläggare, balter och övriga öststatare. Då kommer de så gott som alltid fram minst något som direkt identifierar varifrån.

  Men som sagt, detta var några år sedan och jag har numera en välutvecklad 'pingla' för vad jag läser om brott som begås. Det ska också erkännas att med senaste dagarnas stormar kring polisens och medias krumelurer för att undvika vad det nu är man tror att man gör, så har det blivit bättre.

  Det är inte så längre sedan man gjorde allt för att dölja händelser på asylboenden. Vilket gör det intressant att Värmlandspolis sagt rakt ut "vi döljer, åtminstone just nu". Det är bättre än ingenting.

  SvaraRadera