söndag, juli 11, 2010

Sexköpslagen - lite märklig

Den intressanta Hanna Wagenius
- jur.stud och aktiv i CUF - debatterar flitigt om sexköpslagen. Hon ifrågasätter den, den kriminaliserar som bekant köparen av en sexuell tjänst men däremot inte säljaren. Och den kriminaliserar också en frivillig överenskommelse mellan två personer som leder till sexuella aktiviteter mot betalning.

Jag fick en kommentar på mitt förra inlägg vilket jag kommenterade vilket ledde till en utskåpning:

" Anonym sa...
Kan inte låta bli att notera din beskrivning "därtill uppenbarligen villig kvinna". Resonerar du på samma sätt när det gäller andra brott och brottsoffer också? Vad vet du för övrigt egentligen om "villigheten" men framför allt, vilken relevans har den?

lördag, juli 10, 2010


Staffan Danielsson sa...
"Därtill villig"...

Tja, jag försökte summera tonen i Aftonbladets anonyma intervju. Det känns inte som att "mot sin vilja tvingad kvinna" hade varit en mer korrekt beskrivning?

Eller vet du mer än mig om det?

Vi reagerar ibland med rätta på sharialagar och annat som reglerar i detalj hur män och kvinnor får leva i andra länder.

Sexköpslagen finns i t ex Sverige men inte i Tyskland, och den kriminaliserar ju sexköp alldeles oavsett om de båda parterna frivilligt varit överens om det skedda eller ej.

Det kan vara en komplikation, men svenska lagar gäller.

Däremot tycker jag nog att min formulering som du kritiserar rätt korrekt beskriver det skedda.

Vill man vara kinkig kan man ju tycka attt kvinnan först inleder i frestelse, tar betalt och sedan i samförstånd genomför brottet för att 4 år senare anmäla det till Aftonbladet för en sannolikt stor summa pengar.

Men jag vet, detta har ingen betydelse, lagen gäller. Domstolar bör dock även ha denna aspekt med vid sin prövning av påstådda brott.

söndag, juli 11, 2010


Mikael Persson sa...
Osmakligt Danielsson! "kvinnan först inleder i frestelse" – är du en av de som tycker att våldtäktsoffer får skylla sig själva om de haft kort kjol, lett vänligt eller haft det dåliga omdömet att befinna sig på samma plats som förövaren?
Om du läser Aftonbladets text står det också att kvinnan med hjälp av socialen fått hjälp att lämna prostitutionen bakom sig och att hon behövt psykologhjälp under flera år. Låter det som en villig kvinna som inlett honom i frestelse? Fy sjutton vad din unkna attityd lyser igenom. Där förlorade centern en röst – min."

................................................................

Det här är minerat område, jag vet. Och jag står ju bakom den svenska lagstiftningen. Men frågan är inte så enkel.

Med "inleder i frestelse" menar jag att tjänsterna tydligen marknadsförts via internet.

Dagens lagstiftning:
Sex mellan två människor är helt OK, så länge som någon betalning inte förekommer. Förekommer betalning är köparen kriminell men inte säljaren.

Säljaren kan alltså erbjuda tjänster mot betalning, utföra dem och sedan anmäla köparen för lagbrott utan risk för att själv blandas in.

Nog känns detta lite anmärkningsvärt, ändå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , sexköp

3 kommentarer:

  1. Sexköpslagen borde rimligen ändras så att den kriminaliserar både köpare och säljare.
    Lagen är ologisk och orättvis och vågar jag påsta inte folkförankrad.

    SvaraRadera
  2. Jag anser att lagen borde försvinna varför kriminalisera nåt som man får ge bort gratis?

    Läsvärd länk inom ämnet.
    http://www.skivadlime.se/2009/06/fornuftsforlust/

    SvaraRadera