söndag, oktober 11, 2009

Thomas Bodström contra Staffan Danielsson

Den inflytelserika s-bloggaren Peter L Andersson redovisar olika bloggkommentarer till Bodströms svårförsvarade agerande.

Han nämnder även min blogg och contrar med att jag har varit borta över centersnittet, på 23 respektiove 20 procent av voteringarna under höst och vår, snittet ca 18 procent. Och det stämmer.

Peter L försöker blanda bort korten.

Det är helt OK att kunna vara utkvittad i rimlig omfattning för andra politiska engagemang och förtroendeuppdrag av rimlig vikt, tycker jag. Men förre Justitieministern kvittar ju själv regelbundet ut sig för att istället för att fatta beslut i Sveriges Riksdag tjäna pengar som advokat.

Vad tycker du själv om det, Peter L Andersson?? Och jag ställer givetvis samma fråga till den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Thomas Bodström själv lägger upp ett långt försvar på sin egen blogg; han behöver ju de här erfarenheterna som advokat för att kunna fullgöra sitt riksdagsarbete...Ännu ett angrepp på justitieminister Beatrice Ask, kanske, som ju inte ens är jurist, vilket Thomas brukar påpeka.

Min kollega Johan Linander har ytterligare information på sin blogg, om Mona Sahlins fribrev till Thomas Bodström...

Jag tycker nog att kvittningssystemet fungerar bra, liksom att det verkar rimligt att den genomsnittliga riksdagsledamoten närvarar vid 4 av 5 voteringar. Det blir intressant att följa denna fortsatta debatten i denna fråga efter Kalla Faktas genomlysning av den.

Ska jag slänga med en brasklapp också, förresten. Möjligen kan det vara så att framtidens riksdagsledamöter, eller en del av dem, kommer att mer än idag kombinera riksdagsarbetet med annat. Jag vet inte om jag är så positiv till det, men det kan finnas argument också för det. I så fall är stjärnadvokaten före sin tid. Och det kan kosta på, ibland.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Läs även andra bloggares åsikter om
expressenartikel

5 kommentarer:

  1. Är det vettigt att tvångskvitta ut personer som tycker "fel"?

    SvaraRadera
  2. Staffan
    Ja jag nämnde ditt namn. Du är ju i alla fall riksdagsledamot och ska utifrån det perspektivet granskas som andra..ex Bodström.

    I grunden ingen avsikt att "djävlas" med dig men du hade ett ganska kraftfullt inlägg mot TB...

    Man ska sköta sina uppdrag.
    Riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag. Det är inte direkta arbetstider som styr utan förtroendet från parti och väljare. I normalfallet slår riksdagens ledamöter med råge det som kan beskrivas som anständig arbetstid, till en lön som om den räknas om till timpenning är ganska usel.

    Nånstans där ligger min "drivkraft" i att skriva inlägg om detta. Det är väldigt lätt att hoppa på riksdagsledamöter, och oerhört få ställer upp till försvar. Jag tycker att det är jätteviktigt för demokratin att vi har ett parlament med ledamöter som har anständiga villkor. Men i den offentliga debatten är det tämligen vanligt med påhopp och tyvärr mindre vanligt med det omvända.

    Dumhet ska inte försvaras. Som ledamot, vet du väl, är ni påpassade oavsett vad ni gör. Det förefaller orimligt att man i en sån roll försöker "mygla och trixa" som väl är lite av stämpeln som man försöker sätta.

    Jag kan tycka att vissa delar förefaller "svettiga" i Bodströms liv...att få ihop riksdagsuppdrag, bokskrivande, advokatuppdrag osv.
    Men det är nog orimligt att döma detta utifrån Kalla Fakta.

    Riksdagsgruppledning dömer löpande. Och inte minst nu handlar det om partiets olika nomineringsorgan som förstås "dömer av" partiförtroendet.

    Sen förefaller den så kallade verkligheten skilja sig. Läs tex Boströms långa inlägg med förklaringar punkt för punkt till programmet. Det är väl ytterst också här en förtroendefråga...att värdera en nyhetsredaktions trovärdighet eller en riksdagsledamot. Bodström ställs till svars i den öppna debatten, inför gruppledning o inför medlemmarna. SÅ är knappast fallet med tv 4.

    p

    SvaraRadera
  3. Hej Peter

    Jag uppskattar din blogg och dina uppföljningar.
    Självklart har du en lite s-märkt agenda, men redovisar det öppet och du gör det balanserat.

    Du är inflytelserik och låt mig gratulera till "höga läsarsiffor"!

    Som sagt, jag har blandade känslor till min kollega Thomas Bodström. Och visst spetsade jag mitt inlägg lite, det hör ju till.

    Jag kan instämma i mycket av din kommentar här, och jag hade ju en brasklapp i mitt inlägg..

    Men den stora laddningen för s-riksdagsgruppen och för "bodströmssamhället" (jag gillar ju blogg-namnet) är ju att man i praktiken givit OK för att komma ifrån ett viktigt riksdagsjobb för att tjäna pengar på annat. Nu vet vi TB:S inställning, jag behövde inte redovisa något skäl eftersom alla visste...

    Det ska bli mycket intressant att höra Sven-Erik Österbergs..!

    SvaraRadera
  4. Redovisningen av olika ledamöters frånvaro blir lite skev om man inte förklarar systemet med att frånvaro hos en partigrupp tvingar fram ofrivillig kvittning/frånvaro hos annan partigrupp. /Bulten i Bo

    SvaraRadera
  5. Staffan; jag har ritat/skrivit ett inlägg om trafikdata och FRA.

    Kommentera gärna i separat inlägg på din blogg då jag tror det är många som har frågor om denna aspekt av signalspaningslagarna.

    Inlägget:
    Vaddå trafikdata?

    SvaraRadera