fredag, april 17, 2009

Fildelningsdomen - Den känns inte alls bra.

Jag har skrivit en del om internet, upphovsrätt och fildelning här på min blogg.

På temat respekt för upphovsrätten på rimligt sätt, men också insikt i att teknikens utveckling sätter gränser för hur långt man kan kriminalisera människor som använder ny teknik för att kommunicera på olika sätt.

Jag har skrivit om paradigmskifte och att det gäller att hitta en rimlig avvägning mellan upphovsrätt och att rätt kunna utnyttja internets fantastiska möjligheter.

Att det föreslås på sina håll att upphovsrätten bör gälla i 90 år istället för "bara" 50 känns helt absurt.

Och att dömas till ett års fängelse och 30 mkr i böter i det gränsland som tillhandahållandet av en teknisk plattform utgör känns som en hård dom.

Den uppmärksammas nu världen över.

Det känns också märkligt att böterna inte är för var och en utan "solidariskt", dvs att om 3 st inte kan betala så ska den fjärde krävas på rubbet. När skedde detta i någon annan rättegång?

Jag känner mig mycket obekväm med domen, nu får se se vad kommande processer och domar mot fildelning för "vanligt folk" kommer att resultera i. Det har ju uttalats att det inte ska bli konsekvenser för privat nedladdning i liten skala, och inga drastiska ekonomiska straff om skalan har varit lite större. Vi får noga följa detta, i nya lagstiftningen finns ändå inlagt att man kontinuerligt ska följa och utvärdera hur utvecklingen blir.

Jag tycker att redan dagens dom understryker vikten av detta.

Jag väljer att länka till två av de många som kommenterat detta under dagen, Erik Hultin och Jonas Morian.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

12 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Om man bara ser det som en teknisk plattform så skulle Flashback hamna i samma fack.

    Flashbacks forum ligger inte i Sverige längre efter svenskt domslut om skadestånd efter att siten haft illegalt innehåll.

    Tekniskt skiljer de sig åt men principen och målen är de samma. Att ha ett totalt fördomsfritt forum för människor att byta information inom.

    Vad gäller pirate bay har minst 95% av allt delat material varit kopierat och de ansvariga har öppet häcklat de som framfört synpunkter på det.

    Det måste vara ett problem så länge som man tror på upphovsrätten som modell.

    Vill man något annat får man redovisa alternativen. Jag undrar vad du egentligen tycker?

    SvaraRadera
  3. Staffan,

    (c) är (säger sig vara) för fri fildelning för personligt bruk.

    När ska det synas i alliansens politik?

    Hur många ska sättas i fängelse innan ni börjar praktisera era stämmobeslut?

    SvaraRadera
  4. Anders:

    Anser du att det är ett problem att de som står bakom The Pirate Bay har häcklat? Då får man ju nästa tro att du är emot yttrandefriheten, eller?

    Flashback skulle inte hamna i samma fack vare sig man ser det som en teknisk plattform eller ej.

    SvaraRadera
  5. Jag är ledsen, men inte förvånad av dagens dom.

    Ska man tro på Piratpartiets siffor, så har ju dessutom dagens debacel dessutom medfört att vi passerat Folkpartiet i medlemsantal, och alltså hamnat ovanför Mp, V och Fp i medlemsantal.

    Det borde ju sända ett visst meddelande till övriga partier, kunde man tycka. Nu får vi bara hoppas att det visar sig i EU-valet likaså.

    SvaraRadera
  6. Du gillar att snacka om att du följer den här frågan noga Staffan. Du gillar att försöka låtsas vara både för och emot fildelning. Men hittills har du inte i något fall röstat för annat än hårdare tag mot fildelare som den patetiska ipred-lagen. När ska din respekt för bägge sidor synas i den faktiska politiken? Jag har svårt för politiker som vill pratar populistiskt, men som agerar partitaktiskt. (lex federley)

    SvaraRadera
  7. Det är positivt att Danielsson nu börjar inse vidden av Ipred och övrig lagstiftning som är på gång på internet (ACTA, IPRED2, Datalagring m.m).

    Tyvärr är det för sent. Personligen har jag nu tappat förtroende för Centerpartiet helt i de här frågorna.

    Det vore positivt om (c) kunde återupprätta det förtroendet hos oss väljare. Jag är dock inte optimistisk.

    Mitt val faller på Piratpartiet.

    SvaraRadera
  8. Svar till Gurra m fl.

    Det är riktigt att jag röstat för både lagarna om försvarsunderrättelseverksamhet och signalspaning samt om ipred.

    Samt att jag rätt noga följer hur acta-avtalet hanteras och utvecklar sig.

    Jag anser att jag och centerpartiet i samtliga dessa fall har drivit och driver på resultatet i integritetsstärkande riktning.

    Annie Johansson och Fredrick Federley har här varit bland de allra mest engagerade, hela vägen.

    Jag vet att du, Gurra, och många andra kritiska röster tycker att slutproduktens integritetsintrång blev för stort, och att vi som röstade igenom den borde ha röstat annorlunda.

    Jag har respekt för den åsikten, givetvis, även om min egen uppfattning är att regeringens förslag och riksdagens beslut -i den värld och verklighet vi hade att hantera - blev acceptabla.

    Vi byggde också en en kontrollstation som om några år ska utvärdera de nya lagarna och hur de fungerar.

    Jag hade betydande bekymmer med ipredlagen, som ju en bred riksdagsmajoritet står bakom. En viktig punkt för mig var den kontinuerliga uppföljning som ska göras hur det kommer att fungera och tillämpas.

    Pirat bay utslaget inger stark oro, tycker jag.

    Och det jag skrev i detta bloginlägg är precis som jag nu känner det, och kommer att jobba efter.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  10. Jag är glad att du åtminstone inser att frågan inte har en enkel lösning. Tyvärr räcker det inte för mig. Jag gjorde noggrann research om de olika partiernas åsikter om Internet och integritet innan jag valde att rösta på centern, och nu kan jag bara känna mig lurad. Ja, jag är för upphovsrätt, men aldrig till priset av ett övervakningssamhälle.

    Vad beträffar skadeståndets storlek och det solidariska ansvaret för detsamma, så är det den klart mest vidriga delen av rättegången. Att bestämma sig för att den minst inblandade personen skall betala allt, eftersom han har pengar? Det luktar både politiskt rävspel och överenskommelse med företag, och det har defintivt fått mig att misstro rättssamhället.

    Nu blir det Piratpartiet, eftersom jag plötsligt blivit politiskt aktiv (av pur rädsla).

    SvaraRadera
  11. Enda anledningen till att Carl anses "solidariskt ansvarig", eller att han åtalades överhuvudtaget, är att han sitter på pengar, till skillnad från nördarna.

    (Ja, är man lite konspiratorisk kan man också tycka att det är praktiskt att kasta lite gammal brun smuts över piratrörelsen.)

    Vän av ordning frågar sig hur mycket tillslaget och rättegången kostat och kommer att kosta oss. Det torde redan vara uppe i tiotals miljoner.

    SvaraRadera
  12. Att uttala sig om fildelning är lite som att öppna Pandoras ask.

    Till Erik:

    Ja, det är ett problem att de häcklat. De är respektlösa inför lagen i all annan mån än att de åberopar den som stöd för vad de håller på med. Något som inte visat sig hålla.

    De har kastat sig ut i odefinerat lagrum och gett fingret, rent bildligt talat om man läser på siten, till alla som framfört minsta synpunkt.

    Då får man rakryggat ta konsekvensen av det.


    Till Alexandra och Måns:

    Flera bolagsformer bygger på solidarisk betalningsskyldighet. Det är inget nytt under solen. Rätten har kommit fram till att TPB har drivits som näringsverksamhet. Då blir betalningsskyldigheten en logiskt följd.

    Jag delar inte till fullo Staffans oro efter domslutet. Det kommer förbättras ur allas perspektiv i nästa omgång.

    Däremot är det viktigt att spelreglerna för att leva på att uppföra konstnärliga verk är tydliga. Att vi får klara och tydliga domslut är jätteviktigt.

    Det finns intressanta artiklar om fildelning på wired.com. En gammal jag läste handlar om hur material hamnar i fildelningsnätverken.

    Det är ett mycket litet antal mäniskor som bidrar med det mest problematiska innehållet, dvs, ännu ej släppt och färskt material. Det krävs inte så mycket tanke för att komma fram till att det är ett samhällsproblem att deras verksamhet fortgår.

    Det är ett problem som måste adresseras. Produktion utan möjlighet till inkomst är inte långsiktigt hållbart, såvida vi inte vill ha helt reklamfinasierade lågbudget filmer och ännu värre, musik. Gratis må vara gott men det har konsekvenser.

    Att TPB är moraliskt medskyldigt till vad folk lägger upp på site:n tycker jag är lika klart och tydligt.

    SvaraRadera