torsdag, november 20, 2008

OK till Lissabonfördraget!

Ca 23.30 efter en lång debatt godkände riksdagen med stor majoritet Lissabonfördraget. I och med det har 27 av EUs regeringar = alla = godkänt fördraget, samt 25 av 27 parlament. Tjeckien återstår och Irland har i en folkomröstning röstat nej.

Jag är glad över beslutet, EU behöver ett fördrag som utvecklar dagens Nice-fördrag, och möjliggör ett bättre beslutsfattande och att fler länder kan bli medlemmar. Jag hoppas att Irland i en dialog med unionen kan få klara ut några frågor och sedan också anta fördraget.

De som talade emot fördraget; vänsterpartister, miljöpartister och några enstaka borgerliga ledamöter, ville antingen fatta beslutet på ett annat sätt, eller var missnöjda med några regelverk i fördraget. Men att ändra några punkter nu i ett sedan länge framförhandlat fördrag där 27 regeringar enats, är självfallet orealistiskt. Antingen kan man acceptera fördraget eller också inte.

Utanför riksdagen fanns inga folkmassor, jag såg något tiotal Sverigedemokrater med partiledaren i spetsen och ungefär lika många vänsterpartister. På var sin sida om mynttorget.

Jag hoppas att vi nu kan se framåt och tillsammans med övriga länder i EU arbeta vidare för t ex fred och välstånd, för miljön och trygghet.

3 kommentarer:

  1. Bara att frågan drivits vidare och röstas igenom är ju ett hån mot alla medborgare! Frågan skall ju enligt EU:s egna regler vara död, eftersom Irland röstat nej!

    Ett nej är tydligen inte ett nej för EU, vilket utgör ytterligare ett hån mot EU:s medborgare.

    Det största hotet mot svensk demokrati är inte terrorister, det är NI kära Riksdagsledamöter!

    PS Skulle vi demonstrera varje gång något integritetskränkande beslut röstas igenom av vår Riksdag skulle vi få bosätta oss på Mynttorget permanent!

    SvaraRadera
  2. Till skillnad mot er, så försöker vi sköta våra åtaganden / arbeten.

    SvaraRadera
  3. 27 av EUs regeringar anser att det komplicerade Nicefördraget behöver utvecklas till ett Lissabonfördrag.
    25 av EUs parlament har godkänt denna bedömning.
    Ett av EUs mest EU-vänliga länder - Irland - har i en folkomröstning där ca hälften av de röstberättigade röstade röstat nej med ca 53-47. Kampanjen var sedvanligt svart-vit med många skrämselpåståenden.

    Men full respekt , Irland har röstat nej. Det är bra att alla länder var för sig tar ställning till fördraget.

    jag anser det positivt och rimligt att Irland och EU diskuterar vad som föranledde nejet, så att t ex saker kan klargöras och något undantag kan erhållas inför en ny prövning.

    Det vore trist om ett effektivare och modernare fördrag som därtill möjliggör fler medlemsländer inte skulle bli av.

    SvaraRadera