Jag ska snart svara på några frågor till om signalspaningen kring min senaste kommentar. Denna mycket svåra fråga med stort tryck i, där en avvägning måste göras mellan landets behov att skydda sig mot allvarliga yttre hot och människors rätt till integritet
Men tiden har varit knapp nu när försvarsberedningen sitter i intensiva slutsammanträden, även idag. På fredag är en presskonferens planerad och ett seminarium med Folk och Försvar.
"Försvarsberedningsmetoden" är rätt intressant, faktiskt, att i svåra och viktiga frågor där det kan finnas förutsättningar för en bred samsyn som håller över riksdagsvalen samla en representant för varje riksdagsparti plus expertis och ett sekretariat till många "seminarier" i syfte att försöka mejsla ut gemensamma ståndpunkter.
Den provades nyligen i klimatberedningen, där man var nära att lyckas men där partipolitiken slog igenom till sist på några viktiga punkter hos både oppositions- och något alliansparti.
Försvaret är mycket viktigt för Sverige och centerpartiet har länge tagit ansvar för och bejakar värdet av en bred samsyn i dessa frågor. Dialogen och diskussionen i beredningen har varit "kamratlig (som kommunistledarna brukade säga) och konstruktiv" under våren,och det är spännande nu när avgörandets stund närmar sig.
Jag återkommer på fredag...!
När du gör din avvägning "mellan landets behov att skydda sig mot allvarliga yttre hot och människors rätt till integritet" kanske det kan vara lämpligt att läsa in sig på vad demokrater i amerikanska senaten anklagar Bushadministrationen för (9 Juni). Många av punkterna berör just missbedömning av landets behov att skydda sig.
SvaraRaderaDet räcker nu Staffan, ägna din tid åt frågor du har någon kunskap om istället för att repetera inlärda fraser i denna dockteater.
SvaraRaderaBegärde i måndags utträde ut partiet, enbart pga denna ovilja att ta en debatt, en överlägsen attityd mot fotfolket. Det är inte Centern för mig längre utan mer en filial för Moderaterna där vi mer är knähundar åt Reinfeldt än drivande av vår egen politik och våra egna hjärtefrågor.
Det låter bra med semenarieform och diskussioner, samt expertuttalanden. Som debatten varit hittils har det verkat vara FRA som stått som experter, vilket är helt absurt. Självklart vill en underrättelsetjänst ha tillgång till så mycket information som möjligt. Det är inte i deras intresse att respektera integritet, och de har ju inte gjort det hittils.
SvaraRaderaSka det vara någon vits behövs experter på IT-säkerhet (datorinspektionen hade en hel del synpunkter på ursprungliga förslaget som var mycket vettiga). Därutöver ta in experter på etik och integritet, varför inte det enda politiska parti som är tydliga inom området (och då menar jag inte centerpartiet som uppenbarligen struntar i sitt partiprogram) t.ex. Rick Falkvinge.
Eller varför inte fråga gemene man? 65'000 har röstat på aftonbladets hemsida varav 80% är negativa till förslaget. Fast vanligt folk kanske bara är i vägen för "viktiga" politiska beslut, precis som grundlagen, europakonventionen och FN-deklarationen om mänskliga rättigheter.
Det absurda är att världen har aldrig varit så säker som den är nu. Det har aldrig varit så lite terrorism som nu, aldrig varit så lite grova brott och så låg risk för krig. Visst låter det konstigt? Tvärt emot den bild man får från TV:n? Man måste skilja på att samhället är öppnare och nyheter färdas fortare. Händelser vi aldrig skulle hört om blir nu stora nyheter. Alltså tror vi världen är farlig och osäker, när motsatsen är sann. Behovet av underrättelsetjänst har aldrig varit så låg som nu, och aldrig har det varit så lätt för underrättelsetjänsten att få all information den önskar genom att göra en enkel sökning på google.. Wikileaks är en fantastisk källa till uppdaterad underättelseinformation, anonyma tipsare är (och har alltid varit) överlägsna aktiv spaning. Frågan är bara om någon kommer vilja hjälpa FRA framöver efter att ha omyndigförklarats och fått sitt privatliv bestulet.
Men detta skulle aldrig FRA säga. Självklart inte. Att få tillgång till att privat, kommersiell och övrig kommunikation kommer göra FRA till den mäktigaste organisationen i Sverige (kunskap är makt). Och makt är berusande.
Man fångar inga terrorister med sökord, allt man hittar är vanligt folk som DISKUTERAR terrorister.
SvaraRaderaFRA kan snacka tills de blir blå i ansiktet om hur fina algoritmer de har, men vad har det för betydelse?
Visa konkreta bevis på att metoden fungerar, och jag ska överväga att tro på det, inte annars.
Allt jag ser är teknikignoranta politiker som upprepar FRAs egna försäkringar om hur bra det kommer att bli. Snacka om cirkelresonemang.
@Magnus
SvaraRaderaVisst hittar man terrorister med sökord. Klassiska terrorister så som Jan Guillou, Martin Luther King och andra obekväma personer som försöker driva en debatt mot statens åsikter eller rent av avslöjar hemligheter.
Att däremot hitta Kalle, 38, som vill spränga flygplan med hjälp av detta är i praktiken omöjligt om inte Kalle är extremt korkad.
/Civilingenjör (I relevant område)