tag:blogger.com,1999:blog-20496976.post536811309884129249..comments2024-03-19T05:17:15.032+01:00Comments on Staffan Danielsson: Naivt om jordbruket av HedinStaffan Danielssonhttp://www.blogger.com/profile/12776501814359038622noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-20496976.post-79137869814520261192012-08-12T19:48:03.160+02:002012-08-12T19:48:03.160+02:00Basker, jag anser ju bl a att om inte huvudspåret ...Basker, jag anser ju bl a att om inte huvudspåret i politisk vilja flyttas från att öka andelen eko av en minskande svensk livsm.produktion till att ge järnet för att den vanliga miljövänliga ("konventionella", hemska ord) kan stå emot importen bättre, så kommer inte importökningen att kunna hejdas.<br /><br />All respekt för ekonischen, men är något 30-60 procent dyrare än t ex den alldeles utmärkta svenska mat som står för 95 procent av produktionen så är faktiskt prisskillnaden så stor att endast höginkomsttagare och ideologiskt övertygade ekoanhängare i betydande grad handlar eko. <br /><br />Skulle eko fördubblas från nuvarande nivå, som SNF,MP, V och S vill är risken betydande för överskott och prispress för ekoprodukter.Staffan Danielssonhttps://www.blogger.com/profile/12776501814359038622noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-20496976.post-35038288447935773052012-08-12T19:30:50.154+02:002012-08-12T19:30:50.154+02:00Kan man inte också väga in handelns marginaler i d...Kan man inte också väga in handelns marginaler i diskussionen? Om vi hela tiden påstår att bra mat måste få vara dyr, och ser att den också är dyr i butikerna. Men inte alls har en blekaste susning om vad vi betalar för?<br /><br />Är den fina köttbiten värd 100 kronor mer än den utländska. Om det är så att handeln tar 70 av de där 100?<br /><br />För att kunna diskutera kvalitetens värde måste vi också få klart för oss vad grossisterna tar, vad transporterna kostar och vad butikerna plockar ut. Utan den diskussionen så är vi inte på banan. Vad gäller matkvalitet. Och dessa siffror lär vara svårare att få fram än koderna till usas raketförsvar.<br /><br />Nischaktiviteter och gårdsförsäljning, bo på lantgård osv, är nog bra. Det ger opinionsmässig känsla för landsbygden. Men några budgetbreakers är det knappast.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-20496976.post-87600296176258299262012-08-12T19:20:31.779+02:002012-08-12T19:20:31.779+02:00Genom att att träffa bönder från andra delar av vä...Genom att att träffa bönder från andra delar av världen så inser man snart att de biologiska förutsättningarna är ganska lika! Vi har problem med naturen överallt. Så där är det lika, men när man kollar skatter på arbete för de relativt lågavlönade bönder i EU eller på andra ställen, så ser man skillnaden!<br />Svenska bönder kan aldrig konkurrera under dessa villkor!!<br />Lika så är konsumenterna hårt ansatta av skatt, särskilt de med låga inkomster. Så därför, givetvis, måste konsumenten köpa den billigaste importmaten...<br />Pasta, nudlar och annan "romersk nödmat" från det italienska köket....<br />Dock har, precis som artikeln visade, medelklassen insett att bra mat är inte gratis. Acceptansen för hyggliga priser har blivit bättre sedan man fått reda på vad svenskt KOBE-kött borde kosta...<br />Och sådant smittar av sig.<br />Det gamla skitsnacket som Maggan alltid spred att "bara ekologisk produktion blir större så blir det billigare" har varit förödande för alla som funderat på ekologisk produktion, inklusive mig!<br />Men nu är det andra tider!!<br />Fast dessa tider gäller inte för alla konsumenter....<br />Nödmaten, pasta och annat, har bitit sig fast med ohälsosam fetma som resultat, den amerikanska gettoformen har kommit hit för gott med en usel kosthållning för massan....arne anderssonhttps://www.blogger.com/profile/17589649609636680720noreply@blogger.com